Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Janoekovitsj afgezet en Timosjenko vrijgelaten. Lees ons liveblog terug

Het parlement in Oekraïne heeft gestemd voor vrijlating van de gevangengenomen oud-premier Joelia Timosjenko. Haar bondgenoten zijn verkozen tot parlementsvoorzitter en minister van Binnenlandse Zaken. Op de straten en pleinen van Kiev worden diensten gehouden voor gedode demonstranten.

Dag van de overwinning

Wij gaan afsluiten. Het was een roerige dag in Oekraïne. De overeenkomst tussen de regering en oppositie van gisteren heeft geleid tot een overwinning voor de demonstranten vandaag, al is de toekomst nog onzeker. "Dit is revolutie", klonk het op de pleinen.

De belangrijkste gebeurtenissen van vandaag:

  • Oud-premier Timosjenko is vrijgelaten, mogelijk gemaakt door een stemming in het parlement. Vanuit haar rolstoel sprak ze vanavond in Kiev de menigte toe.
  • Twee belangrijke politieke functies, namelijk die van parlementsvoorzitter en minister van Binnenlandse Zaken, zijn vergeven aan bondgenoten van Timosjenko.
  • Janoekovitsj is Kiev ontvlucht. De stad wordt gecontroleerd door de oppositie. Zijn buitenverblijf werd bezocht door journalisten.
  • Het parlement heeft gestemd voor het aftreden van president Janoekovitsj. Kort daarvoor zei hij in een televisietoespraak zelf absoluut niet aan aftreden te denken.
  • Eind mei zijn presidentsverkiezingen.

Ondertussen...

Zou de vlucht van de vandaag afgezette president Janoekovitsj naar de oostelijke stad Donetsk zijn gestopt. Omdat zijn documenten niet in orde waren.

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Bureaucratie ten tijde revolutie. Grenswacht heeft vlucht Janoekovitsj voorkomen omdat zijn documenten niet klopten. http://t.co/s4dcSrVYJD

Wordt Timosjenko president?

De grote vraag is of Timosjenko nog een politieke factor is. Smeets:

"Is Timosjenko nog in staat een politieke factor te zijn? Ze heeft gezegd aan de verkiezingen te willen deelnemen, maar is haar positie nog sterk genoeg om de nieuwe president te zijn? Ik weet het niet. Het kan, maar misschien is ze te veel een held van het verleden."

Geen verzoenende toon en een bescheiden applaus

Onze buitenlandredacteur Hubert Smeets viel een aantal dingen op aan de toespraak van Timosjenko.

"Ze zegt: 'De overwinning is niet van politici, maar van het volk.' Daarmee zegt dat ze eigenlijk dat de politieke leiders van de afgelopen maanden geen knip voor de neus waard zijn. Met die opmerking plaatst ze zichzelf weer in het politieke speelveld."

"Timosjenko riep niet op tot verzoening. Niet tot daden die bruggen slaan en wonden helen, maar tot straf. Ze heeft in die zin de later gescandeerde leus, 'Tribunaal, tribunaal', mede vormgegeven. Ze speelde ook niet in op de Europese Unie."

"Het applaus was redelijk bescheiden. Hoewel ze toch een eerbetoon heeft gehouden voor de overleden demonstranten."

Witte Huis verwelkomt ontwikkelingen

Het Witte Huis reageerde donderdag "verbolgen" op het bloedbad. Nu roepen de VS Oekraïne op snel een brede technocratische regering van nationale eenheid te vormen, en een vreedzame democratische dialoog aan te gaan.

"We hebben voortdurend gepleit voor de de-escalatie van het geweld, constitutionele verandering, een coalitieregering en vervroegde verkiezingen, en de ontwikkelingen van vandaag brengen ons dichter bij dat doel. Het onwankelbare leidende principe van de gebeurtenissen moet zijn dat Oekraïners hun eigen toekomst bepalen."

Timosjenko is vrij en spreekt

Foto AP / Darko Bandic

Foto Reuters / Yannis Behrakis

Foto AFP / Bulent Kilic

Foto AFP / Bulent Kilic

Wat gaat Rusland doen?

Volgens onze buitenlandredacteur Hubert Smeets is de grote vraag nu of de oppositie in staat is orde te scheppen in Oekraïne. Ook de Europese Unie wacht een belangrijke taak. Het land staat op het randje van de financiële afgrond en "van demonstraties kun je geen brood eten".

