Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Janoekovitsj treedt niet vrijwillig af, parlement stemt voor aftreden

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.
De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Foto Reuters / Konstantin Chernichkin

Nadat de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj via een televisietoespraak heeft laten weten geen ontslag in te dienen, heeft het parlement voor zijn aftreden gestemd. Er vinden presidentsverkiezingen plaats op 25 mei.

Er gingen vanmiddag hardnekkige geruchten dat Janoekovitsj van plan was af te treden, maar in een televisietoespraak ontkende hij dat. Hij vergeleek de gebeurtenissen in zijn land met de opkomst van de nazi’s in de jaren dertig. Alle beslissingen die het parlement heeft genomen, zijn illegaal, zei hij. Hij is niet van plan zijn functie neer te leggen of het land te verlaten. Volgens hem wordt er in zijn land een coup gepleegd. Momenteel is hij in Kharvov en hij blijft voorlopig in de oostelijke en zuidelijke delen van het land, omdat het daar veilig is. Volgens de president is zijn auto beschoten.

http://www.youtube.com/watch?v=zYakZMmONeo

Timosjenko mogelijk vrij, nieuwe minister van Binnenlandse Zaken

Eerder vandaag besloot het parlement de weg vrij te maken voor vrijlating van de gevangengenomen oud-premier Joelia Timosjenko. Haar dochter is momenteel naar haar moeder op weg. Ook werden twee belangrijke posities in de volksvertegenwoordiging, die van minister van Binnenlandse Zaken en van parlementsvoorzitter, toegewezen aan bondgenoten van Timosjenko.

Op de straten in Kiev heerst een overwinningssfeer, zegt onze correspondent Tijn Sadée vanuit Kiev:

“Voor het parlementsgebouw zijn honderden mensen in grote blijdschap, jongens rijden op trucks heen en weer. Er heerst een gevoel van overwinning, van revolutie. Oppositieleiders hebben de menige toegesproken en gezegd dat om vier uur lokale tijd wordt gestemd in het parlement: over de vraag of de president afgezet gaat worden en of er een speciaal tribunaal moet komen om de Janoekovistj-kliek te berechten. Dat betekent dat met respect voor het parlement de draad wordt opgepakt.”

Crisis in Oekraïne

Drie maanden van onrust en protesten tegen de regering van president Janoekovitsj liepen deze week uit in een bloedbad. Tientallen mensen werden gedood door geweervuur van sluipschutters en politie. Daarop stelde de EU sancties in voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld. Gisteren werd een overeenkomst gesloten tussen oppositie en regering: vervroegde verkiezingen dit jaar en minder macht voor de president. Maar de demonstranten zijn niet tevreden: ze willen dat dat Janoekovitsj aftreedt en de verantwoordelijken voor het geweld worden berecht.

Lees de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
Lees: ‘Hoe moet het nu verder in Oekraïne? Drie mogelijke scenario’s’