Sotsji dag 15: mannen én vrouwen winnen goud, Wüst onze beste olympiër ooit

De Spelen zijn door de Nederlandse schaatsers in stijl afgesloten: met tweemaal goud op de ploegenachtervolging. De vrouwen en de mannen waren de sterkste in de Adler Arena. Enige smetje was de gepikeerde Jorrit Bergsma, die zich afmeldde. Lees alles wat er op dag 15 van de Spelen gebeurde terug in ons liveblog.

Wüst, Leenstra en Ter Mors tijdens de halve finale in de Adler Arena.
Wüst, Leenstra en Ter Mors tijdens de halve finale in de Adler Arena. Foto AFP / Adrian Dennis

Liveblog dicht na weer een geslaagde schaatsdag

Dat was het voor vandaag. Het liveblog gaat dicht. Belangrijkste gebeurtenissen: Sauerbreij en Dekker boeken geen succes bij het snowboarden, maar de mannen- en vrouwenploeg bij de ploegenachtervolging wel: goud en goud. Met nóg twee schaatsmedailles staat Nederland nu op het duizelingwekkende aantal van 23. Het vorige record stond op 11, behaald in Nagano in 1998.

Alleen Van Calker komt met de viermansbob nog namens Nederland in actie (vanavond nog één run en morgen nog twee), maar een medaille lijkt er daar niet in te zitten.

Morgenochtend starten we het laatste liveblog van deze Olympische Spelen op. Voor nu: een fijne avond!

Tadaaa. Foto AP / Ivan Sekretarev

Finland wint brons in ijshockeytoernooi

Het is niet het ijshockeytoernooi geworden waar de Amerikanen vooraf op hoopten. Gisteren liepen ze de finale mis door van Canada te verliezen (en daarmee kregen ze Bieber cadeau) en vandaag ging het in de strijd om het brons opnieuw mis. Finland pakte die plak door met 5-0 van de VS te winnen.

Finland viert feest. Foto AFP / Alexander Nemenov

ijshockey

Zilveren medaille voor Oostenrijker met Nederlandse moeder

Ha! Nog wel nieuw Nederlands succes. Sort of. Marcel Hirscher (je kent het verhaal misschien: van een Nederlandse moeder, maar op de Spelen namens Oostenrijk) heeft zilver gewonnen op de slalom van het alpineskiën. Mario Matt, ook uit Oostenrijk, won goud. Het brons gaat naar Henrik Kristoffersen uit Noorwegen.

Hirscher in actie vandaag op de slalom. Foto AP / Gero Breloer

alpineskiën

Van Calker dertiende

Van Calker doet het niet heel erg goed op de bobsleebaan. Met 55,55 heeft hij voorlopig de dertiende tijd.

bobsleeën

Van Calker en z'n viermansbob bijna in actie

Ondertussen is het allerlaatste onderdeel van deze Spelen waarbij een Nederlander in actie komt, begonnen. De viermansbob van Edwin van Calker begint straks aan de eerste run (livestream NOS hier). De tweede run is om 19.00 uur en de derde en vierde morgen (vanaf 10.30 uur en 12.00 uur). Daarna worden de medailles uitgereikt.

bobsleeën

Het gouden kiekje bij de vrouwen

En dit is de medaillefoto van de vrouwen.

De vrouwen met het goud. Foto AP / Patrick Semansky

schaatsen

Mooie foto van vandaag

Iemand kijkt uit over de Zwarte Zee, vlak bij de olympische ringen van Sotsji. Klik voor een grotere weergave.

Aan de Zwarte Zee. Foto AP / David Goldman

Toch nog goud voor Verweij

Deze had je nog tegoed: de foto van de winnende mannen met hun medaille. De vrouwen krijgen as we speak hun plak uitgereikt. Hier de beelden van hun race.

Drie van die gouden hadden we besteld, ja. Dank u.Foto AP / Patrick Semansky

schaatsen

Ireen Wüst is nu onze beste olympiër ooit

Hopelijk mogen we dit screenshot even lenen van de NOS. Ireen Wüst is nu de beste olympiër die Nederland ooit had. Met het goud van vandaag passeert ze zwemster Inge de Bruijn, die op vier goud, twee zilver en twee brons staat. Wüst heeft nu net zoveel medailles (acht) en net zoveel gouden (vier), maar belandt op één omdat ze een zilveren medaille meer heeft dan De Bruijn.

