‘Gemeenten boeken miljoenen af aan bijstandsfraude’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Gemeenten schrijven jaarlijks 26 miljoen euro af aan te veel betaalde bijstand. De ontvangers zijn meestal wel gepakt, maar betalen niks terug. Daarnaast staat nog een bedrag van 600 miljoen open aan niet terugbetaalde bijstandsfraude. Dat meldt RTL Nieuws na eigen onderzoek.

Het gaat dan om geld dat gemeenten volgens hun boekhouding nog wél terugverwachten.

RTL Nieuws vroeg 32 grote gemeenten naar het bedrag dat zij jaarlijks afboeken aan bijstand die te veel is betaald. Tussen 2008 en 2011 gaat het om 60 miljoen euro. Omgerekend naar alle gemeenten komt dat neer op een bedrag van 26 miljoen euro per jaar.

Hoogleraar sociaal recht Barend Barentsen van de Universiteit Leiden legt uit dat het lastig is om te veel betaalde bijstand terug te krijgen, omdat de ontvangers het vaak niet breed hebben. Hij zegt in de uitzending:

“In de toekomst zal dus een nog groter bedrag door de gemeenten moeten worden afgeschreven.”

Bijstandsaanvragen direct goed controleren helpt, ondervindt de gemeente Enschede. Bij vermoedens van fraude wordt daar streng gecontroleerd. In meer dan de helft van de gevallen is er iets niet in de haak. Met deze methode heeft Enschede vorig jaar 194 frauduleuze bijstandsaanvragen onderschept. (Novum)