Caracas sluit consulaten Caraïben

Venezuela heeft vrijdag zijn consulaten op Aruba, Curaçao en Bonaire gesloten, alle behorend tot het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden. De regering in Caracas besloot daartoe nadat een automobilist eerder op de dag het Venezolaanse consulaat in Oranjestad, de hoofdstad van Aruba, had geramd. De man reed zijn auto dwars door de voorpui. Volgens de lokale media gaat het om een Venezolaan die donderdag op Aruba was gearriveerd.

In Venezuela zelf lijkt de situatie steeds verder te escaleren. In de afgelopen week zijn bij protesten zeker zes doden en bijna honderd gewonden gevallen. Voor zaterdag zijn in de hoofdstad Caracas opnieuw massademonstraties aangekondigd: één van de oppositie uit protest tegen intimidaties door gewapende groepen, één van vrouwen ter ondersteuning van de regering van president Nicolás Maduro.

Vrijdag trok de regering ook de persaccreditatie van vier journalisten van CNN in. Volgens Maduro werkt de Amerikaanse nieuwszender mee aan een complot om zijn regering omver te werpen.

Hoofdredacteur Mike Willemse van het Antilliaans Dagblad noemt de sluiting van de consulaten op Aruba, Curaçao en Bonaire „een emotionele en onverwachte actie” van Venezuela. Curaçao heeft volgens Willemse een relatief grote Venezolaanse gemeenschap.  PDVSA, de Venezolaanse Staatsoliemaatschappij, huurt en exploiteert de oude Shell-raffinaderij op Curaçao sinds de jaren tachtig.

„Sinds afgelopen weekend gaan Venezolanen in Willemstad en Oranjestad de straat op”, zegt Willemse vanuit Curaçao. „Donderdagavond liepen tientallen Venezolanen met letters boven hun hoofd die het woord ‘SOS’ vormden. De protesten zijn vreedzaam maar de politie houdt de Venezolaanse gemeenschap goed in de gaten.”