Masterclass bij MasterChef

Afgelopen maandag mocht ik als ‘expert’ aan de kandidaten van het televisieprogramma MasterChef een lesje wijn-spijs geven. U moet echter nog even geduld hebben om te zien waar mijn masterclass toe heeft geleid. Aanstaande maandag wordt op NET5 de eerste aflevering uitgezonden. Ik mocht mijn kennis delen met de kandidaten die nog over waren in de zesde week. Daarom kunt u pas in de eerste week van april meemaken hoe zij het geleerde in de praktijk hebben gebracht. Hun opdracht was de juiste wijn te selecteren bij een gerecht waarbij verplicht een van de bijzondere ingrediënten moest worden gebruikt uit de Mystery Box, een vast onderdeel van het programma.

Daarin bevond zich ook bergamot, waarmee collega De Vos haar worteltjes en skrei deze week al op avontuur stuurt. De masterchefs in spe konden een viognier kiezen, wit dat prima zou aansluiten bij bergamot. Daarvoor liet ik Domaine Brusset 2012 ‘Les Clavelles’ Côtes du Rhône zijn televisiedebuut maken. (€ 17,95; De Gouden Ton.)

Bij de receptuur van De Vos zocht ik het echter wat dichter in de buurt door Lugana te kiezen. Evenals Bergamo, de stad waaraan bergamot zijn naam dankt, is ook dit wit uit Lombardije afkomstig.

Nu vond ik de geografische ligging niet doorslaggevend. Maar wel dat de zachte, amandelzoet-bittere en citrusfrisse smaak van Otella 2013, ‘Le Creete’ (€ 11.95; Wijnkoperij Henri Bloem) het gerecht een geweldige kick geeft.