Verlies voor ABN Amro in vierde kwartaal - winst over hele jaar

ABN Amro-topman Gerrit Zalm vond het een 'moeilijk jaar'.
ABN Amro-topman Gerrit Zalm vond het een 'moeilijk jaar'. Foto ANP / Martijn Beekman

ABN Amro heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 47 miljoen euro, als gevolg van de bankbelasting en aanzienlijk hogere voorzieningen om verliezen op slechte leningen te kunnen opvangen. Dat heeft de genationaliseerde bank vanochtend bekendgemaakt.

De bank was aan het eind van het jaar een bedrag van 106 miljoen euro kwijt aan de bankbelasting, die in 2012 werd ingevoerd om banken te laten meebetalen aan de crisis. De kredietvoorzieningen bedroegen in het vierde kwartaal 555 miljoen euro.

Over heel 2013 werd een winst gemaakt van 1,16 miljard euro. De winst werd gestuwd door het vrijvallen van een aantal voorzieningen, die toch niet nodig bleken. Het gaat hierbij om opgebouwde reserves voor de Madoff-fraude en Griekse leningen. Zonder deze meevallers zou de winst zijn uitgekomen op 752 miljoen euro.

‘Een moeilijk jaar’

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm spreekt in een verklaring over een “moeilijk jaar dat heeft geleid tot een bescheiden resultaat voor ABN AMRO”. Het tegenvallend resultaat zou vooral liggen aan de nog steeds moeilijk opkrabbelende Nederlandse economie:

“Wij zijn met onze activiteiten voornamelijk blootgesteld aan de Nederlandse economie, waar de binnenlandse bestedingen sinds 2008 zijn gedaald. Vooral binnenlands georiënteerde mkb-bedrijven ondervonden de gevolgen van de lagere nationale bestedingen en het aantal bedrijven in onze portefeuille dat in financiële moeilijkheden verkeert, lag op een hoog niveau.”

Zalm verwacht dat in 2013 het dieptepunt was bereikt, en dat het vanaf nu weer beter zal gaan. Die verwachting baseert hij op tekenen van verbetering op de huizenmarkt door een stabilisering van de prijzen en een stijging van hypotheekaanvragen, op het verbeterde “sentiment” in de loop van 2013 - onder meer het consumentenvertrouwen - en op de economische groei in het vierde kwartaal.

Update 15.00 uur

Bij een toelichting van de cijfers later op de dag, waar onze economieredacteur Chris Hensen bij was, wilde topman Zalm ondanks de positievere verwachting voor komend jaar nog niet zeggen of hij in de eerste helft van volgend jaar een beursgang voor ABN aandurft. Eerder zei hij nog dat wel graag te willen.

“Veelzeggend”, noemt Hensen zijn weigering een antwoord te geven. Zalm wil eerst de cijfers over 2014 afwachten. Daar zijn dus nog “genoeg onzekerheden” over, aldus Hensen. Hoewel de bank voorzichtig optimistisch is over volgend jaar, erkende Zalm dat “de winstgevendheid behoorlijk verbeterd moet worden”. Daarvoor is ABN nog afhankelijk van een verbetering van de economie.

Zalm wilde wel zeggen dat er “geen nieuwe massaontslagronde” komt, hoewel er waarschijnlijk wel nog mensen zullen worden ontslagen.

Lees de hele analyse van Hensen over ABN Amro morgen in NRC Handelsblad.