Vandaag nieuwe demonstratie tegen Benno L. gepland

Buurtbewoners van Benno L. in Leiden tijdens een eerdere demonstratie.
Buurtbewoners van Benno L. in Leiden tijdens een eerdere demonstratie. Foto ANP / Phil Nijhuis

De politie spreekt vanochtend met de organisator van een nieuwe demonstratie tegen pedoseksueel Benno L. Die demonstratie moet in de middag in Leiden plaatsvinden. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht hierover in het Leidsch Dagblad. Op de inhoud van het gesprek wil hij niet vooruit lopen. Burgemeester van Leiden Henri Lenferink maakte gisteren bekend dat L. in zijn gemeente mag blijven wonen.

De organisator, Marcel Groenendijk, zegt tegen de krant dat hij zo veel mogelijk tegenstanders wil verzamelen. Het moet een vreedzame demonstratie worden tegen het verblijf van Benno L. in Leiden. Wel benadrukt Groenendijk dat hij een woordvoerder van de groep is en geen leider.

“Ik kan niet instaan voor de anderen die mee demonstreren.”

Rond het huis van Benno L. geldt na eerdere bedreigingen deze week een samenscholingsverbod. De politiewoordvoerder wilde niet zeggen of dit betekent dat de demonstratie daar niet kan plaatsvinden, zoals Groenendijk wil.
.
Eerder in de week dreigden tegenstanders Benno L. wat aan te doen als hij niet voor zaterdag weg zou zijn uit Leiden. Vannacht is volgens de woordvoerder rustig verlopen.

Update 14.15: De protesttocht tegen Benno L. gaat toch niet door zijn straat. Dat zijn de politie en initiatiefnemer Marcel Groenendijk vanochtend overeengekomen, zegt een politiewoordvoerder. Afgesproken is dat de demonstranten door een straat achter de woning van Benno L. lopen. De demonstratie krijgt politiebegeleiding die “vergelijkbaar is met andere demonstraties”. Dat houdt in dat enkele agenten de stoet begeleiden. Tegenover Omroep West roept Groenendijk mensen op zonder gezichtsbedekking te verschijnen. Spandoeken zijn bij de vreedzame demonstratie welkom, maar de teksten moeten niet te ver gaan. (Novum)