Ter Mors ziet wens mislukken

Jorien ter Mors kwam voor een medaille in het shorttrack. Ze wint mogelijk twee keer goud op de langebaan.

Het was de grote droom van Jorien ter Mors: een shorttrackmedaille op de Olympische Spelen. Maar vrijdagavond, op de slotdag van het shorttracktoernooi in Sotsji, strandde ze in de halve finale van de 1.000 meter.

Na een drukke dag op twee verschillende ijsbanen leek de energie op bij veelzijdige schaatsster. Een paar uur eerder had ze één ijsstadion verderop, in de Adler Arena, met de langebaanrijdsters Ireen Wüst en Lotte van Beek de halve finale van de ploegachtervolging gehaald. Met die ploeg reed ze bijna achteloos een nieuw olympisch record.

Daardoor heeft Ter Mors zaterdag op de 400-meterbaan een grote kans op haar tweede gouden medaille in Sotsji, met de achtervolgingsploeg. Vorig weekeinde baarde ze al opzien met goud op de 1.500 meter langebaan, toen juist tégen Wüst en Van Beek.

Maar Ter Mors, van huis uit een shorttrackster, had in Sotsji vooral gehoopt op een podiumplaats in haar favoriete sport. Nog nooit haalde een schaatser op dezelfde Spelen medailles in het shorttrack en op de langebaan. Uiteindelijk liep ze die unieke mis dubbelslag in Sotsji mis op tweehonderdste van een seconde, met haar vierde plaats op de 1.500 meter shorttrack.

„Ik heb heel goed gereden hier, met de plaatsen vier, vijf en zes”, zei ze vrijdagavond. „Ik heb heel constant gereden, alleen geen medaille gehaald. Ik zal nog vier jaar door moeten gaan. Maar dat was ik al van plan.” Volgens haar had de ploegachtervolging op de langebaan geen invloed gehad op haar prestaties in het shorttrack. „Ik heb het heel bewust gedaan, en volgens mij is het goed verlopen.”

In het individuele toernooi bij de mannen slaagden Sjinkie Knegt en Freek van der Wart er niet zich te plaatsen voor de finale van de 500 meter. Knegt, die eerder op de 1.000 meter de eerste shorttrackmedaille voor Nederland had gehaald, strandde in de halve finale en werd achtste. De gouden medaille was voor de Rus Victor An. Van der Wart was in de kwartfinales al uitgeschakeld bij een ongelukkige val.