Waarom zou je nog een hotel nemen?

Vorige week besloot de gemeente Amsterdam het tijdelijk verhuren van je huis via online marktplaatsen toe te staan. Daarmee is Amsterdam uniek in de wereld – en heel populair bij toeristen. Airbnb is goedkoper én persoonlijker.

Charlotte van ’t Wout Olivier Middendorp

Het appartement van Hilde heeft een „prachtig uitzicht” op de gracht. Het is „knus en comfortabel”, en alle leuke restaurantjes zijn op loopafstand. Een topplek voor toeristen. Kosten? 140 euro per nacht – inclusief Amsterdamse fiets.

Hilde is één van de 2.430 Amsterdammers die op de website Airbnb haar eigen appartement verhuurt aan toeristen. Maar met foto en verhaal in de krant? Liever niet. Straks komt haar huurbaas erachter, of herkennen de buren haar.

Vorige week vrijdag besloot de gemeente Amsterdam het tijdelijk verhuren van huizen en appartementen via online marktplaatsen officieel toe te staan, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Verantwoordelijk wethouder Freek Ossel: „Er is een ontwikkeling gaande waarbij toeristen het leuk vinden om in een gewoon huis te overnachten. Het past bij een stad als Amsterdam om daarnaar te luisteren. We hebben nu een kader aan regels gecreëerd waarbij dat mogelijk is.”

Amsterdam is hiermee uniek in de wereld. Steden als New York, Berlijn en Londen verbieden juist de verhuur van woningen aan toeristen. Doorgaans wordt er geen belasting betaald over de bijverdiensten, het zou zorgen voor overlast bij de buren en het wordt gezien als oneerlijke concurrentie voor de hotelbranche.

Maar de groei en populariteit van de online verhuursites lijkt niet meer tegen te houden. Ondanks dat het bijna overal illegaal is groeit Airbnb, de marktleider onder de verhuursites, explosief. De site is in 192 landen actief. Meer dan 10 miljoen mensen boekten sinds de oprichting in 2008 via de site een kamer of appartement.

Het past in de trend van de sharing economy, de economie van ruilen en delen. Want waarom een hotelkamer boeken, als je goedkoper én persoonlijker een heel appartementje van iemand kan huren? Rond de 100 euro kan je in Amsterdam al een mooi appartement in het centrum vinden. Voor de verhuurders – de ‘hosts’ – is het een fijne bijverdienste. In Amsterdam verdient de host er gemiddeld 3.824 euro per jaar aan, volgens Airbnb. Amsterdam is op dit moment één van de meest populaire steden om te verblijven. In Amsterdam staan er nu 4.500 woningen te huur. Een voorlichter van Airbnb: „We zijn dan ook heel blij dat Amsterdam heeft besloten deze regelgeving te veranderen, als pionier in de sharing economy.”

Toch betekent het nieuwe beleid van Amsterdam niet dat iedereen nu kan verhuren. De gemeente laat weten streng te controleren op het bestaan van illegale hotels: „We staan incidentele verhuur toe. Maar als mensen meer dan twee maanden gaan verhuren, of zelfs het hele jaar, wordt het een bedrijf. Dat is niet de bedoeling.” Een sociale huurwoning verhuren? Uitgesloten. „Daar controleren we streng op”, laat de voorlichter van woningcorporatie De Key weten. Word je betrapt, dan kan je boetes verwachten of word je uit huis geplaatst. Ook gaat Amsterdam vanaf nu scherper controleren of verhuurders wel toeristenbelasting betalen. Tot nu toe werd dat nauwelijks gedaan, waarmee de stad naar eigen zeggen 800.000 euro per jaar misloopt.

De gemeente gaat voorjaar 2016 evalueren hoe dit ‘toestaan’ van Airbnb gaat. Ossel: „Een punt van aandacht is dan de overlast: met de groei van het aanbod van verhuur in woningen, neemt het aantal klachten van buren over toeristische verhuur eveneens toe.” Stommelende voeten op de trap, toeristen die uit de ramen hangen, of die speciaal een huis huren om eens flink te feesten. Klagende buren kunnen voortaan terecht bij Meldpunt Zoeklicht, wat ook woningfraude opspoort. Ossel: „Er gaat geen verhuurpolitie rondlopen, maar als we signalen krijgen van overlast is dat wel het moment om te kijken of de verhuurder zich aan onze regels houdt.”