Een ander schaatser/zwemmer-koppel vinden we lager op de ranglijst: Kramer en Van den Hoogenband hebben nu allebei zeven medailles.

Wüst op één. Screenshot NOS

schaatsen

Los artikel over achtervolgingsgoud

Dit is het losse nieuwsbericht dat (even snel) in elkaar gezet is over de dubbele overwinning op de ploegenachtervolging. Nu even kijken of er al foto's zijn van de medaille-uitreiking. Momentje.

schaatsen

Medailles uitgedeeld

De medaille-uitreiking is voor één keer in de Adler Arena zelf, meteen na de wedstrijd. Medal Plaza is morgen niet meer beschikbaar, want dan is de sluitingsceremonie al bezig. De Nederlandse mannen krijgen nu hun gouden medaille.

schaatsen

De finish van de vrouwen

Goud! Foto AFP / Jung Yeon-je

schaatsen

De reacties van de mannen

Blokhuijsen:

“Echt kicken dat je hier in de finale de beste race ooit neer kan zetten (het was een olympisch record, red.).”

Kramer:

“In Turijn ging ie niet goed, in Vancouver ging ie niet goed. Ik ben blij dat het nu wel goed ging. Het is toch een andere ontlading als je met z'n drieën over de finish komt en met z’n drieën slaagt.”

Verweij:

“We hebben hier met z’n allen twee jaar naartoe gewerkt en onze individuele routes ervoor opzij gezet. Hier doe je het voor, dit gevoel.”

schaatsen

Ook goud voor Wüst, Leenstra en Ter Mors

Weer goud! Een prachtig slot van een prachtig toernooi. De Nederlandse vrouwen zijn véél sneller (7,50 seconden) dan de Poolse dames, die vanaf de eerste meter genoegen leken te nemen met zilver. De voorsprong liep zo snel op dat het eigenlijk al na twee rondjes gelopen was.

Het goud op deze ploegenachtervolging is de 23e medaille (!) voor Nederland deze Spelen.

schaatsen

Poef

Nederland - Polen. Daar is het startschot. Zes rondjes. In de volgende update van dit liveblog staat wie er gewonnen heeft. Hup Wüst/Leenstra/Ter Mors!

schaatsen

Vrouwen Rusland winnen brons

De bronzen medaille gaat naar de dames van Rusland. Daar is het publiek in de Adler Arena hoorbaar blij mee.

schaatsen

Nu worden de medailles bij de vrouwen verdeeld

De wedstrijd om het brons, tussen Rusland en Japan, is begonnen. Ondertussen maken Nederland en Polen zich klaar voor de échte finale.

schaatsen

Blijdschap na de finish

Blijdschap bij de Nederlandse mannen. Foto AFP / Damien Meyer

schaatsen

Mannen opgelucht, vrouwen bijna aan de beurt

In de analyse van de NOS zien we nu nog eens het moment waarop de heren het verschil pakten: met nog zo'n 2,5 ronde te gaan kwam Kramer met flink wat machtsvertoon op kop en daarna werden de Koreanen met elke kopovername op een grotere achterstand gezet. De mannen zijn na de finish zichtbaar opgelucht en blij.

One down, one to go. Over tien minuten rijden de vrouwen hun finale.

schaatsen

Het is gelukt

Goud! Foto AFP / Damien Meyer

schaatsen

Goud voor Kramer, Blokhuijsen en Verweij

In de laatste drie ronden liep Nederland uit op de Koreanen. Goud! In 3:37,71, een olympisch record. 3,14 seconden sneller dan Zuid-Korea, dat dus zilver pakt.

schaatsen

Tussenstand

Nog vier ronden. Een minieme voorsprong van 0,38 voor Nederland.

schaatsen

Startschot

Kramer, Blokhuijsen en Verweij aan de start, de Koreanen ook. Wordt het goud?

schaatsen

Brons voor Polen

Het brons bij de mannen gaat naar Polen. Zij winnen van Canada, dat nota bene twee seconden voorsprong had. Nu Nederland - Zuid-Korea. Hier de livestream, trouwens.

schaatsen

Finales ploegenachtervolging begonnen - sluit Nederland de Spelen in stijl af?