"De problemen waar het land voor staat zijn zo immens, dat is niet zomaar op te lossen."

En dan is er nog de kwestie van de boze buur.

"Waar het nu ook om gaat is: Wat gaat Rusland doen? Zij zijn vernederd, omdat de oppositie in Oekraïne zich niet aan het akkoord heeft gehouden. Het zou niet verbazen als ze nu zinnen op wraak."

Afgelopen

Timosjenko is klaar met speechen. Volgens deze journalist van de Kyiv Post zijn de betogers op het plein nog niet overtuigd.

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Protesters on Maidan greet Tymoshenko w/ skepticism. Rousing speech, but not enough to win over hearts & minds of all those on streets.

Dat is niet helemaal zonder reden:

Twitter avatar obk Olaf Koens Timosjenko is qua machtsmisbruik en corruptie net zo erg als Janoekovitsj, maar dat mag de feeststemming voorlopig niet onderdrukken

Uit NRC: Timosjenko, de martelaar

In december schreef NRC over de toen nog gevangen oppositiepolitica:

Geboren in de Russisch-talige industriestad Dnjepropetrovsk. Na de val van de Sovjet-Unie stapte ze in de oliehandel en maakte fortuin. Ze werd gekozen als parlementslid. Timosjenko (53) was de drijvende retorische kracht tijdens de ‘oranje revolutie’. Na afloop werd ze premier. Ze was mede verantwoordelijk voor het fiasco van de pro-Westerse regering-Joesjtsjenko. Als premier sloot ze een omstreden gasdeal met Rusland. Na haar ontslag werd ze daarvoor vervolgd en veroordeeld. Vanuit het penitentiair ziekenhuis in Charkov moedigt ze nu de oppositie aan. Haar dochter is haar intermediair.

"Ik zal geen moment verspillen"

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Tymosehnko: "I am coming back to work. I won't waste a minute as to make sure you are happy on your own land. Glory to Ukraine!"

Rolstoel

Timosjenko zit in een rolstoel terwijl ze speecht. Ze zat gevangen in het ziekenhuis, waar ze lag vanwege een meervoudige hernia. Ze ging verschillende keren in hongerstaking. Zij claimde door haar bewakers te zijn geslagen.

Vergiffenis

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Tymoshenko: "I am asking you to forgive me for all politicians regardless of political parties, positions."

Twitter avatar BBCBreaking BBC Breaking News Tymoshenko: "We cannot afford to pardon those who were allowed to send bullets into hearts of our young men" http://t.co/KeWddn17Qy

50.000 man

Op het Onafhankelijksplein staan nu 50.000 mensen te luisteren naar Timosjenko, meldt persbureau AFP.

En Janoekovitsj....

Die zou volgens Timosjenko moeten worden gedwongen om naar het Onafhankelijkheidsplein te komen

Timosjenko: ga door met protesteren

Timosjenko vindt de strijd nog niet gestreden. Ze roept de menigte op niet op te houden met demonstreren. Betogers noemt ze 'de helden van Oekraïne'

Twitter avatar KyivPost KyivPost Tymoshenko: 'When snipers were shooting in hearts of our guys, those bullets will always hurt. If we don't prosecute, we should be ashamed'

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk Yulia #Tymoshenko tells crowds "this is a country of free people, this is your victory" and "you have removed this cancer from our country"

Ter herinnering

Livestreams hier, hier en hier.

Emotie

Timosjenko is duidelijk geëmotioneerd, stem slaat over.

Twitter avatar KyivPost KyivPost An emotional Tymoshenko from Maidan stage: "Heroes never die, they will always be with us, they will be our inspiration."

Timosjenko aangekomen op Maidan

Timosjenko is zojuist onder luid gejuich begonnen aan haar speech in Kiev.

Pravi Sektor blijft demonstreren

De ultraradicale oppositiegroep Pravi Sektor (Rechtse Sector) heeft aangekondigd dat zij blijft protesteren in Kiev,

EU-lidmaatschap

Persbureau Interfax wist alvast te melden dat Timosjenko heeft gezegd zeker te zijn dat Oekraïne in de 'nabije toekomst' lid zal worden van de Europese Unie. Dat zal volgens haar "alles veranderen".

Eerst herdenken

Timosjenko zou in Kiev eerst een tussenstop hebben gemaakt op de plek waar in januari betogers zijn omgekomen, maar zou nu echt onderweg zijn naar het Onafhankelijkheidsplein.

