Van Baalen: beloof niet te veel aan Oekraïne

Brussel kwam niet te laat in actie

Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) stond donderdag in Kiev op het het Maidan-podium, samen met Europese leider van de liberalen, de Belg Guy Verhofstadt. Zaterdag is Van Baalen er opnieuw, ditmaal met een brede delegatie van het Europees Parlement.

Waarom is Oekraïne belangrijk voor de EU en Nederland?

„Allereerst om morele redenen. Er worden mensenrechten geschonden, er zit een dictatoriaal regime en het zijn onze buren. Als het huis van de buren brandt, is dat slecht voor de EU. Daarnaast is Nederland hier een grote investeerder, in weg-, water- en landbouw.’’

Wat heeft u die mensen te bieden?

„De demonstranten zelf zeggen: jullie aanwezigheid is van groot belang. Het remt Janoekovitsj, zet hem onder druk. De EU legt bovendien sancties op. Voor een regime dat zich rijk heeft gestolen is dat heel lastig.’’

Is Oekraïne niet meer geholpen met uitzicht op EU-lidmaatschap?

„Daar moeten we niet mee rondstrooien. Oekraïne kan een associatieverdrag krijgen, geen EU-lidmaatschap. Het zou moeilijk serieus te nemen zijn: Oekraïne is geen doorleefde democratie, de economie staat aan de afgrond, de corruptie is enorm. Dat land kán geen lid worden. Dus ik zeg: beloof geen dingen die niet waargemaakt kunnen worden, zoals ook met Turkije is gebeurd.’’

De Europese verkiezingen komen eraan. Voert u campagne in Kiev?

„Dat zou kwalijk zijn, want dat betekent dat je na 22 mei niet meer komt. Daar mag het nooit om gaan. Ik ben indertijd ook op het Tahrirplein geweest, toen ik net Europarlementariër was.’’

Doet de EU het goed in Kiev?

„De EU is veel te laat begonnen met kijken of ze een rol kon spelen. Ik heb al eerder gezegd: bereid die sancties alvast voor, leg een geladen pistool op tafel. De EU is daar nu laat mee, maar ik denk niet te laat.’’