Vanaf nu doet het er echt toe. Sluit Nederland dit olympische toernooi in stijl af? We weten het over veertig minuten, want dan hebben de vrouwen en de mannen hun finales bij de ploegenachtervolging gereden. Eerst de mannen, dan de vrouwen. En tussendoor ook de wedstrijden om de 3e en 4e plek. Ik zal tot ongeveer 16.30 veel updates tikken.

schaatsen

Leenstra doet ook de finale

Marrit Leenstra rijdt ook de finale, meldt NOS-verslaggever Robbert de Rijk. De andere twee zijn Wüst en Ter Mors. Geen Lotte van Dijk dus.

schaatsen

Ploegenachtervolging. Hoe staat het er nu voor?

Oké, er wordt nu alleen nog om de medailles geschaatst bij de ploegenachtervolging. En het begint bijna, over een kwartiertje. Mocht je het eerder vandaag gemist hebben: de Nederlandse mannen (Kramer, Verweij en Blokhuijsen) doen het zonder reserve. Jorrit Bergsma voelde zich "genaaid" en wilde niet langer bij de ploeg horen.

Dit zijn de uitslagen tot nu toe en het programma. Bij de mannen:

8. Frankrijk
7. VS
6. Rusland
5. Noorwegen

Om 3 en 4, om 15.53: Canada - Polen
Om 1 en 2, om 15.59: Nederland - Zuid-Korea

Bij de vrouwen:

8. Zuid-Korea
7. Noorwegen
6. VS
5. Canada

Om 3 en 4, om 16.16: Rusland - Japan
Om 1 en 2, om 16.21: Nederland - Polen

Kramer zojuist in de trainingsruimte: even wat dollen met zijn trainer. Screenshot NOS

schaatsen

Eerst de lagere plekken verdelen

Bij de ploegenachtervolging zijn de 'finales' nu begonnen. Dat betekent eigenlijk dat acht teams hun laatste race rijden, waarbij bijvoorbeeld de VS en Frankrijk net om de 7e en 8e plaats reden. Een 'finale'? Mwah. De Amerikanen wonnen, voor wat het waard is. De wedstrijd om de 5e en 6e plek werd gewonnen door Noorwegen, tegen Polen.

Dan zijn er nog twee finales die wel ergens om gaan: die om de 3e en 4e plek (waarbij dus nog brons te winnen is) tussen Canada en Polen. Die begint om 15.53 uur. En dan de echte finale, waar goud en zilver verdeeld worden, tussen Nederland en Zuid-Korea. Starttijd 15.59 uur.

Momenteel worden de minder-ertoe-doende wedstrijden bij de vrouwen gereden. Daar gaat het pas vanaf 16.16 uur om de medailles. De finale bij de vrouwen, Nederland tegen Polen, is om 16.21 uur.

schaatsen

Nederland nu zeker van 23 medailles

Ik copy-paste gewoon even een update uit het NOS-liveblog. Zou het ook kunnen parafraseren en doen of ik het zelf uitgezocht heb, maar dit is makkelijker.

"Nederland nu zeker van 23 schaatsmedailles in Sotsji. Het vorige record van Nederland stamt uit 1998 (Nagano) en stond op.... 11."

schaatsen

Foto's van de halve finale

Drie foto's van Nederlandse dames bij de ploegenachtervolging.

De halve finale van de ploegenachtervolging. Foto AFP / Jung Yeon-je

Op weg naar de finale. Foto AFP / Jung Yeon-je

Gewonnen. Foto AFP / Damien Meyer

schaatsen

Sowieso zilver of goud: ook Nederlandse vrouwen halen finale ploegenachtervolging

Sowieso zilver of goud voor de Nederlandse vrouwen. De halve finale tegen Japan werd met speels gemak gewonnen. De tijd: 2:58,43, een olympisch record. Het verschil met Japan: 11,76 seconden. Duidelijk was dat Japan überhaupt niet geloofde in een stunt en zich liever spaarde voor de wedstrijd op het brons tegen Rusland.

