Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Timosjenko vrijgelaten na stemming in parlement - onderweg naar Kiev

De Oekraïense ex-premier Joelia Timosjenko met haar dochter in de rechtszaal, oktober 2011.
De Oekraïense ex-premier Joelia Timosjenko met haar dochter in de rechtszaal, oktober 2011. Reuters / Gleb Garanich

Oud-premier Joelia Timosjenko van Oekraïne is zojuist vrijgelaten uit het ziekenhuis waar ze vastzat. Dat meldt persbureau Reuters. Persbureau AFP meldt dat ze onderweg is naar het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.

Het Oekraïense parlement stemde eerder vandaag voor de vrijlating van de sinds 2011 gevangen oppositieleider. Bondgenoten van haar werden gekozen tot parlementsvoorzitter en minister van Binnenlandse Zaken.

De dochter van Timosjenko (zie video hieronder) reisde na de stemming naar Charkov om haar moeder te ontmoeten.

Gisteren werd in het parlement al gestemd voor een wetswijziging die haar vrijlating mogelijk moest maken, maar daarbij was de handtekening van de president nodig. De stemming van zojuist zorgt ervoor dat Timosjenko onder snellere procedures kan worden vrijgelaten, zonder goedkeuring van de president. Timosjenko werd gevangengezet in 2011 voor ambtsmisbruik tijdens besprekingen over een gasovereenkomst met Rusland, waarbij ze als premier had bemiddeld. Het proces werd door de EU bestempeld als politiek gemotiveerd.

Bondgenoten Timosjenko verkozen tot hoge functies

Bondgenoot van Timosjenko, Oleksander Turchynov, is met 288 stemmen verkozen tot voorzitter van het parlement. Hij vervangt een nauwe bondgenoot van president Janoekovitsj. Ook de post voor minister van Binnenlandse Zaken gaat naar een bondgenoot van Timosjenko: voormalig opposotielid Arsen Avakov.

Onze buitenlandredacteur Hubert Smeets zegt over Turchynov:

“Hij zat in de regering van Timosjenko en Joesjenko, en was verantwoordelijk voor de staatsveiligheidsdienst. Belangrijker is dat ook een deel van de inmiddels totaal uit elkaar gevallen regeringspartij van Janoekovitsj, hem ondersteunt. Het is dus iemand die een brug kan slaan. Hij komt niet uit het nationalistische kamp. Een andere overweging om hem te benoemen, en niet de andere kandidaat Porosjenko, zou kunnen zijn dat ze hem in reserve houden voor het leiden van de interimregering. Maar alles is in beweging. Dit is een revolutionaire situatie.”

Janoekovitsj lijkt Kiev te zijn ontvlucht

De president lijkt naar Charkov te zijn gevlucht, de tweede stad van het land en een belangrijke steunpilaar van de president. Hij zou geenszins van plan zijn het land te verlaten. De residentie van de president is verlaten en journalisten kunnen er vrij rondlopen. Oppositieleider Vitali Klitsjko stelt dat vervroegde verkiezingen, op 25 mei, de enige optie zijn nu Janoekovitsj de stad heeft verlaten.

Ook vandaag worden in Kiev gedode demonstranten begraven.

Foto Reuters / Baz Ratner