Twitter avatar KyivPost KyivPost Tymoshenko laid flowers on Hrushevskoho Street where protesters died during clashes w/ police in January and is now en route to Maidan.

Even relativeren

Hoewel Timosjenko straks waarschijnlijk zal worden onthaald als grote heldin van de revolutie, is ze in het verleden niet altijd van onbesproken gedrag geweest. En haar veroordeling wegens machtsmisbruik mag dan politiek gemotiveerd zijn geweest, het staat niet buiten kijf dat ze helemaal onschuldig was.

Twitter avatar juliaioffe Julia Ioffe While we wait for Yulia Tymoshenko, let's recall that she believes that she is the reincarnation of Evita. Literally. http://t.co/X6GTRb76Xn

Ondertussen op de Krim...

De sfeer in Kiev lijkt opgelaten, hoopvol. Op de Krim, een schiereiland dat grenst aan Rusland, zou dat een ander verhaal zijn. Daar zouden mensen zich gekeerd hebben tegen hervormingsgezinde "promaidan" demonstranten

Twitter avatar superernie Ernest Pro-Maidan demonstranten op de Krim bijna gelyncht door pro-Russische menigte "@shaunwalker7 https://t.co/1I8phCWkRu (via @Russian_Photos)"

Twitter avatar sjcoltrane Stephen Coltrane BBC reporting that eastern #Ukraine regions are effectively declaring separation from west. Hope a civil war isn't brewing.

Twitter avatar shustry Simon Shuster Main square of Sevastopol, home of Russian Black Sea fleet: protest demanding reunification with Russia #ukraine http://t.co/qx5YgQWrDc

Toch nog even die villa...

Klik hier voor een fotoreportage van de luxevilla van Janoekovitsj

480 kilometer vliegen

Die bijna 500 kilometer van Charkov naar Kiev heeft Timosjenko gevlogen, zo lijkt het.

Twitter avatar kgorchinskaya Katya Gorchinskaya tymoshenko in car leaving airport #Ukraine http://t.co/4IP4onAmWk

Ook hier volgen

Ook op de site van Russia Today is de menigte op het Onafhankelijkheidsplein te volgen.

Timosjenko zou nu in Kiev zijn

Volg de ontwikkelingen op het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad hieronder:

Live streaming video by Ustream

'Timosjenko bijna in Kiev'

Timosjenko zou in de buurt van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev zijn, meldt deze journalist. Gevolg: Maidan is afgeladen.

Twitter avatar MaximEristavi Maxim Eristavi The crowd on Independence Sq tonight, @YuliaTymoshenko is expected soon http://t.co/dX9H19r4fA

Timosjenko eerder vandaag:

Timosjenko begroet aanhangers vanuit de auto in Charkov, kort na haar vrijlating. Foto AP / Sergey Kozlov

'Foto luxe-toilet is nep'

Eerder meldden we in dit blog dat er onverifieerbare foto's en berichten binnenkwamen uit de luxueuze villa van Janoekovitsj. Zo zou er een met gouden steentjes versierde toilet-troon zijn aangetroffen. Dat zou onzin zijn, blijkt nu:

Twitter avatar MaximEristavi Maxim Eristavi RT @BuzzFeedNews: The Picture Of A Gold Toilet Is Not From The Ukrainian President’s Mansion http://t.co/AxuYVXsLpJ

Lees hier meer over de nepfoto (die al jaren gebruikt wordt voor meme's)

Rusland not amused

De Russische gezant Vladimir Loekin heeft felle kritiek geuit op de onderhandelaars die in Oekraïne het akkoord van gisteren hebben bewerkstelligd.

Rusland en Janoekovitsj vinden dat er sprake is van een coup en vergelijken de zogenaamde coupplegers met nazi's:

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Janoekovitsj in interview: staatsgreep van lieden die doen denken aan nazi's uit jaren 30. Spectaculaire televisie. http://t.co/8EdOGuDQCl

De parlementaire oppositie (Vitali Klitsjko, Arseni Jatsenjoek en Oleg Tjaginbok) zou zich bovendien niet hebben gehouden aan het vredesakkoord. Van hun kant zeggen oppositieleiders en Europese landen dat Janoekovitsj als eerste de afspraken heeft geschonden van het akkoord, door te weigeren de wetswijziging te ondertekenen die de terugkeer moest regelen naar de constitutie van 2004. De grondwetswijziging houdt in dat de macht van de president wordt ingeperkt.