De finale van de ploegenachtervolging is om 16.15. Die is dus tegen Polen en zijn daar ook favoriet - ook als je kijkt naar de tijden van deze halve finale: Polen won van Rusland in 3.00,60, Nederland versloeg Japan in 2:58,43.

schaatsen

Nu: Wüst, Ter Mors en Leenstra

Ze staan aan de start, de Nederlandse en de Japanse vrouwen. Wordt de finale gehaald?

schaatsen

Polen finalist

Als de Nederlandse vrouwen de finale halen (en daar rekenen we toch wel op), dan rijden ze tegen Polen. De drie Poolse vrouwen versloegen zojuist Rusland. Ze waren 1,48 sneller met een tijd van 3.00,60.

schaatsen

De halve finales van de ploegenachtervolging zijn begonnen

De halve finales bij de ploegenachtervolging zijn begonnen. Eerst is de halve finale tussen Rusland en Polen, daarna Nederland tegen Japan. Het gaat niet om de gereden tijd, je moet gewoon sneller zijn dan de tegenstander. De dames rijden zes ronden (2324,16 meter) in teams van drie.

De livestream van de NOS is hier.

schaatsen

Fotoserie: chaos voor het ijshockeydoel

Gevonden bij The Guardian: een fotoserie met tien scrambles in het ijshockey. Dat betekent: kwaaie mannen met een helm op verzamelen zich voor het doeltje om in de chaos een doelpunt te maken of juist te voorkomen.

Gezelligheid voor het doel van Finland tijdens de wedstrijd tegen Rusland. Foto Alexander Nemenov

Hoe zit het eigenlijk met het ijshockeytoernooi? Nou, de finale bij de mannen is morgen en gaat tussen Canada en Zweden. Vandaag wordt om het brons gespeeld tussen de VS en Finland. Bij de vrouwen won Canada gisteren al het goud.

ijshockey

Wat gaat er precies gebeuren bij het schaatsen?

Nog even voor de volledigheid. Bij de ploegenachtervolging van het schaatsen (de enige niet-individuele afstand) komen landen elk met één team uit. Nederland zit bij de laatste vier bij de vrouwen en bij de laatste twee bij de mannen.

De vrouwen (dat zijn Wüst, Ter Mors en Leenstra) doen eerst hun halve finale, tegen Japan. Starttijd 14.35. Als ze winnen gaan ze naar de finale, die rond 16.15 uur begint. Verliezen ze, dan doen ze nog mee om het brons (die begint vlak vóór de echte finale)

De mannen (dat zijn Kramer, Blokhuijsen en Verweij) staan dus al in de finale en hebben minimaal zilver. De finale is tegen Zuid-Korea, om 16.00 uur.

schaatsen

Slalom alpineskiën begonnen

Inmiddels is de slalom bij de skimannen begonnen. Hier vind je de NOS-livestream. Marcel Hirscher, die half Nederlands is maar voor Oostenrijk uitkomt, is net naar beneden gegaan voor zijn eerste run en zette geen goede tijd neer: 1,28 achter voorlopig leider Mario Matt.

alpineskiën

Een mooie foto van Sotsji 2014

Hopelijk is het oké als we vandaag, op de voorlaatste dag van de Spelen, alvast wat terugkijken. Naar de mooiste foto's van de afgelopen twee weken bijvoorbeeld. Hier Tatiana Volosozhar en Maxim Trankov, kunstschaatsers voor Rusland. Wat je hier ziet is blijdschap: ze deden het prima en wonnen goud.

Tatiana Volosozhar en Maxim Trankov. Foto AP / Bernat Armangue

kunstschaatsen

Eat that, 'Merica

Twitter avatar roydawn roy Jillert Anema: "We have found something that makes the suit very fast. It's the man in the suit." #jillertquotes http://t.co/1r06Ugr2uv

schaatsen

Volgende onderdeel: alpineskiën, over een halfuurtje

Er gebeurt nu even niets (in Sotsji, tenminste - in Oekraïne is ingestemd met vrijlating van oppositieleider Joelia Timosjenko), om 13:45 uur begint de slalom bij het alpineskiën voor mannen.

alpineskiën

Rusland: succes met niet-Russische Victors

Het olympische team van The New York Times merkt het volgende scherp op (en ik ontdekte het weer via het liveblog van de NOS):

Twitter avatar SochiNYT NYT Olympics With Vic Wild in snowboard and Victor Ahn in short track, five of Russia's gold medals were won by guys named Victor who aren't from Russia.

Vic Wild (Rusland) wint goud bij het snowboarden

De van oorsprong Amerikaan, maar voor Rusland snowboardende Vic Wild is olympisch kampioen geworden op de parallelslalom. Het is z'n tweede gouden medaille van deze Spelen. Zan Kosir uit Slovenië werd tweede. Het brons gaat naar Benjamin Karl uit Oostenrijk.

