PEC - Heracles en Heerenveen - NAC gelijk, Cambuur en PSV winnen

Het Goffertstadion van NEC Nijmegen. Foto ANP / Joep Leenen

PSV heeft in Nijmegen gewonnen van NEC. Heerenveen speelde thuis gelijk tegen NAC Breda. Cambuur won degradatiekraker bij rood Roda JC. PEC Zwolle kwam in blessuretijd nog net naast Heracles Almelo.

In Eindhoven scoorden Bryan Ruiz en Memphis Depay in de tweede helft voor de Brabanders:. Daarmee bepaalden ze de eindstand op 2-0. De zorgen voor NEC nemen daardoor toe. De ploeg van coach Anton Janssen staat voorlaatste in de Eredivisie. PSV is de nummer vijf.

Hoewel PSV direct het initiatief nam in de Goffert, kostte het de bezoekers veel moeite om openingen te vinden in de Nijmeegse defensie. De meeste pogingen waren dan ook van afstand, met name via Depay. Hij wist doelman Kalle Johnsson echter nauwelijks te verontrusten.

NEC kon daar aanvankelijk weinig tegenover stellen. Pas na rust werd de ploeg gevaarlijk via Alireza Jahanbakhsh, maar de treffer viel aan de andere kant. Ruiz, die vorige week al de winnende maakte tegen Heracles Almelo, brak na bijna een uur spelen de ban voor PSV. De Costa Ricaan kapte een verdediger uit en schoot in de korte hoek raak.

De beslissing viel in de 82e minuut, opnieuw door een moment van individuele klasse. Depay maakte er met een knal van afstand 2-0 van. Tim Matavz maakte nog zijn rentree bij PSV. De Sloveense spits zag eerder deze week een transfer naar Roebin Kazan afketsen.

Voor NEC, dat twee punten meer heeft dan hekkensluiter Roda JC, komt een einde aan een sterke thuisreeks. De ploeg bleef in zijn laatste vijf wedstrijden voor eigen publiek ongeslagen.

Heerenveen en NAC Breda gelijk

Het duel in het Abe Lenstra Stadion eindigde eerder op de avond in een doelpuntloos gelijkspel. De Friezen blijven daardoor zesde staan in de Eredivisie met 37 punten. NAC heeft zes punten minder en is de nummer tien.

Heerenveen probeerde het initiatief naar zich toe te trekken, maar NAC kreeg direct twee goede kansen. Adnane Tighadouini stuitte op doelman Kristoffer Nordfeldt, terwijl de paal een treffer van Uros Matic in de weg stond. Het tempo lag daarna aan beide kanten laag. Kort voor rust werd echter ook Jelle ten Rouwelaar aan het werk gezet door Rajiv van la Parra en Alfred Finnbogason.

Beide teams mochten vervolgens vervroegd de kleedkamers opzoeken, omdat de lichten uitvielen in het stadion. Na een kwartier deden de lichten het weer, maar veel viel er niet te zien. NAC loerde op de counter, terwijl de thuisploeg enkele kansen onbenut liet. Van la Parra schoot over en een poging van Bilal Basacikoglu werd gekeerd.

Ook Anthony Lurling kon het verschil niet maken tegen de Bredase club, waar hij vorige maand met onenigheid vertrok. De aanvaller mocht in de eerste helft zelfs van geluk spreken dat hij geen strafschop tegen kreeg na een handsbal.

Van Basten kan leven met gelijkspel:

Cambuur wint degradatiekraker bij rood Roda

SC Cambuur won later op de avond de degradatiekraker bij Roda JC. Paco van Moorsel maakte het enige doelpunt in blessuretijd: 1-0. De thuisploeg stond toen nog met negen man op het veld na rode kaarten voor Kees Luijckx en Guy Ramos. Cambuur klimt naar de veertiende plaats met 29 punten, zeven meer dan hekkensluiter Roda.

Roda kreeg in de openingsfase meteen een grote kans, maar Mitchell Donald schoof de bal voor een leeg doel naast. Dat het daarna bij 0-0 bleef mocht vooral Cambuur zich aanrekenen. Een inzet van Martijn Barto werd met een ultieme redding gekeerd door linksback Ard van Peppen, terwijl goalie Filip Kurto een antwoord had op een schot van Elvis Manu.

Na de pauze waren het aanvankelijk wederom de Limburgers die dicht bij succes waren. Opnieuw werd Cambuur in de slotfase weer wat sterker, maar Barto hielp twee fraaie kansen om zeep. Op het moment dat het niet meer leek te lukken, boden twee rode kaarten uitkomst. Zowel Luijckx als Ramos kreeg zijn tweede gele kaart.

Van Moorsel werd vervolgens de matchwinner. Hij kon binnen tikken op aangeven van Barto. Roda liep daardoor tegen zijn vijfde nederlaag op rij aan.

Roda-trainer Tomasson heeft veel stomme dingen op het veld gezien:

PEC in blessuretijd naast Heracles

PEC Zwolle hield ternauwernood een punt over aan de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Furdjel Narsingh maakte diep in blessuretijd de 1-1 voor Zwolle. Jeroen Veldmate had de Heraclieden in de eerste helft uit een corner op voorsprong gekopt.

In de eerste helft leek het niet op een gelijkspel uit te gaan lopen. Heracles was een klasse beter en creëerde legio mogelijkheden. Die waren echter niet besteed aan de ploeg van trainer Jan de Jonge. Uit een hoekschop van Simon Cziommer kopte Veldmate Heracles in de veertigste minuut verdiend op voorsprong.

Ron Jans, trainer van PEC, zag zich door het slechte spel van zijn ploeg genoodzaakt al voor rust een wissel toe te passen. Aanvaller Denis Mahmudov moest plaatsmaken voor Fred Benson. De Zwollenaren begonnen beter aan de tweede helft en kregen in de loop van het duel meer kansjes. Heracles-keeper Remko Pasveer bleek echter een te groot obstakel.

In de blessuretijd van de wedstrijd rook PEC dat er nog iets te halen viel. Keeper Diederik Boer kwam bij een hoekschop mee naar voren om een punt te winnen, maar zag tot zijn opluchting Mark Uth in de tegenstoot de bal naast het lege doel schieten. Even later kwam Narsingh goed door vanaf rechts en wipte hij de bal over de liggende Pasveer het doel in.

Op de ranglijst verandert er voor beide teams niets. PEC blijft achtste, Heracles staat nog steeds op de elfde positie. (Novum)

PEC-trainer Jans vindt gelijkspel verdiend: