Darwins toekomst

Vincent Fournier zet de evolutie naar zijn hand. Hij fotografeert dieren die klaar zijn voor de wereld van morgen.

Bycanistes infragilis. Bruinoorneushoornvogel met een onbreekbare snavel.
Bycanistes infragilis. Bruinoorneushoornvogel met een onbreekbare snavel.

De veren van de strix predatoris zijn door ee n speciale, militaire techniek onzichtbaar voor roofdieren. Zijn ogen, die alleen maar pixels zien, sturen een gedetailleerd beeld naar de hersenen. Het geheugen wordt ondersteund met computersoftware en in het netvlies van het oog zitten lichtgevoelige cellen.

Natuurlijk bestaat dit dier niet echt. Het fantasiebeest, met fantasienaam, is ontsproten aan het brein van Vincent Fournier (44), een Franse kunstenaar met een fascinatie voor wetenschap. Fournier fotografeerde opgezette dieren en ging met de beelden langs bij een geneticus met de vraag: als je de eigenschappen van het dier nou tot in het extreme zou uitvergroten of perfectioneren, waar kom je dan op uit? Hoe kunnen we het dier helpen te overleven in een wereld die – onder andere door de mens – voortdurend verandert? Nou, door een hagedis een huid van aluminium te geven, of een kever veerkrachtige poten. In een beeldlab werd de foto daarna zo aangepast dat er een dier ontstond dat sneller, sensibeler of sterker is dan zijn oorspronkelijke versie.

Rianne van Dijck