Vic Wild wint. Foto Reuters / Lucas Jackson

Het goud ging bij de vrouwen wel naar Oostenrijk: Julia Dujmovits was de beste. Zilver: Anke Karstens, Duitsland. Brons: Amelie Kober, ook Duitsland.

Daarmee komt een einde aan het snowboarden in Sotsji: alle medailles zijn verdeeld. Amerika deed 't het beste op dit onderdeel.

parallelslalom

Meer over de betrapte Lisogor

Meer over langlaufer Marina Lisogor uit Oekraïne, die op doping betrapt zou zijn: ze is volgens de verklaring van het Oekraïense comité betrapt op trimetazidine, dat vanaf 1 januari op de lijst met verboden middelen staat. Lisogor zelf zegt dat ze Preductal gebruikte en niet wist dat het verboden middel daar in zit.

langlaufen

'Sweep' Noorwegen bij langlaufen, Björgen breekt record

Ondertussen is het goud, zilver én brons bij de 30 kilometer massastart bij het langlaufen naar Noorwegen gegaan: de vrouwen Marit Björgen, Therese Johaug en Kristin Stoermer Steira vullen het podium. Björgen is nu de succesvolste vrouw ooit op de Winterspelen met zes goud, drie zilver en één brons.

langlaufen

'Oekraïense langlaufer op doping betrapt'

Volgens het Olympisch Comité van Oekraïne is langlaufer Marina Lisogor (hier haar profiel op de officiële site van de Spelen) op doping betrapt bij een test. Dat melden persbureaus Reuters en AP. Lisogor behaalde deze Spelen geen noemenswaardige prestaties: ze werd 58e bij de tien kilometer klassieke stijl.

Barbara Jezersek (rechts) en Marina Lisogor (links) liggen in de sneeuw na de tien kilometer klassieke stijl bij het langlaufen op 13 februari. Foto AP / Gregorio Borgia

langlaufen

'Spelen hebben Rusland dichter bij de rest van de wereld gebracht'

Met het einde van de Spelen in Sotsji in zicht, worden hier en daar al conclusies getrokken wat het effect ervan geweest is. Deze Spelen hebben “het ijs gebroken” en de scepsis over gastland Rusland weggenomen, zei vicepremier Dmitri Kozak bijvoorbeeld vandaag tegen persbureau Reuters.

“De Spelen hebben ons land, zijn cultuur en zijn volk aantrekkelijker gemaakt en dichter bij de rest van de wereld gebracht”, zei Kozak vandaag tegen journalisten. Hij prees bovendien de organisatie, die vooraf dankzij onaffe hotelkamers en zorgen over de veiligheid onder vuur lag. “Ze hebben geweldig werd afgeleverd. Ik herhaal: geweldig. We hebben deze taak briljant uitgevoerd.”

In de aanloop naar Sotsji was er veel kritiek op Rusland, over de schending van mensenrechten, het antihomobeleid en de dreiging van aanslagen door islamitische militanten in de regio. Daar ging Kozak niet op in. Over de vermeende corruptie bij de aanbesteding van de Spelen zei hij dat het “simpelweg niet waar” is.

Poetin en vicepremier Kozak op 7 februari, de openingsdag van de Spelen. Foto AFP / David Goldman

Op een rijtje: alle medailles van alle Spelen

Op Reddit zette iemand vannacht een album met afbeeldingen van de medailles van alle Zomer- en Winterspelen. Hoe zagen die er bijvoorbeeld uit op de allereerste Olympische Spelen, van 1896? En die van de Zomerspelen in Amsterdam van 1928? En wie herinnert zich nog die van Nagano, of die van Turijn?

Wat verder opvalt: op de Winterspelen lijkt er vaker een gedurfd ontwerp te zijn dan op de Zomerspelen.

Bergsma over het gevoel 'dat ik genaaid word'

Hier als video: de verklaring van Jorrit Bergsma waarom hij niet meer beschikbaar is als reserve voor de ploegenachtervolging.

schaatsen

Tot 12.00 uur: snowboarden en langlaufen

Maar eerst andere sporten, zonder Nederlanders. De parallelslalom bij het snowboarden loopt nog, bij de mannen én de vrouwen (livestream NOS). Rond 12.00 uur weten we wie er daar goud, zilver en brons hebben gewonnen. En langlaufen is begonnen: de 30km vrije stijl voor vrouwen (livestream NOS). Ook daar is even na het middaguur bekend wie er met de medailles vandoor gaan.