Europarlement blij met vrijlating

De president van het Europees Parlement, Martin Schulz, juicht de vrijlating van Timosjenko toe. In Kiev zijn volgens hem nu verschillende Europarlementariërs aanwezig.

"On behalf of the European Parliament, I warmly welcome the reports of Yulia Tymoshenko's release from prison. This is an historic moment for Ukraine and Europe. My thoughts are with Yulia, her family and supporters."

Lees de hele verklaring hier.

Janoekovitsj alleen in Charkov?

Janoekovitsj zou in Charkov zijn, maar het lijkt erop dat zijn bondgenoten daar gevlucht zijn

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Gouverneur Dobkin en burgemeester Kernes van Charkov - de Russische connectie in Oekraïne - zijn land ontvlucht. http://t.co/0ka9ADJRPz

Dobkin en Kernes zouden vanmiddag de grens met Rusland zijn overgestoken, heeft de grensbewaking laten weten aan persbureau AP. Beiden zijn bondgenoten van Janoekovitsj.

'Timosjenko for president'

Timosjenko zou gezegd hebben dat ze meedoet aan de presidentsverkiezingen in mei'

Twitter avatar Kateryna_Kruk Kateryna_Kruk Tymoshenko said she's gonna run for a president.

Eerste beelden Timosjenko

In het filmpje hieronder zouden de eerste beelden te zien zijn van Timosjenko die het ziekenhuis verlaat waar ze gevangen zat,

Janoekovitsj heeft geprobeerd het land te verlaten

Janoekovitsj heeft geprobeerd naar Rusland te vluchten, maar is tegengehouden bij het vliegveld, meldt persbureau AFP op gezag van de voorzitter van het parlement.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Ukraine's Yanukovych blocked from taking plane to Russia: parliament speaker

Live te volgen: verkenning presidentiële villa

Bizar, maar kennelijk waar. Je kunt hieronder live zien hoe journalisten de villa van Janoekovitsj en het omliggende terrein verkennen:

Video streaming by Ustream

Nog wat luxe

En weer wat weelde uit het buitenhuis van Janoekovitsj. Overigens hebben wij nog niet kunnen verifiëren of het bonnetje van 12 miljoen en onderstaande tweets ook echt komen vanuit de villa.

Twitter avatar russian_market *Russian Market Yanukovich's car park - Part 3 http://t.co/508WsaWKwo

Twitter avatar JF991 James Farro Ridiculous toilet at Yanukovych's palace #euromaidan #Kiev http://t.co/5b4w7zUYNi

Twitter avatar MaximEristavi Maxim Eristavi Yanukovych had a thing not only for vintage cars, but apparently for boats too via @Golos106fm http://t.co/TE1S1LKd8p

Bonnetje van 12 miljoen

Ondertussen zou in het buitenverblijf van Janoekovitsj een behoorlijk veelzeggend bonnetje zijn gevonden: een opdracht tot het overhandigen van 12 miljoen dollar in losgeld.

Twitter avatar MaximEristavi Maxim Eristavi At Yanukovych's residence journos found a receipt for handover of $12M. In cash(!). via @svaboda http://t.co/0MUBEhAfZm

Eerste reactie...

De partij van Timosjenko, Vaderland, tekende de eerste reactie van Timosjenko op: "De dictatuur is gevallen".

Handig om te weten

Timosjenko zat vast in Charkhov, en is nu onderweg naar Kiev. Daar zal ze naar alle waarschijnlijkheid een uitzinnige menigte toespreken. Maar het is nog wel even wachten, want de afstand tussen beide steden is zo'n 470 kilometer.

Ondertussen

Leden van de Berkoet - de nationaal aangestuurde oproerpolitie die achter veel van het geweld tegen demonstranten zat - zouden spijt betuigen:

Twitter avatar shustry Simon Shuster Coming home, Berkut riot troops break out in tears, saying, "We're sorry we failed. We couldn't protect you" #Ukraine http://t.co/UPUXTU9WPV

Wie heeft er nu feitelijk de macht?

Nu president Janoekovitsj door het parlement is ontslagen, is de nieuwe voorzitter van het parlement, Aleksander Toerchinov, acting president. Toerchinov is partijgenoot van de zojuist vrijgelaten oud-premier Timosjenko.

