Betogers Kiev blijven op straat - ‘we hebben volledige controle’

Het centrale onafhankelijkheidsplein Maidan in Kiev, gisteravond laat.
Het centrale onafhankelijkheidsplein Maidan in Kiev, gisteravond laat. Foto AFP / Bulent Kilic

De demonstranten in de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben nu volledige controle over de stad. Dat stelt een leider van de demonstranten tegen persbureau AP. Veel demonstranten willen nog steeds dat president Janoekovitsj aftreedt, ondanks het politieke akkoord dat gisteren werd gesloten.

Twitter avatar j_parus Jakub Parusinski Saw protesters drive by #euromaidan in a police water canon truck. This day continues to blow my mind. No people as strong as #Ukrainian
Twitter avatar shaunwalker7 Shaun Walker As of 10am Kiev, situation: police absent, govt quarter abandoned, Yanukovych poss. fled to Kharkiv to meet support base. What a day ahead.

Het is onduidelijk waar Janoekovitsj nu is. Oekraïense media melden dat hij naar het oosten van het land is gevlucht, maar dit is nog niet bevestigd. Ook zijn er berichten dat op tientallen plekken in het land Lenin-beelden omver zijn getrokken, zoals bijvoorbeeld hier in Poltava:

http://www.youtube.com/watch?v=RV9L0WAytHk&feature=youtu.be

Update 9.21 uur:
Parlementsvoorzitter Volodymyr Rybak - die aan de kant van Janoekovitsj staat - heeft bekendgemaakt af te treden. Ook lijkt het erop dat Janoekovitsj Kiev daadwerkelijk heeft verlaten. Persbureau Interfax meldt dat de woning van de president verlaten en onbewaakt is. Journalisten kunnen er gewoon rondlopen.

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Formele fase van Oekraiense revolutie aangebroken. Voorzitter(s) parlement afgetreden. Macht ligt nu voor oprapen. Wie grijpt meeste kansen?

De belangrijkste ontwikkelingen van gisteren

Nadat er donderdag een bloedbad ontstond in Kiev, werd er gisteren met een politiek akkoord geprobeerd een einde te maken aan de crisis in het land. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van gisteren (uit ons liveblog):

  • President Janoekovitsj en de drie parlementaire oppositieleiders hebben een politiek akkoord gesloten. Janoekovitsj treedt niet af, maar is wel bereid zijn grondwettelijke macht te beperken. Later dit jaar worden dan een referendum en presidentsverkiezingen in Oekraïne gehouden.
  • De betogers zijn niet blij met het vandaag gesloten akkoord. De oppositieleiders die het akkoord tekenden, Arseni Jatsenjoek en Vitali Klitsjko, werden uitgejoeld op het plein. De betogers eisen het aftreden van Janoekovitsj. De radicalen wensen ook zijn vervolging.
  • Het Oekraïense parlement stemde voor een wetswijziging die de vrijlating van Timosjenko mogelijk moet maken. Het is nu afwachten of vrijlating daadwerkelijk volgt.
  • Het parlement stemde met grote meerderheid in met het vertrek van de gehate minister van Binnenlandse Zaken, Vitali Zachartsjenko. Hij zou opdracht hebben gegeven aan een deel van de geweldplegers in Kiev.

Poetin en Obama hebben met elkaar gebeld over de situatie in het land. Ze hopen dat het akkoord een einde maakt aan het geweld en dat de situatie in het land stabiliseert.

Lees vandaag in NRC Weekend een uitgebreide special over de crisis in Oekraïne.