Skrei met wortelen

De ontdekking van de week was wel de bergamotcitroen c.q. sinaasappel afkomstig uit Sicilië die nu in het seizoen is. Ik maakte er het onderstaande heel eenvoudige gerecht mee, en dat was verrukkelijk. De combinatie van de wortelen met de citroen, de skrei, de saus en de iets kruimige ovenaardappelen (die voorgestoomd en nog een

De ontdekking van de week was wel de bergamotcitroen c.q. sinaasappel afkomstig uit Sicilië die nu in het seizoen is. Ik maakte er het onderstaande heel eenvoudige gerecht mee, en dat was verrukkelijk. De combinatie van de wortelen met de citroen, de skrei, de saus en de iets kruimige ovenaardappelen (die voorgestoomd en nog een beetje vochtig met olie werden ingewreven zodat ze in de oven een mooi goudbruin korstje kregen) kan ik iedereen aanbevelen.

Skrei met ansjovispeterseliesaus, aardappelen uit de oven en wortelen met zoete bergamotcitroen voor 4 personen

2 bergamotcitroenen

2 el suiker

6 winterwortelen

Snijd de citroenen in plakken en die weer in stukjes. Doe ze met 1 dl water en de suiker in een pannetje, laat zachtjes sudderen tot de schillen zacht zijn en de vloeistof stroperig (duurt ongeveer een half uur). Als het te hard gaat lepeltje extra water erbij. Snijd de wortel in plakjes en stoom ze in een minuut of tien gaar – niet helemaal zacht. Bestrooi met wat zout. Meng de citroen door de wortelen.

Gebakken skrei met ansjovispeterseliesaus

2 moten skrei à 400 g

scheutje neutrale olie om in te bakken

voor de saus

een klein bosje peterselie

evt. een paar takjes dille

1 teentje knoflook

4 ansjovisfilets

2 stengeluitjes

1 el rode wijnazijn

2 el witte wijn

1 dl olijfolie

versgemalen peper

Verwarm de olie in de koekenpan tot ’ie goed heet is en leg de vis met de velkant naar beneden. Draai het vuur na twee minuten wat lager en laat de moten rustig gaar worden. Hoelang dat duurt is afhankelijk van de dikte, de vis moet ondoorzichtig zijn en de lamellen moeten net loslaten.

Bestrooi de bovenkant van de vis met peper en zout en draai de vis als ’ie behoorlijk gaar begint te worden om – bak de velkant langer dan de witte kant. Bestrooi dan ook de velkant met peper en zout.

Doe voor de saus alle ingrediënten behalve de olie bij elkaar en maal ze fijn. Giet er terwijl de motor draait in een dun straaltje de olie bij zodat er een licht gebonden saus ontstaat. Serveer die bij de vis en de aardappelen.