Schaatsploeg sluit Spelen in Sotsji in stijl af: met tweemaal goud op de achtervolging

Ze waren al topfavoriet, maar het moest nog wel even gebeuren. Met die druk konden de Nederlandse vrouwen en mannen wel omgaan, bleek vanmiddag: beide trio’s wonnen goud op de ploegenachtervolging – en beide keren ook in een olympisch record.

Twee keer goud.
Twee keer goud. Foto's AP / Patrick Semansky

Ze waren al topfavoriet, al moest het nog wel even gebeuren. Geen probleem, met die druk konden de Nederlandse vrouwen en mannen wel omgaan, bleek vanmiddag: beide trio’s wonnen goud op de ploegenachtervolging - en beide keren ook in een olympisch record.

Vrouwen geven Polen geen kans

In de vrouwenfinale reden Jorien ter Mors, Ireen Wüst en Marrit Leenstra (die laatste mocht na de halve finale te hebben gereden ook in de eindstrijd starten) hun derde olympische record in 2.58,05 minuten. Polen was al snel tevreden met het zilver en gaf 7,5 seconden toe. Rusland troefde in de B-finale Japan af en legde beslag op het brons. Het thuisland lag tot halverwege de race achter, maar finishte uiteindelijk in 2.59,73. Japan ging kapot en bleef op 3.02,73 steken.

Canada legde eerder vandaag beslag op de vijfde plaats. Met een tijd van 3.02,04 minuten werden de Amerikaanse vrouwen op 1,73 seconden achterstand geschaatst. Zuid-Korea werd achtste en laatste door van Noorwegen te verliezen. De Aziaten zetten een tijd van 3.11,54 neer, 3,19 seconden langzamer dan de Noorse vrouwen.

Eindelijk goud voor de mannen

In de mannenfinale werd Zuid-Korea verslagen door Oranje. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij schaatsten in 3.37,71 naar een olympisch record. Zuid-Korea ging tot halverwege goed mee, maar strandde uiteindelijk op 3,14 tellen. Nederland won nog nooit eerder de ploegenachtervolging. Zowel in 2006 als in 2010 moest er genoegen worden genomen met het brons.

Eerder pakte Polen een bronzen medaille. In een strijd met regerend olympisch kampioen Canada hadden de Polen een achterstand van meer dan twee seconden. Door middel van een veel vlakkere race werd de achterstand echter omgebogen in een ruime voorsprong: 3.41,94 om 3.44,27.

Noorwegen herstelde zich enigszins en werd vijfde. Rusland, waar Ivan Skobrev ontbrak, werd duidelijk geklopt: 3.44,91 om 3.49,85. Eerder waren de Amerikaanse mannen zonder Shani Davis zevende geworden. Zij troefden in 3.46,50 Frankrijk af. De Fransen klokten 3.51,76.