En route

Timosjenko zou nu onderweg zijn naar Kiev. De BBC zette net een foto op Twitter van de auto waar de oppositieleidster in zou zitten.

Twitter avatar BBCBreaking BBC Breaking News Car carries #Ukraine's ex-PM Yulia Tymoshenko as she's freed http://t.co/byFD6JuHfo (via @MaloverjanBBC) http://t.co/JUcYZQRdm3

Reuters meldt het nu ook....

Oppositieleider Joelia Timosjenko is vrij. Zij zat twee jaar vast voor vermeende corruptie. Het proces tegen haar werd gezien als politiek gemotiveerd.

BREKEND: Timosjenko vrij

Oud-premier Timosjenko zou zojuist het ziekenhuis waar zij gevangen werd gehouden hebben verlaten.

Portret Radoslaw ‘Radek’ Sikorski

Sikorski, de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, heeft het dezer dagen druk. Hij speelde samen met zijn Duitse en Franse ambtgenoten een belangrijke rol in het akkoord dat president Janoekovitsj en de parlementaire oppositie gisteren sloten. In 2008 verscheen in NRC een portret van hem:

De Poolse minister Sikorski lanceerde deze week zijn plan om de oostelijke buren bij de Europese Unie te betrekken. Hij heeft de ambitie nooit geschuwd.

Radoslaw ‘Radek’ Sikorski, de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, wil zijn land voor eens en altijd op de kaart van Europa zetten. Op zo’n manier dat niemand Polen meer kan negeren of verpletteren, zoals in het dramatische verleden van het land zo vaak is gebeurd.

Lees het hele portret hier.

Polen: geen sprake van coup

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski zegt dat er geen sprake is van een coup in Kiev. De regering heeft zich zelf teruggetrokken uit overheidsgebouwen en de nieuwe voorzitter van het parlement (bondgenoot van oud-premier Timosjenko Aleksander Toerchinov) is vandaag legaal gekozen, vindt Sikorski.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft volgens Sky News laten weten dat hij en zijn Duitse collega de nieuwe regering in Oekraïne steunen. Ze willen bij het Internationaal Monetair Fonds pleiten voor financiële steun voor het land (dat bijna bankroet is).

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk Foreign Sec William Hague says UK and Germany have agreed to support the new government in #Ukraine and push for vital IMF financial package

Parlement stemt voor aftreden Janoekovitsj, 25 mei verkiezingen

Het parlement heeft zojuist gestemd voor aftreden van Janoekovitsj en voor presidentsverkiezingen 25 mei. Volgens Reuters stonden de parlementsleden op, applaudisseerden ze en zongen nationale liederen.

Lavrov: oppositie schendt akkoord

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft de oppositie gefaald in het naleven van de gisteren getekende overeenkomst met Janoekovitsj. Dat zou hij hebben gezegd tegen zijn Duitse, Poolse en Franse collega's, die hebben bemiddeld bij het sluiten van de deal.

"De oppositie heeft niet alleen gefaald om ook maar een klein deel van de onderhandelingen na te komen maar komt nu alweer steeds met nieuwe eisen, in navolging van gewapende extremisten wiens acties een directe bedreiging vormen voor Oekraïne, de soevereiniteit en de constitutionele orde."

Auto Janoekovitsj onder vuur genomen

De auto van Janoekovitsj is vandaag onder vuur genomen, vertelde hij in zijn televisietoespraak. Hij is niet gewondgeraakt.

"Mijn auto is beschoten. Ik ben niet bang. Ik heb medelijden met mijn land."

Hij noemde zijn tegenstanders "bandieten die het land terroriseren". Janoekovitsj is in het zuidoosten van het land, waar het volgens hem nu veilig is. Zijn buitenverblijf bij Kiev wordt gecontroleerd door de oppositie.

De villa:

Mensen lopen over het terrein van president Janoekovitsj in Kiev. AP / Efrem Lukatsky

Beelden van de tragedie

In onderstaand filmpje van drie kwartier is de gruwelijkheid van het geweld afgelopen donderdag goed te zien. Sluipschutters schieten in het wilde weg op demonstranten, lichamen worden weggesleept. Pas op: schokkende beelden.

Janoekovitsj vergelijkt oppositie de nazi's

Janoekovitsj heeft de gebeurtenissen in Oekraïne vergeleken met de opkomst van de nazi's in de jaren dertig. Hij maakte de oppositie in zijn toespraak uit voor fascisten.

