Italië krijgt onder Renzi het jongste kabinet ooit

De nieuwe premier wil Italië grondig op de schop nemen. En hij heeft haast.

Matteo Renzi, vrijdagavond
Matteo Renzi, vrijdagavond Foto AP

Zo’n jonge premier heeft Italië nog nooit gehad, zo’n jong kabinet ook niet, en zo veel vrouwen onder de ministers evenmin: Matteo Renzi, die zaterdag beëdigd zou worden als de nieuwe premier van Italië, wil met een jonge en relatief onervaren ministersploeg „de hervormingen realiseren die jarenlang niet zijn gedaan”.

De 39-jarige Renzi, leider van de linkse Democratische Partij en vertrekkend burgemeester van Florence, maakte vrijdag na vier dagen consultaties zijn ministersploeg bekend. Het coalitiekabinet telt vijf ministers minder dan het voorgaande kabinet van partijgenoot Enrico Letta. De helft van de zestien ministers is vrouw, en slechts vijf ministers hebben eerder een ministerspost vervuld. De gemiddelde leeftijd is nog geen 48 jaar.

Op de sleutelpost Economie en Financiën komt geen politicus, maar een gerenommeerde econoom met veel internationale contacten: de 64-jarige Pier Carlo Padoan, oud-vicesecretaris van de Oeso. Daarvóór heeft hij bij het Internationaal Monetair Fonds gewerkt. Padoan zei vorig jaar dat bij de berekening van het begrotingstekort overheidsuitgaven om de werkgelegenheid te stimuleren, buiten beschouwing moeten blijven.

Op Buitenlandse Zaken komt Federica Mogherini, 40 jaar, die op dit gebied actief was in de Kamer en binnen haar Democratische Partij. Defensie krijgt een vrouwelijke minister, Roberta Pinotti, 52, in het voorgaande kabinet staatssecretaris van Defensie. De drie ministers van de centrumrechtse groep die zich heeft losgemaakt uit het Berlusconi-kamp, blijven op hun post.

Nadat hij vrijdagavond bijna tweeëneenhalf uur had gesproken met president Napolitano, zei Renzi dat het gesprek ook zo lang had geduurd omdat hij streeft naar een kabinet dat kan aanblijven tot 2018, het natuurlijke einde van de zittingsperiode van het parlement. Tegelijkertijd wil hij haast maken met een aantal belangrijke hervormingen. Dat moet een signaal aan de Europese Unie worden. Renzi hoopt dat Brussel soepeler omgaat met de regels over het begrotingstekort als Italië ernst weet te maken met structurele hervormingen.

Renzi, zonder regeerervaring, ziet zijn aantreden als een voorbeeld voor jongeren. „Als iemand als ik die onder de veertig is premier kan worden, is dat ook een signaal voor al die jongens en meisjes die zeggen dat in Italië niets mogelijk is. Dat is niet zo.”