Venezuela sluit consulaten na ‘aanslag’ Aruba

Strand op Aruba.
Strand op Aruba. Archieffoto / Evert-Jan Daniels

Venezuela sluit zijn consulaten op Aruba, Curaçao en Bonaire. Dat meldt het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse zaken in Caracas. Reden is de aanslag die vanochtend zou zijn gepleegd op het consulaat in Aruba. Venezuela roept haar ambassadeur uit Den Haag terug voor overleg.

De politie van Oranjestad bevestigt dat een man met Venezolaanse nationaliteit met een personenauto het Venezolaanse consulaat is binnengereden. De auto ging dwars door de voorpui. Maar onderzoek moet uitwijzen of hier sprake is van opzet, een aanslag of een ongeval.

Man is aangehouden

Het incident vond plaats rond 04.30 uur. Het consulaat was gesloten en buiten was nauwelijks verkeer. Het gebouw van de Venezolaanse representatie heeft aanzienlijke schade opgelopen. De man is door de politie aangehouden. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn en de dag ervoor vanuit zijn thuisland naar Aruba te zijn gereisd.

De politie houdt rekening met alle scenario’s. Al een aantal dagen protesteren Venezolanen voor het consulaat in Aruba tegen het geweld van de regering van president Nicolas Maduro tegen de eigen bevolking. Ook voor vrijdag en zaterdag staan protesten gepland.

Het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil dat de verdachte man wordt uitgeleverd. (Novum)