Waarover praten wij dit weekend?Het droomkoppel Benno en Badr, slavernij versus Holocaust en een musical voor Sywert

Bij een diner, borrel of feest blijven gesprekken vaak hangen in kabbelend gekeuvel. Maak het spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan of verkondig een afwijkende mening. nrc.next helpt.

Stelling: Oekraïne moet zichzelf opsplitsen. Het land is eigenlijk net als België, waar de Walen en de Vlamingen met de ruggen naar elkaar toe staan. In de Oekraïne heb je, simpel gezegd, de Europagezinden en de Ruslandgezinden. Het westelijk deel is over het algemeen meer op de hand van Europa. Dus: splijt dat land in tweeën, voeg West-Oekraïne bij de EU, en doe verder een beetje lief tegen elkaar.

Stelling: Badr en Benno moeten bij elkaar in de straat gaan wonen. Verkeerde vrienden heeft hij immers al, die Badr – daarvoor hoeft hij niet een jaar of wat in de gevangenis te gaan zitten. Geef Badr een enkelband, net als Benno L., die kan immers wel een bodyguard gebruiken. Eén plus één is twee, zeggen wij: laat Badr op een matje voor Benno’s deur slapen. Knappe meute die dan nog binnenkomt.

Stelling: De Holocaust was een tikkie erger dan de slavernij. Filmmaker Steve McQueen (12 Years a Slave) stelde donderdag in deze krant de slavernij en de Holocaust gelijk. Dom. Iedereen weet toch: Holocaust = totale destructie, slavernij = beknotting van de vrijheid + dwangarbeid. Allebei heel onaangenaam en verwerpelijk, maar beslist niet hetzelfde.

Stelling: Nederland moet een gooi doen naar de Olympische Spelen van 2028. Oud ideetje. Zwemmer Pieter van den Hoogenband is er gisteren weer over begonnen, in een gesprek met NU.nl. Eerder is ervoor gelobbyd, maar premier Rutte heeft er een streep door gehaald: te duur, geen tijd voor, in deze economisch kwakkelige tijden. Maar dat is de omgekeerde wereld! In Nederland gaat het slecht, omdat we te veel tijd verknoeien aan zeuren over het gevoel dat het hier zo slecht gaat. ‘Sotsji’ heeft een vonk doen overslaan, plots brandt een fel oranje vlam, de koning heeft er alvast een stevige pils op genomen: Nederland, ga ‘the best Games ever’ organiseren in 2028!

Stelling: Het kabinet-Rutte is goed bezig. Laat dat nou ook eens gezegd zijn. Het leek zo stil in Den Haag, de afgelopen week: geen relletjes, affairetjes, prijsschieten op aangeschoten wild, zagen aan de stoelpoten van wankelende bewindslieden. Maar intussen. Het land werd geregeerd. Drie wetten met zware politieke lading zijn door het parlement geloodst, dan wel een forse stap verder gekomen: over ‘werk en zekerheid’, werken met een handicap en de jeugdzorg. Klinkt saai? Maar wie heeft ooit beweerd dat het leuk moet zijn, een land regeren?

Stelling: Er moet een musical komen over het leven van Sywert van Lienden. De biografie van de in 1990 geboren oprichter van de jongerenbeweging G500 laat zich lezen als een jongensboek. Eerst wordt hij overladen door media-aandacht voor zijn platform om de politiek te beïnvloeden door lid te worden van meerdere partijen, vervolgens wordt hij tegengewerkt door de gevestigde orde. Tegen het einde van de musical hervindt Sywert zijn krachten als hij de symfonieën van Gustav Mahler ontdekt, waar hij vervolgens eindeloos over gaat twitteren. John ‘Koningslied’ Ewbank tekent voor de muziek.

Stelling: En overigens zijn we van mening... dat Pyongyang verwoest moet worden. In Kiev hebben ze zelf hun hoofdstad al gesloopt. Wat in Noord-Korea gebeurt, is véél erger. Platgooien, dat bolwerk van beulen en beesten.