Hij lijkt even vergeten dat zijn vader heeft samengewerkt met de nazi's, twittert journalist Myroslava Petsa:

Twitter avatar myroslavapetsa Myroslava Petsa By calling opposition Nazis #Yanukovych seems to have forgotten his father collaborated with Nazis during WWII in Belarus, was a polizei

Janoekovitsj is momenteel in Kharvov en blijft voorlopig in de oostelijke en zuidelijke delen van het land, zegt hij.

Lees hier ons nieuwsbericht over de toespraak van Janoekovitsj.

Janoekovitsj: het parlement zet het land te schande

Janoekovitsj noemt de recente ontwikkelingen - de minister van Binnenlandse Zaken en de parlementsvoorzitter zijn opnieuw benoemd - in zijn televisietoespraak een staatsgreep. Overigens hebben oppositieleiders eerder vandaag een stemming in het parlement over het aftreden van Janoekovitsj aangekondigd. Niets is zeker, maar als het volgens plan verloopt, gaat die stemming gewoon door.

Twitter avatar obk Olaf Koens Yanukovich: 'People shot at my car, but I am not afraid. I will stay in Ukraine'

Twitter avatar obk Olaf Koens Yanukovich: The current parliament is taking illegal laws, they bring shame on the country

Twitter avatar obk Olaf Koens Yanukovich looks tired and doesn't know what to say. Weird live interview on UBR-TV http://t.co/UJsXSKYnua

'Janoekovitsj treedt niet af'

Janoekovitsj treedt niet af, zegt hij tijdens een televisietoespraak, twittert Volkskrant-correspondent Olaf Koens:

Twitter avatar obk Olaf Koens YANUKOVICH SAYS HE IS NOT RESIGNING http://t.co/f2m2fs6eIj

Verschillende economische belangen

De EU, Rusland, China en de VS hebben allemaal belangen in Oekraïne. Maar die economische belangen staan vaak haaks op elkaar. De EU wil een democratische en stabiele buur, de VS willen Oekraïne bij de NAVO, voor het Kremlin zou een val van Janoekovitsj een bedreiging zijn en China ziet in de gebeurtenissen het bewijs dat de ondergang van de Sovjet-Unie weinig goeds heeft gebracht.

Lees meer in de Oekraïne-special van NRC Handelsblad dit weekend. Klik op de afbeelding om de krant te kopen.

Mubarak- en Gaddafi-taferelen

Veel journalisten zijn inmiddels aangekomen bij het presidentiële buitenverblijf, dat Janoekovitsj heeft verlaten.

Volkskrant-correspondent Olaf Koens:

Twitter avatar obk Olaf Koens Shot of the main building in the area. Kind of tasteful if not for the kitsch all around it http://t.co/ZbBKFZHIj2

Hoe moet het nu verder in Oekraïne?

Hoe moet het nu verder in Oekraïne? We zetten een aantal scenario's voor je op een rij.

1. Er komt een interim-regering gevolgd door verkiezingen.
2. Het land valt uiteen in een federatie.
3. Een blijvende onduidelijke toestand.

Lees meer in ons uitgebreide achtergrondstuk.

Veiligheidstroepen doen niet mee aan conflict

De leiders van vier veiligheidstroepen, waaronder de Berkoet en speciale eenheden van het leger, hebben in het parlement verklaard niet te zullen deelnemen aan wat voor conflict dan ook met burgers. Dat schrijft persdienst Reuters.

Gevoel van overwinning, stemming in parlement over aftreden president

Onze correspondent Tijn Sadée is momenteel in Kiev:

"Voor het parlementsgebouw zijn honderden mensen in grote blijdschap, jongens rijden op trucks heen en weer. Er heerst een gevoel van overwinning, van revolutie. Oppositieleiders hebben de menige toegesproken en gezegd dat om vier uur lokale tijd wordt gestemd in het parlement: over de vraag of de president afgezet gaat worden en of er een speciaal tribunaal moet komen om de Janoekovistj-kliek te berechten. Dat betekent dat met respect voor het parlement de draad wordt opgepakt. Intussen gaan er hardnekkige geruchten dat Janoekovitsj zelf al besloten zou hebben af te treden, melden lokale media."

Mishandeling van vermeende sluipschutters

Er komen steeds meer beelden binnen van mishandelingen van vermeende Janoekovitsj-aanhangers en sluipschutters, door demonstranten.

