Eindfeestje

Tjerk Smeets en Minke Smabers bij de slotceremonie in 2008.
Tjerk Smeets en Minke Smabers bij de slotceremonie in 2008.

Wat:Sluitingsceremonie

Wanneer: Zondag van 17.00 uur tot en met 19.30 uur

De sluitingsceremonie, daar kun je nog eens iets geks doen. Zoals bij de Zomerspelen van 2008 in Beijing. Daar vroeg honkballer Tjerk Smeets (zoon van Mart Smeets) hockeyster Minke Smabers ten huwelijk. Op foto’s is te zien hoe de volledige Nederlandse olympische ploeg in een grote cirkel om de twee staat. Smabers zei ja. Juni 2009 was hun huwelijk in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

„Het is natuurlijk vrij bijzonder dat je samen met je vriendin belandt op de Olympische Spelen”, zegt Smeets nu. Smabers won in Beijing het hockeytoernooi met de Nederlandse ploeg. „Toen ze goud had gewonnen wilde ik het vragen, in de euforie van de medaille.” Na de gewonnen hockeyfinale kocht hij een trouwring in Beijing. Ze hebben inmiddels een zoontje van 2,5 jaar oud, een tweede kind is op komst.

Waar de openingsceremonie vrij strak en gestructureerd is, is de sluitingsceremonie losser. Of zoals Smeets het zegt: „Alles is achter de rug, tijd om feest te vieren.”

Zondag verzorgen Dione de Graaff en Jan Roelfs voor de NOS het commentaar. Zij hebben van de organisatie onder embargo een draaiboek gekregen met een beschrijving van de show. Roelfs kan wel verklappen dat de nadruk op klassieke muziek en ballet ligt. „De hele week zien we al bussen vol met jongeren naar het Olympisch Stadion gaan en daar wordt de hele week al druk geoefend”, laat hij per e-mail weten.

Bij de openingsceremonie komen de landen traditiegetrouw één voor één het stadion binnen. Bij de sluitingsshow gaat dat anders. Eerst lopen alle vlaggendragers samen het stadion in – en vervolgens alle andere sporters, door elkaar, als ‘één land’.

Kunnen we nog verrassingen verwachten? Wie weet vraagt Sven Kramer zijn hockeyende vriendin Naomi van As ten huwelijk. Dan zal hij wel de tribune op moeten klimmen – ze loopt niet mee, ze is geen wintersporter.