Spek het goede doel, blijf vooral Ziggo en UPC kijken

Steunt u graag goede doelen, omdat het een goed gevoel geeft? Maar levert u bij voorkeur zo min mogelijk inspanning en geeft u het liefst zo weinig mogelijk geld uit? Bent u klant van UPC of Ziggo?

Mooi. Dan moet u de recente overname van kabelaar Ziggo door UPC alleen toejuichen. Gewoon op de bank blijven zitten, beetje bellen, filmpje bestellen, lekker internetten en aan het einde van de maand netjes aftikken.

Maakt uw kabelaar vervolgens winst, dan gaan bij de Bill & Melinda Gates foundation de duimen omhoog en kan het fonds meer geld in allerlei goede doelen steken. Bijvoorbeeld in de ontwikkeling van medicijnen tegen HIV. Het fonds van de medeoprichter van softwarebedrijf Microsoft keert jaarlijks bijna 2,5 miljard euro uit aan goede doelen, voornamelijk in ontwikkelingslanden.

Het goede doelenfonds van Bill haalt zijn opbrengsten uit beleggingen. Eén daarvan is Liberty Global. De foundation heeft een belang van ruim 2,1 miljoen aandelen in het netwerkbedrijf van de Amerikaanse ondernemer John Malone. Liberty Global is het moederbedrijf van UPC, dat recent een bod van 34,35 euro per aandeel uitbracht op Ziggo, waarmee Ziggo op 10 miljard euro gewaardeerd werd.

Tot nu toe profiteert vooral de top van Ziggo van de overname door UPC. Tientallen miljoenen mogen de bestuurders verdelen, omdat hun aandelenpakket door het bod van Liberty Global ineens een flinke smak geld waard is. Maar als de klanten van UPC en Ziggo hun kabelaar netjes trouw blijven, kan via Bill ook de rest van de wereld profiteren.