Hari krijgt 1,5 jaar cel voor geweld

Gisteren was het vonnis in de zaak van kickbokser Hari

Kickbokser Badr Hari is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar voor vijf mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven, waaronder de zware mishandeling van Koen Everink tijdens dancefeest Sensation White. Een half jaar van deze straf is voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Hari heeft zich volgens de rechtbank ernstig misdragen, bovendien vaak met „futiele” aanleidingen. De rechtbank gaf de kickboxer in dat kader ook nog een leidraad mee, om problemen in de toekomst te voorkomen: „Een adelaar vangt geen vliegen.”

In de zaak Sensation White heeft de rechtbank het technische bewijs dat was verzameld in een skybox buiten beschouwing gelaten – dat was te onzorgvuldig verkregen. De rechtbank heeft zich vooral gebaseerd op de verklaringen van Everink en Hari. Hari had toegegeven Everink te hebben geslagen, maar „met de vlakke hand”. Dat moet volgens de rechtbank in ieder geval een flinke stomp geweest zijn, ook omdat Hari erdoor een verwonding aan zijn hand had gekregen.

Niet kon worden bewezen wat Hari precies heeft gedaan, en welke verwondingen hij heeft veroorzaakt, maar de rechtbank acht bewezen dat Hari zich zeker niet heeft gedistantieerd van het geweld dat hij begonnen was. Daarom veroordeelt de rechtbank hem in de Sensation White-zaak voor medeplegen van zware mishandeling.

Bénédicte Ficq, advocate van Hari, was niet gelukkig met het vonnis. Omdat niet bewezen kon worden dat Hari meer dan één klap heeft uitgedeeld, voelt het „oneerlijk” dat hem het overige geweld ook wordt aangerekend. Hari en zijn advocaten beraden zich nog over het aantekenen van hoger beroep.

Het Openbaar Ministerie, dat een gevangenisstraf van vier jaar had geëist, kondigde vrijdag al wel aan tegen het vonnis in hoger beroep te zullen gaan. De rechtbank vond dat het OM een te hoge straf had geëist, en baseerde zich louter op de richtlijnen die voor deze zaken gelden.

Volgens het OM woog de rechtbank onvoldoende mee dat er strafverzwarende omstandigheden zijn, zoals het feit dat Hari een kickbokser is die zou moeten weten dat hij veel schade kan toebrengen. Ook werd volgens het OM niet meegewogen dat Badr Hari geprobeerd heeft een slachtoffer af te kopen en getuigen te beïnvloeden.