Whatsapp en Telegram kampen urenlang met storing

Foto EPA / Patrick Pleul

Whatsapp kampt vanavond met een storing. Uit berichten op onder meer Twitter valt op te maken dat gebruikers uit landen over de hele wereld niet kunnen whatsappen, meldt persbureau Novum.

Update 0.00 uur: inmiddels is de storing bij Whatsapp verholpen. Het is nog niet duidelijk waardoor de storing werd veroorzaakt.

Sinds 19.30 uur problemen

Whatsapp meldde eerder op Twitter:

De storing ontstond rond 19.26 uur vanavond. Allestoringen.nl, dat online klachten over storingen bundelt, kreeg de afgelopen anderhalf uur tienduizenden klachten binnen.

De afgelopen dagen hebben veel mensen alternatieven voor Whatsapp uitgeprobeerd, sinds het nieuws van de overname door Facebook bekend werd. In Nederland en andere landen is de berichtendienst Telegram veel gedownload voor smartphones. Volgens Telegram zijn er inmiddels achthonderdduizend Nederlandse gebruikers.

Whatsapp wordt wereldwijd door 450 miljoen mensen gebruikt als alternatief voor sms’en, en om foto’s en video’s mee te versturen.

Door de vele overstappers heeft overigens ook Telegram technische problemen. Het bedrijf laat weten dat het iedere seconde 100 nieuwe aanmeldingen te verwerken krijgt, maar dat het er alles aan doet om verbindingsproblemen te voorkomen, meldt nos.nl.

Maar dat lukt volgens Novum niet. Het persbureau schrijft dat ook Telegram vanavond wel degelijk met problemen kampt. Gebruikers zouden aangeven geen berichten te kunnen versturen of ontvangen.

Over de oorzaak van de storing bij Whatsapp wordt op sociale media hevig gespeculeerd. Een DDoS-aanval door hackers wordt genoemd en wordt ook gekoppeld aan problemen bij Telegram en downloadsite The Pirate Bay. Een andere optie zou zijn dat ook Whatsapp veel nieuwe gebruikers erbij krijgt na alle media-aandacht over de overname en de drukte niet aankan.