Timosjenko spreekt in Kiev: dit is een land van vrije mensen

Joelia Timosjenko vanavond tijdens haar toespraak in Kiev. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

De voormalige premier en icoon van de oppositie Joelia Timosjenko heeft zojuist een uitzinnige menigte in Kiev toegesproken. Ze prees de omgekomen demonstranten als helden en zei dat ze zich volledig zal inzetten voor Oekraïne.

“Jullie zijn helden, jullie zijn het beste van Oekraïne!”, zei ze over de tientallen demonstranten die omkwamen door kogels, granaten of geweld. Het ministerie voor Gezondheid maakte vandaag bekend dat het dodental is opgelopen tot 82. Over de revolutie zei ze:

“Dit is een land van vrije mensen. Dit is jullie overwinning.”

http://www.youtube.com/watch?v=wopC02YcP7s

Olaf Koens, correspondent voor de Volkskrant, meldt op Twitter:

Twitter avatar obk Olaf Koens Timosjenko is qua machtsmisbruik en corruptie net zo erg als Janoekovitsj, maar dat mag de feeststemming voorlopig niet onderdrukken

Parlement stemde voor vrijlating

De 53-jarige Timosjenko zat in een rolstoel tijdens haar toespraak, vanwege problemen met haar rug. Ze heeft tweeënhalf jaar in de gevangenis gezeten. Vanmiddag maakte het parlement de weg vrij voor haar vrijlating. Ze is daarna van de gevangenis in Charkov naar Kiev gevlogen.

Het plein waar Timosjenko sprak, was het hart van de Oranjerevolutie in 2004 waarin ze een prominente rol speelde. Na die protesten werd ze premier, maar in 2010 won haar rivaal Viktor Janoekovitsj de verkiezingen. Timosjenko werd veroordeeld voor ambtsmisbruik, volgens het Westen een politiek gemotiveerde uitspraak.

Oppositie heeft Kiev onder controle

Janoekovitsj heeft Kiev verlaten, nadat zijn regering gisteren een overeenkomst sloot met de oppositie voor een politieke oplossing van de drie maanden durende crisis in Oekraïne. Hoewel hij vanmiddag in een televisietoespraak heeft gezegd geen ontslag in te zullen dienen, heeft het parlement vanmiddag voor nieuwe presidentsverkiezingen gestemd. Die worden gehouden in mei.

‘Geen verzoenende toon, applaus bescheiden’

Onze buitenlandredacteur Hubert Smeets vielen drie dingen op aan de toespraak van Timosjenko.

“Ten eerste zei ze: ‘De overwinning is niet van politici, maar van het volk.’ Daarmee zegt dat ze eigenlijk dat de politieke leiders van de afgelopen maanden geen knip voor de neus waard zijn. Met die opmerking plaatst ze zichzelf weer in het politieke speelveld. Ten tweede riep ze niet op tot verzoening. Niet tot daden die bruggen slaan en wonden helen, maar tot straf. Ze heeft in die zin de later gescandeerde leus, ‘Tribunaal, tribunaal’, mede vormgegeven. Ten derde vond ik het applaus redelijk bescheiden.”

Wat gaat er nu gebeuren?

Het is de grote vraag of de oppositie in staat is orde te scheppen in Oekraïne, zegt onze buitenlandredacteur Hubert Smeets. Oekraïne staat op het randje van de financiële afgrond, en dat is er door de demonstraties van de afgelopen maanden niet beter op geworden.

“De problemen waar het land voor staat zijn zo immens, dat is niet zomaar op te lossen. Waar het nu ook om gaat is: Wat gaat Rusland doen? Zij zijn vernederd, omdat de oppositie in Oekraïne zich niet aan het akkoord heeft gehouden. Het zou niet verbazen als ze nu zinnen op wraak.”