De ploegen die het vanmiddag gaan doen

Voor de volledigheid, dat betekent dat de mannenploeg nu bestaat uit Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen. Bij de vrouwenploeg werd eerder vanochtend een wissel doorgevoerd: Ireen Wüst en Jorien ter Mors, die gisteren ook meededen, krijgen gezelschap van Marrit Leenstra. Lotte van Beek valt daarmee buiten de opstelling.

schaatsen

Bergsma is gepikeerd en meldt zich af voor finale achtervolging

Jorrit Bergsma is niet langer reserve bij de Nederlandse achtervolgingsploeg. Hij heeft zich afgemeld omdat hij zich niet serieus genomen voelt, meldt de NOS.

Bondscoach Arie Koops heeft een probleem als een van de andere drie ploegleden, Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, voorafgaand aan de finale geblesseerd raakt.

Van links naar rechts Jorrit Bergsma, Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij in de Adler Arena tijdens een training voor de ploegachtervolging. Foto ANP / Jerry Lampen

Bergsma zei voor hun camera's dat hij er niets voor voelt er nog bij betrokken te blijven:

"Ik ben een beetje teleurgesteld. (...) Ze hebben me gevraagd weer deel uit te maken van de ploeg, maar ik heb niet het gevoel dat ik erbij hoor. Ze hebben besloten drie keer met dat trio te rijden, maar ze verwachten wel dat ik drie keer vol paraat sta. Als er straks een medaille gewonnen wordt, ben ik degene die met lege handen staat. (...) Ik heb nu een beetje het gevoel dat ik gebruikt wordt voor noodgevallen."

En later in het gesprek:

"Ik heb het gevoel dat ik een beetje genaaid word hier."

De eindstrijd tegen Zuid-Korea begint om 14.51 uur.

schaatsen

Op het programma vandaag

Vandaag komen (of kwamen) er op drie onderdelen Nederlanders in actie:

  • Bij het snowboarden, vanochtend, maar dat verhaal is dus al ten einde. Sauerbreij en Dekker zijn uitgeschakeld op de parallelslalom.
  • Bij het schaatsen. De mannen en de vrouwen kunnen goud winnen. De mannen staan al in de finale en hebben dus sowieso zilver. Rond 14.50 uur is de finale tegen Zuid-Korea. De vrouwen zitten bij de laatste vier en hebben vanaf 14.30 uur de halve finale tegen Japan. Wordt er gewonnen, dan volgt de finale tegen Polen of Rusland.
  • Bij het bobsleeën. De viermansbob van Van Calker doet vanaf 17.30 uur de eerste twee runs. De derde en vierde run (en dus de verdeling van de medailles) zijn morgen.

Daarnaast is dit er vandaag:

  • De slalom bij het alpineskiën voor mannen, vanaf 13.45 uur. We letten op de kanshebbers Marcel Hirscher (die half Oostenrijks, half Nederlands is), de Italiaanse regerend olympisch kampioen Giuliano Razzoli, de Duitser Felix Neureuther en de Kroaat Ivica Kostelic.
  • De rest van de parallelslalom bij de vrouwen, waar Nederland dus niet meer meedoet.
  • De halve finale in het ijshockeytoernooi: VS - Finland.
  • En er zijn medaille-evenementen bij het langlaufen en biatlon.

Einde Olympische Spelen voor Sauerbreij en Dekker

Nieuws van vanochtend: de snowboardsters Nicolien Sauerbreij en Michelle Dekker zijn vanochtend in de kwalificaties al uitgeschakeld op de parallelslalom. Ze wisten op de Roza Choetor niet bij de beste zestien te eindigen. Daarmee komt een eind aan hun olympische avontuur, nadat ze afgelopen woensdag op de reuzenslalom allebei ook geen potten konden breken.

parallelslalom

Goed, morgen komt de viermansbob van Van Calker nog in actie. Maar wat het schaatsen betreft is vandaag de laatste mogelijkheid om nóg meer medailles te winnen. De mannen én de vrouwen maken een goede kans op goud. Volg alles in dit liveblog.