‘ProRail moet het spoor beter onderhouden’

Het onderhoud aan het spoor door spoorbeheerder ProRail moet beter. Veiligheid moet een prominentere plaats krijgen en het bedrijf moet beter inzicht krijgen in de actuele staat van de infrastructuur.

Dat stelt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een rapport dat vrijdag door staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) naar de Tweede Kamer is gestuurd. De inspectiedienst controleerde het spoor in verschillende delen van het land: in de Achterhoek, Arnhem en Oost-Gelderland (Gelre), in het gebied rond Amersfoort en in Zeeland. Nergens is sprake van acuut gevaar.

Volgens de inspectie moet de voorlichting aan reizigers en vervoerders beter. Die communicatie bleek ook afgelopen week een groot probleem toen woensdag het treinverkeer bij Rotterdam en Den Haag stilviel. Op Twitter en onder reizigers ging het verhaal dat er werd gestaakt door het personeel, maar het bleek om vier kapotte wissels te gaan.

Onduidelijk is nog wat de precieze oorzaak is, dat is ProRail momenteel aan het onderzoeken. De spoorbeheerder zegt de overlast voor reizigers te betreuren. De Tweede Kamer houdt na het reces een debat over de problemen bij Den Haag en Rotterdam.

In reactie op het rapport van de ILT beklemtoont ProRail dat het Nederlandse spoornet tot de veiligste ter wereld behoort. Verder zegt de spoorbeheerder de aanbevelingen serieus te nemen.