Maidan herinnert aan Tiananmen

China steunde Janoekovitsj met 18 miljard dollar. Het denkt aan Tibet.

China’s reactie

De Chinese leiders steunen president Viktor Janoekovitsj. Ze zien het conflict in Oekraïne als „een strijd tussen grootmachten, tussen het Oosten en het Westen”. China kiest partij voor het Oosten.

China’s belangen

De Communistische Partij van China ziet in het Oekraïense drama het bewijs dat de ondergang en opsplitsing van de Sovjet-Unie weinig goeds heeft gebracht, zo blijkt uit de reacties in de partijpers. „Wij moeten blijven leren van die historische fout”, aldus de krant Global Times, die waarschuwt voor de chaos die zal ontstaan als China zulke demonstraties toelaat. Daarom moet China scherp toezien op „de krachten” in Tibet en Xinjiang die China willen opsplitsen.

Zonder het met zoveel woorden te zeggen, worden Chinese leiders en iedere Chinees die de 40 is gepasseerd door de beelden uit Kiev herinnerd aan de onderdrukking van de demonstraties op het Tiananmenplein. Dat is komend voorjaar 25 jaar geleden. Bij die protesten vielen honderden doden. De overeenkomst is frappant.

De economische en handelsrelaties tussen China en Oekraïne bedragen rond de 2,2 miljard dollar, waarmee ze relatief onbelangrijk zijn voor China.

China’s opties

In december, toen de demonstranten in Kiev al op het plein stonden, reisde president Janoekovitsj op suggestie van president Poetin af naar Beijing om met leningen en investeringen van 8 miljard dollar naar Kiev terug te keren. Daarmee kwam het bedrag waarmee China hem steunt op 18 miljard dollar. Die hulp is voor Janoekovitsj, die de Chinese leider Xi Jinping voor het laatst sprak tijdens de opening van de Olympische Winterspelen, dus van essentieel belang.

China’s ideale scenario

Janoekovitsj in het zadel houden – maar dat is na het akkoord in Kiev onzeker geworden.

, Beijing