Democratische en stabiele buur langgekoesterde wens

Leiderschapswisseling in Kiev zou nieuwe kans bieden op handelsakkoord met Europa.

Europa’s reactie

Europa is de met EU-vlaggen zwaaiende demonstranten op de Maidan gunstig gezind. De Europese Unie probeert president Janoekovitsj al weken te bewegen tot concessies aan de oppositie. Pas na het geweld deze week trof de EU sancties tegen de entourage van Janoekovitsj.

Europa’s belangen

De EU probeert de voormalig communistische landen aan zijn oostgrens te stabiliseren en te democratiseren. Doel is bevordering van veiligheid en handel. Voor de energietoevoer van Europa is Oekraïne van groot belang. 20 procent van het gas dat de EU importeert, gaat door pijpleidingen op Oekraïens grondgebied.

Europa’s opties

Europa heeft de afgelopen jaren geprobeerd de banden met Oekraïne, het grootste land aan de oostgrens, aan te halen door een vrijhandelsakkoord. Daarvoor leek in november vorig jaar de tijd rijp. Maar op het laatste moment weigerde Janoekovitsj het akkoord te tekenen, daartoe overgehaald door het Kremlin dat het economisch wankele Oekraïne miljardenhulp aanbood. Na het afketsen van het akkoord laveerde de EU tussen blijven praten met Janoekovitsj, en hem straffen. Deze week kwam daar crisisdiplomatie in Kiev bij. Critici vinden dat Europa, als het écht invloed wil hebben in Oekraïne, met geld over de brug moet komen en het land uitzicht moet geven op EU-lidmaatschap.

Europa’s ideale scenario

Tot voor kort zetten sommige EU-landen hun kaarten op praten met Janoekovitsj, maar sinds deze week heeft hij afgedaan. Europa hoopt op nieuwe leiders in Kiev. Dan komt ook het handelsakkoord weer in beeld.