Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Gouden brood, boten en auto’s; men kijkt ogen uit op landgoed Janoekovitsj

Even poseren bij de ingang van de residentie van Janoekovitsj.
Even poseren bij de ingang van de residentie van Janoekovitsj. Foto Reuters / Konstantin Chernichkin

Nadat Janoekovitsj Kiev vandaag is ontvlucht en de mensen op straat de macht in handen lijken te hebben, stroomden mensen naar het buitenverblijf van Janoekovits toe. De woning, die inmiddels verlaten was, werd opengesteld. Journalisten wisten niet wat ze zagen; een wagenpark, een schip en zelfs een dierentuin.

De woning van Janoekovitsj, die ‘Mezjigori’ genoemd werd - betekent iets als ‘tussen de heuvels - ligt buiten Kiev in het dorp Petrivtsi, direct aan de oevers van de Dnjepr. Volgens het Oekraïense blog Tjournal stond het bekend onder journalisten en de oppositie als het symbool van de presidentiële corruptie. En toen de beelden vanmiddag naar buiten sijpelden van de media die er een kijkje namen, is te begrijpen waarom.

‘Het is net alsof ik in Monaco loop’, twitterde Emma Wells, van de BBC:

Twitter avatar Emmawells1 Emma Wells “It’s just like being in Monaco” - man on phone next to me at Yanukovich’s residence outside Kiev http://t.co/FZfU6xNHIp

Volkskrant-journalist Olaf Koens, twittert dat het een enorm groot landgoed is. Hij heeft er uren rondgelopen en nog heeft hij niet alles gezien:

Twitter avatar obk Olaf Koens Yanukovich estate is so big, I walked around for two hours and didn’t see this! http://t.co/h74tZzN3q7

Wanneer heeft Janoekovitsj tijd gehad om zoveel rijkdom te verzamelen, zo vraagt een andere journalist zich af:

Twitter avatar oflynnkevin Kevin O’Flynn When did Yanukovich build this residence, zoo, car collection etc? He’s only been president for less than one term?

Op het landgoed van de gevluchte president ligt onder meer een schip, er is een golfcourse, en in de garage worden verschillende boten aangetroffen en een groot wagenpark.

Twitter avatar tikhondzyadko Тихон Дзядко Машинки “@VitaliiSediuk: Update: Car garage of Yanukovych at Mezhygirya via @ukrpravda_news #Euromaidan #Євромайдан https://t.co/Gl5zdQNFtj”
Twitter avatar MaximEristavi Maxim Eristavi Yanukovych had a thing not only for vintage cars, but apparently for boats too
via @Golos106fm http://t.co/TE1S1LKd8p
Twitter avatar KiritRadia Kirit Radia Spotted at Yanukovich’s residence so far (unconfirmed by me): mansions, galleon, zoo, golf course, rare books, cars http://t.co/IaFXpaeVVE
Twitter avatar Emmawells1 Emma Wells Little bit of Ancient Greece in Yanukovich’s residence. Nice. http://t.co/KoJyRzYQxL

De president, die zelf zijn afzetting een staatsgreep noemt en niet van plan is af te treden, blijkt er zelfs een parkje op na te houden met struisvogels:

De struisvogels van Janoekovitsj. Foto Reuters / Konstantin Chernichkin

Aan de talloze gouden voorwerpen te zien was Janoekovitsj ook nogal van de pracht en praal, al zou je het met wat goede wil ook een beetje kitsch kunnen noemen:

Twitter avatar MaximEristavi Maxim Eristavi “Let them eat golden bread”
at Yanukovych’s residence
RT @GovdaOst: В Межигір’ї знайшли золотий хліб.
Без коментарів. http://t.co/vMeNeNOy3X

Een van de zalen in de residentie van Janoekovitsj.

Een van de zalen in de residentie van Janoekovitsj. Foto Reuters / Konstantin Chernichkin

 

Een van de zalen in de residentie van Janoekovitsj. Foto Reuters / Konstantin Chernichkin

 

En dan zijn er ook nog allerlei bonnetjes gevonden met verschillende bedragen. De president is niet kinderachtig met zijn uitgaven, zo twittert een journalist van de Voice of Russia:

Twitter avatar MaximEristavi Maxim Eristavi Docs at Yanukovych’s residence: $3.8M worth of wood decorations
http://t.co/Z7Dy1bm8UB
for this
http://t.co/Hsor5Uo58E
via @MichaelShchur
Twitter avatar MaximEristavi Maxim Eristavi At Yanukovych’s residence journos found a receipt for handover of $12M. In cash(!).
via @svaboda
http://t.co/0MUBEhAfZm

Overigens deed eerder een foto op twitter de ronde van een toilet dat ingebed was in een soort zetel van gouden mozaïektegeltjes. Die foto bleek niet waar te zijn. En inderdaad de foto’s van de persbureau’s laten een heel eenvoudig toilet zien:

De wc van Janoekovitsj, geen gouden zetel dus, maar een ‘gewoon’ toilet.

De wc van Janoekovitsj, geen gouden zetel dus, maar een ‘gewoon’ toilet. Foto Reuters / Konstantin Chernichkin

 

De wc van Janoekovitsj, geen gouden zetel dus, maar een ‘gewoon’ toilet. Foto Reuters / Konstantin Chernichkin

 

Zo te zien gaat de residentie een populair dagjesoord worden..

Twitter avatar olgatokariuk Olga Tokariuk Journalists at former #Yanukovich luxury residence Mezhygirya, finally returned to #Ukraine people http://t.co/TiXMaO8L0t

Mensen lijken zich er nu in ieder geval al prima te vermaken:

Twitter avatar BlogsofWar Blogs of War RT @juliaioffe: A man singing karaoke in Yanukovich’s abandoned villa. #Kiev http://t.co/WzmN9lLc4a

Hier de beelden van het publiek dat naar binnen ging:

http://youtu.be/5NUK6hSVfRI

Kijk voor nog meer beelden van de residentie van Janoekovitsj hier.