Geheime deal van 1,1 miljoen bij transfer Arjen Robben

Arjen Robben in 2007, bij zijn presentatie als speler van Real Madrid.
Arjen Robben in 2007, bij zijn presentatie als speler van Real Madrid. Foto EPA / Gustavo Cuevas

Bij de transfer van Arjen Robben in 2007 van Chelsea naar Real Madrid is achter de rug van de speler en diens vader Hans Robben een bedrag van ruim 1,1 miljoen euro verdeeld over verschillende partijen. Dat blijkt uit een onderzoek van NRC Handelsblad naar hedendaagse mores in de voetbalmakelaardij.

De constructie zorgde voor spanning tussen de compagnons Ton Smit en Klaus Vink, die destijds samenwerkten bij het voetbalmakelaarskantoor Fair Deal Sportsmanagement (FDS). De transfer ging buiten FDS om. Later zou het tot een breuk tussen het tweetal komen. Smit is inmiddels overleden.

De Nederlandse international Robben kwam in 2007 in de belangstelling van de Spaanse voetbalgrootmacht. De aanvaller werd bij het tekenen van een miljoenencontract begeleid door zijn vader en de Haagse fiscalist Ton Smit. Beiden deelden de vijf ton bemiddelingsfee die Real Madrid betaalde. Wat Robben en zijn vader niet wisten, was dat er nóg een bedrag werd betaald aan Smit. Het was onderdeel van een geheime deal van vier mensen, die het geld verdeelden.

Met spelerstransfers zijn miljoenen gemoeid. Bijna eenderde van alle transfersommen komt bij tussenpersonen terecht. De in 2001 opgerichte voetbalmakelaar FDS zou dat allemaal anders gaan doen. Maar is dat ook gebeurd? Lees in NRC de reconstructie ‘Zwichten voor het grote geld’ (digitale editie | artikel)