Verzwakte president Algerije gaat voor vierde termijn

De Algerijnse president Bouteflika (drinkend) tijdens zijn herstel van een beroerte vorig jaar. Foto EPA

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika (76) heeft zich vandaag officieel kandidaat gesteld voor een nieuwe regeringstermijn. Hij doet dat ondanks twijfels of hij lichamelijk zo’n vierde termijn nog wel aankan. Dat meldt persbureau AP.

Vorig jaar barstte er in Algerijnse media al een hevige discussie los over de vraag of Bouteflika wel sterk genoeg was voor het presidentschap. Begin dat jaar werd hij getroffen door een beroerte. Pas na drie maanden behandeling in Frankrijk keerde hij terug naar de Algerijnse hoofdstad Algiers.

De televisie toonde Bouteflika (76) toen in een rolstoel, omringd door zijn belangrijkste medewerkers. Hij keek strak voor zich uit. Alleen zijn vingers bewogen licht. Het enige wat hij hoorbaar, en met moeite, uitsprak, was “Inshallah”, zo God het wil.

Maar aanhangers van de president hebben binnen zijn partij Nationaal Bevrijdingsfront grote druk uitgeoefend om er toch nog een extra termijn aan vast te plakken, meldt AP. Het Nationaal Bevrijdingsfront regeert Algerije al bijna drie decennia alleen. Aanhangers zien Bouteflika als de man die voor vrede en economische stabiliteit zorgde na de burgeroorlog in de jaren negentig, legt persbureau Reuters uit.

De verkiezingen in Algerije staan voor 17 april gepland. De verwachting is dat Bouteflika gemakkelijk zal winnen.