Canada en curling, een perfecte combi

De Canadese teams winnen vrijwel altijd goud bij het curling // Zo ook gisteren // Ondertussen traint het Nederlands curlingteam in Zoetermeer hard door // Zij hopen er de volgende Winterspelen bij te zijn

De Canadees Ryan Fry gisteren in de finale tegen Groot-Brittannië. Canada won met 9-3.
De Canadees Ryan Fry gisteren in de finale tegen Groot-Brittannië. Canada won met 9-3. Foto AP

Voor curling moet je in Canada zijn. Zweden kan natuurlijk ook. Maar vooral in Noord-Amerika, waar de meren gedurende de wintermaanden bevroren zijn. Want daarmee is het Canadese succes grotendeels verklaard: er ligt lange tijd ijs. In die zin is het logisch dat Canada op de Winterspelen in Sotsji zowel bij de vrouwen als mannen goud wint.

Met overmacht

De curlingspelers van Canada hebben gisteren in Sotsji hun hegemonie op de Winterspelen voortgezet. Door een ruime zege op Groot-Brittannië werd voor de derde opeenvolgende keer olympisch goud veroverd. Het werd in de finale 9-3 voor de Canadezen.

De overmacht van Canada was groot. Na vier ends (beurten) was al duidelijk dat Canada de zege niet meer kon ontgaan, de stand was toen al 6-1. Vanwege het grote krachtsverschil hoefden de laatste twee ends niet meer gespeeld te worden. Donderdag pakten de Canadese vrouwen ook al goud, zij versloegen Zweden.

Curling, wordt gezegd, stamt uit de zestiende eeuw. De Schotten zouden de sport bedacht hebben. Maar over de oorsprong bestaat geen historische eensgezindheid.

Zeker is dat de Schotten de huidige vorm bedacht hebben. Geen wonder dat het Britse team uit louter Schotten bestond. In de andere wingewesten van het Verenigd Koninkrijk hebben ze weinig op met curling.

Maar zelfs de founding fathers waren gisteren niet opgewassen tegen Canadezen, die curling naar een hoger niveau hebben getild. In dat land is curling heel groot, na ijshockey veruit de populairste sport. Vergelijkbaar met de verhouding tussen voetbal en schaatsen in Nederland.

Concurrentie is moordend

Zoals het voor Nederlandse schaatsers bijna moeilijker is de Spelen te halen dan er een medaille te winnen, geldt dat ook voor curlingspelers in Canada. De concurrentie is zo moordend dat zelfs Kevin Martin, misschien wel de grootste curlingspeler van Canada, in Sotsji ontbrak.

Hij werd in december bij de selectiewedstrijden verslagen door de ploeg van skip Brad Jacobs, een professioneel team dat zich in Sotsji voor twee weken Team Canada mocht noemen. Exit Martin, die met zilver op de Spelen in Salt Lake City en goud in Vancouver zijn hoogtepunten in zijn loopbaan beleefde.

Zelfverzekerde mannen

In wezen maakt het weinig uit welk Canadese team aan de Spelen meedoet, ze winnen vrijwel altijd goud. Ook Jacobs en zijn teammaten waren daarop gisteren geen uitzondering. Populair gezegd veegde Canada in de finale de ijsvloer aan met Groot-Brittannië.

Het winnende team bestaat uit een strategische sterke Jacobs, een gedreven Ryan Frey en de broers ‘Edge’ en Ryan Harnden, vanwege hun veegkwaliteiten in Canada ook wel de brushing brothers genoemd.

Een groep zelfverzekerde sportmannen die al twee jaar met elkaar samenwerken. Verliezen was geen optie, zei Edge Harnden: „Toen we eenmaal verzekerd waren van een finaleplaats hebben we ons voorgenomen die kans op goud niet uit handen te geven. Het zou ons moment worden, daar geloofden we meer dan 110 procent in.”