Nog ondoorzichtig

„Zeker, de Nederlandse banken staan er goed voor. Afgelopen jaren is veel gesaneerd, vereenvoudigd en zijn kosten bespaard. De ABN Amro en ING van vandaag lijken niet op de mastodonten van 2005: too big to fail, maar ook too big to manage. Rabobank, het wonderkind tijdens de crisis, is door haar compliance problemen wakker geschud uit haar splendid isolation en haalt de bezem er nu ook door, met grote banenreductie tot gevolg. Het verkeerde concept van bancassurance – de combinatie van bankieren en verzekeren – is overboord. Bij ING blijft straks een pure bank over. Voor ABN Amro geldt hetzelfde. Beide instellingen hebben hard gewerkt aan verbetering van hun verdienmodel. Alleen het publieksvertrouwen is nog zeer laag. Dat vraagt tijd. De financiële resultaten uit dit alles? Die zijn nog beperkt en vooral ondoorzichtig: veel eenmalige posten. Maar een goed bedrijf levert uiteindelijk ook goede resultaten.”