Bent u ook overboarded? Doe de test op internet

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De jongste avonturen in de nieuwe firma.

Je zou toch zeggen dat het op zeker moment genoeg is. Dat je, als je toch al vijf of zes commissariaten hebt, je best blij bent als je er met eentje kunt stoppen. Alsof het leven niet al druk genoeg is.

Dat geldt niet voor Antony Burgmans. Die reageerde deze week opvallend teleurgesteld toen Aegon bekendmaakte dat zijn toezichtsbaan bij de verzekeraar ten einde komt. Eigenlijk wilde Burgmans, met zeven grote en kleine commissariaten de onbetwiste ‘supercommissaris’ van Nederland, nog helemaal niet weg bij „dit prachtige bedrijf”. Maar hij moest wel, zei hij. „Juridische restricties laten me geen andere keuze.”

Burgmans, 67, doelde op de Wet Bestuur en Toezicht, die sinds begin vorig jaar van kracht is. Die wet stelt een limiet aan het aantal commissariaten bij grote bedrijven dat iemand mag hebben: maximaal vijf. Doel van de wet is onder meer om ervoor te zorgen dat commissarissen wel genoeg tijd aan hun functie besteden. Burgmans was, zo bleek, sinds kort in overtreding van die wet. En daarom moest hij weg bij Aegon. Hij had zijn quotum overschreden. Of, zoals dat in het vak heet, hij was overboarded.

Dat was weer het gevolg van zijn voordracht twee weken geleden als president-commissaris bij Akzo Nobel. Niet elk commissariaat telt namelijk even zwaar. Een voorzitterschap telt dubbel. En dat gaat dus noodzakelijkerwijs ten koste van een ander, ‘gewoon’ commissariaat.

Voor commissarissen die willen weten of ze aan de regels voldoen, heeft advocatenkantoor Allen & Overy een handig tooltje ontwikkeld. Op de website van het bureau kunnen zij in vier stappen ontdekken of ze ook overboarded zijn.