Janoekovitsj lijkt Kiev te zijn ontvlucht - demonstranten heersen in de stad

De ingang van het Oekraïense parlement wordt nu bewaakt door de demonstranten.
De ingang van het Oekraïense parlement wordt nu bewaakt door de demonstranten. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

De geruchten deden sinds gisteravond al de ronde, maar het lijkt erop dat de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj Kiev daadwerkelijk is ontvlucht. De residentie van de president is verlaten en journalisten kunnen er vrij rondlopen. Oppositieleider Vitali Klitsjko stelt dat vervroegde verkiezingen, op 25 mei, de enige optie zijn nu Janoekovitsj de stad heeft verlaten.

Volgens NRC-redacteur Hubert Smeets is nu de formele fase van de revolutie aangebroken en is de vraag wie de macht gaat grijpen. Smeets:

“De voorzitter en vice-voorzitter van het parlement zijn inmiddels afgetreden en het is onduidelijk waar ze zijn. Het parlement moet nu een nieuwe voorzitter kiezen en dat wordt een voorbode voor de verhoudingen tussen de drie oppositiepartijen. Wie grijpt de meeste kansen? Dat Klitsjko nu meteen oproept tot vervroegde verkiezingen is een teken dat hij de macht naar zich toe aan het trekken is. Daarnaast is het afwachten of het parlement daadwerkelijk een procedure begint om Janoekovitsj af te zetten. Dat kan eigenlijk helemaal niet volgens de Oekraïense grondwet, maar het is een revolutie en dus kan eigenlijk alles.”

Update 11:18 uur:
Janoekovitsj is volgens zijn bondgenoot Hanna Herman inderdaad niet in Kiev, maar in Charkov: de tweede stad van het land en een belangrijke steunpilaar van de president. Hij zou geenszins van plan zijn het land te verlaten.

Demonstranten heersen in Kiev

Na een week met veel doden en gewonden verliep vannacht rustig, maar dat betekent niet dat de demonstranten tevreden zijn. Zij blijven aandringen op het onmiddellijke vertrek van de president. Wel hebben de demonstranten inmiddels volledige controle over de stad, nadat de politie zich heeft teruggetrokken van haar posities.

Twitter avatar RolandOliphant Roland Oliphant Activists guarding perimeter believe Yanukovych has fled abroad http://t.co/BpcJUc5AdQ
Twitter avatar JeroenAkkermans Jeroen Akkermans Ontbijt. Voor alles is gezorgd. http://t.co/A2vsOppFsA

De oppositie en de regering sloten gisteren een akkoord waarmee een einde moet komen aan de politieke crisis die nu drie maanden duurt. In de vredesovereenkomst is onder meer afgesproken dat de president minder macht krijgt en dat er dit najaar presidentsverkiezingen worden gehouden.

De overeenkomst heeft veel losse eindjes die tot een snelle escalatie van het conflict kunnen leiden. De verkiezingen kunnen worden uitgesteld tot december, wat volgens veel demonstranten veel te laat is. Ook vermeldt de overeenkomst niks over de aanleiding van de protesten. In november koos Janoekovitsj onverwacht voor nauwere samenwerking met Rusland ten koste van de aangehaalde banden met de Europese Unie, tot woede van een groot deel van de bevolking.

Lees vandaag in NRC Weekend een uitgebreide special over de crisis in Oekraïne. Klik op de afbeelding om de digitale editie te kopen.