Spoorboekje Sotsji dag 15: pakt Nederland goud op de ploegenachtervolging?

Koen Verweij, Sven Kramer en Jan Blokhuijsen gisteren tijdens de halve finales.
Koen Verweij, Sven Kramer en Jan Blokhuijsen gisteren tijdens de halve finales. Foto ANP / Jerry Lampen

Op nrc.nl blikken we elke dag van de Winterspelen vooruit op de belangrijkste evenementen van de dag. Vandaag op dag 15, alweer de voorlaatste dag van de Spelen, maakt Nederland kans op goud bij de ploegenachtervolging schaatsen. Verder Nederlanders in actie bij het bobsleeën en snowboarden.

Het belangrijkste onderdeel voor ons Nederlanders vandaag is zonder twijfel de ploegenachtervolging bij het schaatsen, waar zowel de mannen als de vrouwen nog kans hebben op eremetaal. Sterker nog, de mannen zijn al verzekerd van zilver. Zij rijden rond 14.50 uur de finale van de ploegenachtervolging tegen Korea, nadat ze gisteren zowel Frankrijk als Polen met speels gemak wisten uit te schakelen. Vooral de race van Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen tegen Polen was indrukwekkend: de Nederlanders kwamen met ruim zes seconden voorsprong over de streep. Ze zijn tegen Korea dan ook de favoriet.

Verweij twitterde gisteren na het bereiken van de finale dat de focus bij de Nederlanders “hoog is”:

Twitter avatar verweijkoen Koen Verweij Focus ligt hoog! We zijn er klaar voor. Morgen finale tegen Korea.

Blokhuijsen pronkte nog even met het feit dat de Nederlanders de Polen bijna op een ronde zetten:

Twitter avatar janblokhuijsen Jan Blokhuijsen Dat ging even lekker… Bijna rondje gelapt 😉 Op naar morgen. Dag voor dag, slag voor slag! #blokkie #TeamNL http://t.co/CpxSeCl8Kp

Nederlandse vrouwen gingen gisteren ook ‘lekker’

De vrouwen moeten vandaag nog de halve finales en hopelijk de finale afwerken. Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Lotte van Beek hadden gisteren in de kwartfinale geen enkele moeite met de Amerikaanse dames en reden een olympisch record: 2.58,61. Mogelijk kunnen de Nederlanders vandaag in de buurt komen van het wereldrecord van Canada, dat staat op 2.55,79 en alweer dateert uit 2009. Wüst, Ter Mors en Van Beek rijden rond 14.30 uur de halve finale tegen Japan, dat gisteren verrassend van Zuid-Korea won maar geen beste tijd neerzette (3.03,99).

Ook Wüst liet op Twitter weten vertrouwen te hebben in de jacht op de medailles:

Twitter avatar Ireenw Ireen Wüst Dat ging lekker, door naar de halve finale. Morgen tegen Japan. #teampursuit #TeamNL #dichtbijhetvuur http://t.co/hWXSQDDjxU

Als de Nederlandse vrouwen Japan kloppen, rijden ze om 15.15 uur in de finale van de achtervolging. In dat geval zijn ook zij zeker van zilver, wat de eerste medaille voor de schaatsvrouwen op de olympische ploegenachtervolging zou betekenen. Hoewel Wüst, Ter Mors en Van Beek vooraf al getipt werden voor goud, vielen de Nederlandse dames in Turijn (2006) en Vancouver (2010) - overigens in andere samenstelling - buiten het podium. De mannen haalden op beide Spelen brons en hebben zich dus sowieso al verbeterd.

De viermansbob van Van Calker (R) aan de start tijdens een training deze week in het Sanki Sliding Center.

De viermansbob van Van Calker (R) aan de start tijdens een training deze week in het Sanki Sliding Center. Foto ANP / Robin Utrecht

Van Calker hoopt op revanche voor Vancouver

Voor bobsleeër Edwin van Calker begint op de voorlaatste dag van de Spelen zijn olympisch toernooi pas echt. Vanaf 17.30 uur staan de eerste en tweede run van de viermansbob op het programma, het onderdeel waarop Van Calker hoopt te excelleren. In de tweemansbob ging het eerder deze Spelen niet al te best: Van Calker en zijn remmer Bror van der Zijde eindigden als negentiende. Toch werd Van Calker door dat matige resultaat niet van zijn stuk gebracht. De viermansbob van vandaag en morgen is waar het allemaal om gaat.

De viermansbob is ook het onderdeel van het trauma van Vancouver. Vier jaar geleden wilde Van Calker, nadat op de bobsleebaan een rodelaar uit Georgië was omgekomen, vanwege veiligheidsredenen niet naar beneden, wat hem hoon van de bobsleebond en het publiek opleverde. Nu in Sotsji wil hij zich revancheren, zei hij deze week in NRC Handelsblad:

“Daar ben ik vier jaar mee bezig geweest. In de viermansbob hebben we vaak laten zien dat we kunnen meekomen met de top. Dat is hier ook het doel. De runs vandaag in de tweemansbob zijn in elk geval heel goed voor het vertrouwen.”

Misschien kunnen Van Calker en zijn mannen vandaag wel voor een verrassing zorgen. Bij de wereldkampioenschappen van 2012 in Lake Placid eindigde hij al eens onverwachts op de vierde plaats. Op Twitter liet hij gisteren na de laatste trainingen weten er veel zin in te hebben:

Twitter avatar edwinvancalker Edwin van Calker Trainingen zitten er op. Vandaag goede dag. Nu ijzers schuren en we gaan morgen met de oranje leeuw als nummer 14 de race in. Kom op!

En verder… herkansing voor Sauerbreij

Naast het schaatsen en bobsleeën vandaag ook Nederlandse actie bij het snowboarden, waar Nicolien Sauerbreij op de parallelslalom een herkansing krijgt na haar teleurstellende optreden eerder deze week bij de reuzenslalom. Sauerbreij, die haar olympische titel verdedigde, werd daar al in de achtste finales uitgeschakeld. De parallelslalom is minder haar specialiteit, maar je moet de ervaren Sauerbreij nooit uitvlakken. Namens Nederland komt ook Michelle Dekker op de piste.

Bij het alpine skiën vandaag het laatste nummer: de slalom voor de mannen. Tot de kanshebbers behoren de Oostenrijker Marcel Hirscher (die bovenaan staat in het wereldbekerklassement), de Italiaanse regerend olympisch kampioen Giuliano Razzoli, de Duitser Felix Neureuther en de Kroaat Ivica Kostelic. Bij het ijshockey voor mannen wordt om 16.00 uur de wedstrijd om het brons gespeeld tussen Finland en de Verenigde Staten. Ten slotte nog medaille-evenementen bij het langlaufen en biatlon.