Benno L. komt nooit alleen op straat. Vrijwilligers gaan hem begeleiden

Voormalig zwemleraar Benno L. blijft in Leiden, zo meldde de burgemeester vrijdag.

De dagelijkse boodschappen, een wandelingetje door de buurt, een bezoek aan het zwembad: elke keer als Benno L. de deur van zijn Leidse seniorenflat verlaat, wordt hij begeleid door een vrijwilliger. De voormalige zwemleraar, die is veroordeeld voor het misbruiken van tientallen gehandicapte meisjes, zal nooit in zijn eentje op straat zijn.

Deze extra toezichtsmaatregel maakte burgemeester Lenferink van Leiden vrijdagmiddag bekend. Lenferink heeft in samenspraak met de reclassering besloten dat L. kan blijven wonen in de flat waar hij sinds kort is gehuisvest. Over L.’s komst naar Leiden ontstond afgelopen week grote onrust. Mensen van binnen en buiten de wijk demonstreerden tegen zijn aanwezigheid. Lenferink sprak de afgelopen dagen met veel buurtbewoners en heeft daarbij getracht hun zorgen weg te nemen, zei hij gisteren.

L. wordt vanaf nu niet alleen begeleid door een groep van 25 zogenoemde COSA-vrijwilligers, het is hem ook expliciet verboden om contact te zoeken met kinderen. „Ik ben er van overtuigd dat de huisvesting van L. in Leiden verantwoord is”, zegt Lenferink. „De veiligheid is niet in het geding.”

Lenferink zei verder dat hij trots was op de manier waarop veel Leidenaren op de situatie hebben gereageerd. „Onder de vrijwilligers zitten ook mensen uit Leiden; die hebben zich gemeld zonder dat daartoe een oproep is gedaan. Als ik dat wel had gedaan, had ik zonder moeite vijftig mensen kunnen vinden.”

In de straat waar L. woont, was het vrijdagavond rustig. Eerder op de dag waren er camera’s opgehangen, waardoor veel buurtbewoners al vermoedden dat L. zou blijven. De politie, inclusief mobiele eenheid, was aan het begin van de avond duidelijk zichtbaar aanwezig, maar was rond 22.00 uur grotendeels vertrokken.

Lenferink is „niet bang voor een volksopstand” de komende dagen, zegt hij. „Ik heb ook met mensen gesproken die zich afgelopen week heel stevig hebben uitgelaten. Die hebben me gezegd: we gaan geen gekke dingen doen.” Voorlopig blijft het samenscholingsverbod in de wijk echter nog wel van kracht. „Hopelijk ebt dan de onrust snel weg.”

Lenferink is vrijdag ook bij L. geweest om met hem de situatie te bespreken. „Hij zat erbij als een ziek vogeltje. In zijn flat stonden wat meubels uit de kringloopwinkel op een kale betonnen vloer. Wat hij gedaan heeft, is heel erg. Maar het is niet goed dat hij zo in een isolement zit. Daarom denk ik dat die begeleiding door vrijwilligers goed is. L. wil graag meewerken aan deze maatregelen. Na een jaar wil hij dan naar familie in Duitsland toe.”