IJsvloeren in Canada basis voor succes

Dominantie Canadese mannen en vrouwen is enorm op de populaire wintersport.

De Canadees Ryan Fry kijkt hoe zijn steen over het ijs glijdt.
De Canadees Ryan Fry kijkt hoe zijn steen over het ijs glijdt. Foto AP

Voor curling moet je in Canada zijn. Zweden kan natuurlijk ook. Maar vooral in Noord-Amerika, waar de meren gedurende de wintermaanden bevroren zijn. Want daarmee is het Canadese succes grotendeels verklaard: er ligt lange tijd ijs. In die zin is het logisch dat Canada op de Winterspelen in Sotsji zowel bij de vrouwen als mannen goud wint.

Curling, wordt gezegd, stamt uit de zestiende eeuw. De Schotten zouden de sport bedacht hebben. Maar over de oorsprong bestaat geen historische eensgezindheid. Zeker is dat de Schotten de huidige vorm bedacht hebben. Geen wonder dat het Britse team, dat het vrijdag in Sotsji in de mannenfinale opnam tegen Canada, uit louter Schotten bestond. In de andere wingewesten van het Verenigd Koninkrijk hebben ze weinig op met curling.

Maar zelfs de founding fathers waren vrijdag niet opgewassen tegen Canadezen, die curling naar een hoger niveau hebben getild. In dat land is curling ook heel groot, na ijshockey veruit de populairste sport. Vergelijkbaar met de verhouding tussen voetbal en schaatsen in Nederland.

Zoals het voor Nederlandse schaatsers bijna moeilijker is de Spelen te halen dan er een medaille te winnen, geldt dat ook voor curlingspelers in Canada. De concurrentie is zo moordend dat zelfs Kevin Martin, misschien wel de grootste curlingspeler van Canada, in Sotsji ontbrak. Hij werd in december bij de trials verslagen de ploeg van skip Brad Jacobs, een professioneel team dat zich in Sotsji voor twee weken Team Canada mocht noemen. Exit Martin, die je met zilver op de Spelen in Salt Lake City en goud in Vancouver onmogelijk een olympische toerist kunt noemen.

In wezen maakt het weinig uit welk Canadese team aan de Spelen meedoet, ze winnen vrijwel altijd goud. Ook Jacobs en zijn teammaten waren daarop geen uitzondering. Populair gezegd veegde Canada in de finale de ijsvloer aan met Groot-Brittannië. Na acht van de tien ends was de strijd om goud al beslist: 9-3 voor Canada.

Het winnende team bestaat uit een strategische sterke Jacobs, een gedreven Ryan Frey en de broers ‘Edge’ en Ryan Harnden, vanwege hun veegkwaliteiten in Canada ook wel de brushing brothers genoemd.

Een groep zelfverzekerde sportmannen die al twee jaar met elkaar samenwerken. Verliezen was geen optie, zei 'Edge Harnden: „Toen we eenmaal verzekerd waren van een finaleplaats hebben we ons voorgenomen, die kans op goud niet uit handen te geven. Het zou ons moment worden, daar geloofden we meer dan 110 procent in.”