‘Als snel was er ook opluchting’

„Ik geef heel veel om Irma en zij om mij, maar we passen niet bij elkaar. Dat zag ik pas toen ze vertrokken was. Zij was dynamisch en zat altijd vol ideeën, vooral over wat er in huis moest gebeuren. Ik ben flegmatiek in die dingen. Ik sukkelde altijd achter haar aan, en dat liet ze merken. Dat was niet goed voor mijn eigenwaarde.

„Na ons eerste afspraakje, nu dertig jaar geleden, was ik vrij snel verkocht. Irma was heel aantrekkelijk en ze had humor. Binnen een jaar waren we getrouwd, zij was 22, ik 26. Ons leven stond in het teken van vrienden, feesten en de kroeg. Totdat het, met de komst van de kinderen, ineens veel serieuzer werd. De omslag was groot, hoe blij ik ook was – en ben – met de kinderen. Net als veel jonge vaders had ik het gevoel dat er voor mij geen plaats meer was.

„Op het moment dat ze tegen me zei ‘ik hou niet meer van je’, voelde ik me verlaten en verdrietig. Ik had het niet zien aankomen. Maar al snel was er ook opluchting, want echt leuk was het niet meer het laatste jaar. Er gebeurde nog maar weinig tussen ons, qua romantiek en gesprekken. Toch ben ik wel kwaad geweest, maar vooral in mezelf. Ik ben niet zo goed in ruzie maken.

„Dolly en Irma kunnen het goed met elkaar vinden, ze gaan geregeld met zijn tweeën naar de film. En ik mag Irma’s vriend ook erg graag. Toen ze een kind kreeg met hem, was dat wel even een rare gewaarwording. Eh, wij hadden toch kinderen samen?, was mijn eerste gedachte toen ik hoorde dat ze zwanger was. Maar Yoran is een leuk joch, ik heb hem als leerling in de klas gehad. Hij houdt veel van muziek.

„Sinterklaas en Oud en Nieuw vieren we altijd met zijn allen. Ik dacht laatst nog: wat een kleffe bende zijn we eigenlijk.”

Brigit Kooijman