AP / Marko Drobnjakovic

Tegenstrijdige berichten aftreden Janoekovitsj

Geruchten over het aftreden van Janoekovitsj worden door hem ontkend, melden journalisten op Twitter.

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Yanukovych advisor Hanna Herman denies President Yanukovych has resigned, @interfaxua reports.

Twitter avatar FleurdeWeerd Fleur de Weerd Tegenstrijdige berichten over terugtreden Janoekovitsj

Ook de parlementsvoorzitter in Rada, een partijgenoot van Janoekovitsj, zou binnen enkele ogenblikken zijn afreden bekendmaken. Inmiddels zijn al tientallen volksvertegenwoordigers uit de partij gestapt.

Twitter avatar Krielaars Michel Krielaars Onrust in Rada: parlementsvoorzitter ineens weg.

Dienst voor gedode demonstranten

In Kiev is een herdenkingsdienst gaande voor twee gedode demonstranten.

Reuters / Baz Ratner

Reuters / Baz Ratner

Reuters / Baz Ratner

Woordvoerder: Timosjenko toch nog niet vrij

De woordvoerder van Timosjenko, die eerder zei dat ze is vrijgelaten, herroept haar bewering. Ze bedoelde alleen maar dat het parlement voor vrijlating heeft gestemd, zegt ze nu tegen persbureau AP.

In Kiev gaan ondertussen geruchten dat Janoekovitsj zou zijn afgetreden, twittert RTL-journalist Jeroen Akkermans:

Twitter avatar JeroenAkkermans Jeroen Akkermans President Janoekovitsj zou zijn afgetreden. Maidan ontploft alvast van blijdschap. #afwachten

De week in Oekraïne

Na een lange nacht onderhandelen en een zeer bloedige dag met minstens 75 doden, werd er gisteren een overeenkomst gesloten tussen oppositie en de regering. Daarin staat dat Janoekovitsj zijn grondwettelijke macht wordt beperkt en er later dit jaar vervroegde verkiezingen worden gehouden. De betogers wantrouwen de overeenkomst; ze willen dat Janoekovitsj aftreedt.

De protesten begonnen drie maanden geleden, omdat de regering plotseling besloot een verdrag voor toenadering tot de EU niet te ondertekenen. Het begon als een pro-Europees protest, maar groeide uit tot een volksopstand voor vrijheid en tegen corruptie.

Lees meer in ons stuk: 'Geweldsexplosie in Kiev. Waar gaat het heen met de protesten?'

'De vraag of Timosjenko vrijkomt'

Volgens onze buitenlandredacteur Hubert Smeets is het maar de vraag of Timosjenko ook echt zomaar vrijkomt.

“Timosjenko bevindt zich op dit moment in Charkov, en daar is op dit moment een sessie aan de gang van parlementariërs uit zuiden en oosten van het land. Janoekovitjs is daar ook. De gouverneur en burgemeester van Charkov zijn beiden aanhangers van Janoekovitjs en erg Rusland-minded. Of de gevangenisdeuren zomaar open kunnen gaan voor Timosjenko is dan ook maar de vraag.”

Dit is er vandaag gebeurd

  • Timsjenko kan worden vrijgelaten, volgens haar woordvoerder is zij al vrij;
  • De demonstranten in de Kiev hebben volledige controle over de stad;
  • Janoekovitsj is niet afgetreden, maar lijkt Kiev te zijn ontvlucht. Hij zou in Charkov zitten, de tweede stad van het land en een belangrijke steunpilaar van de president;
  • De posten van parlementsvoorzitter en minister van Binnenlandse Zaken, die gisteren vrijkwamen, zijn ingenomen door bondgenoten van Timosjenko.

Woordvoerder: Timosjenko is vrij

Volgens haar woordvoerder is voormalig premier van Oekraïne en icoon van de oppositie Timosjenko vrijgelaten uit de gevangenis in Charkov. Dat werd mogelijk door een stemming van het parlement vandaag, waardoor geen goedkeuring meer nodig is van president - en aartsrivaal van Timosjenko - Janoekovitsj.

Twitter avatar JeroenAkkermans Jeroen Akkermans Hoor dat Timoshenko is vrijgelaten. En dat uit haar cel in de oostelijke stad Charkov, een bolwerk van Janoekovitsj. #opnaarKiev