Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Blok weet niet of KPN zelfstandig kan blijven

Eelco Blok bij een aandeelhoudersvergadering van KPN.
Eelco Blok bij een aandeelhoudersvergadering van KPN. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Al wist KPN vorig jaar een vijandelijke overnamepoging af te slaan, topman Eelco Blok is er niet zeker van dat de Nederlandse telecomprovider lang zelfstandig kan blijven. Dat zegt Blok in een interview met NRC Handelsblad.

“Ik denk dat over vijf jaar het telecomlandschap in Europa er anders uit ziet dan nu. Of KPN daar zelfstandig onderdeel van zal zijn, dat weet ik niet.”

De telecombranche staat onder druk omdat consumenten belminuten en sms-bundels inruilen voor internetdienst als WhatsApp. De economische crisis zet de omzet verder onder druk. Door hun lage beurswaarde zijn Europese netwerkproviders nu relatief voordelig voor grote buitenlandse partijen, zoals América Móvil, eigendom van de Mexicaanse multimiljardair Carlos Slim. Ook Téléfonica, Vodafone en Liberty Global zijn op overnamepad in Europa.

Nog geen sprake van bod van andere partij

In oktober 2013 trok América Móvil een bod op KPN in, na tussenkomst van een beschermingsstichting. Volgens de regels zouden de Mexicanen vanaf april weer een nieuw bod mogen doen. Blok verwacht niet te verwachten dat América Móvil een nieuwe poging zal wagen, omdat de Mexicanen hun belang hebben teruggebracht van 29,8 naar 27,1 procent. Van een bod door een andere partij is nog geen sprake, aldus Blok.

KPN gaat verder met het snijden in producten en schrapt de komende jaren nog eens 1.500 tot 2.000 banen. De telecomprovider trekt zich terug op de Nederlandse markt: de Duitse dochter E-Plus wordt verkocht aan het Spaanse Téléfonica – een deal die nog op toestemming van de EU wacht. KPN wil het Belgische BASE-netwerk behouden. Dat stond eerder te koop.

Volgende week wordt bekend of de raad van commissarissen Eelco Blok zal voordragen voor een nieuwe termijn als topman. De eerste drie jaren waren volgens de 56-jarige Blok ‘een rollercoaster’.

“Ik heb meer meegemaakt in drie jaar dan de meeste topmannen tijdens hun hele carrière meemaken.”

Lees vandaag in NRC Handelsblad een uitgebreid interview met Eelco Blok. ‘Ik heb Carlos Slim nooit ontmoet’ (digitale editie | artikel)