In beeld

De fik erin: Tsjaad verbrandt duizend kilo gestroopte olifantenslagtanden

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het Zakouma Nationaal Park, het oudste park van het Afrikaanse land Tsjaad, werd gisteren ruim duizend kilo ivoor verbrand tijdens een speciale ceremonie. De olifantenslagtanden waren in beslag genomen bij arrestaties van stropers in het park. President Idriss Deby was een van de aanwezigen tijdens de ceremoniële verbranding. Stropers zouden tussen 2005 en 2010 de olifantenpopulatie in Tsjaad hebben teruggebracht van 4.000 tot slechts nog 450. Dat aantal zou de laatste tijd echter redelijk stabiel zijn, doordat een in het leven geroepen snelle reactie-eenheid in het park meer en meer stropers tijdens hun misdaden betrapt. Volgens een rapport van het Wereldnatuurfonds is de handel in ivoor de op drie na grootste illegale handel ter wereld, na de drugshandel, de handel in namaakartikelen en de mensenhandel, meldt persbureau AFP.
Een soldaat in Tsjaad zoekt met een metaaldetector naar mogelijk door stropers in slagtanden verstopte explosieven voordat ze op een brandstapel worden gelegd. Meer dan duizend kilo olifantenivoor werd daarop gisteren verbrand tijdens een ceremonie voor het vijftigjarig bestaan van het Zakouma National Park, het oudste natuurpark van Tsjaad in Goz Djarat.
AFP / Marco Longari
De Zuid-Afrikaanse natuurbeschermer Pete Morkel heeft benzine gegooid op de brandstapel met meer dan duizend kilo slagtanden.
AFP / Marco Longari
De portretten van zes parkwachters van het Zakouma National Park die in september 2012 werden gedood door stropers.
AFP / Marco Longari
Een stapel gecategoriseerd ivoor lig klaar voor de verbranding gisteren in het Zakouma National Park.
AFP / Marco Longari
Een parkwachter van het Zakouma National Park meet een ivoren slagtand om hem te registreren voorafgaand aan de rituele verbranding van het gestroopte, maar door de parkwachters geconfisqueerde ivoor.
AFP / Marco Longari
De brandstapel met ruim duizend kilo olifantenslagtanden.
AFP / Marco Longari
Mensen uit Tsjaad komen aan om de slagtandenverbranding bij de wonen. De ceremonie werd geleid door de president van het land.
AFP / Marco Longari
Oudere inwoners van Tsjaad woonden de ceremonie eveneens bij gisteren.
AFP / Marco Longari
Soldaten in Tsjaad begeleiden de president naar de ceremonie. Ze passeren mensen ter paard die de ceremonie eveneens willen bijwonen.
AFP / Marco Longari
Mensen die de slagtandenverbranding in Tsjaad willen bijwonen arriveren ter paard.
AFP / Marco Longari