Van Mersbergen, Kaan en Dekkers over de drol in ‘Boeken’

Vandaag in de bijlage Boeken, die iedere vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt:

Het bruine goud

Enkele jaren geleden bracht Gerrit Komrij een dik boek uit over de ontlasting. Nu is het de beurt aan Midas Dekkers, die in De kleine verlossing of de lust van ontlasten zijn licht laat schijnen over de wondere wereld van het wc-bezoek. Guus Middag zat ‘een week lang met zijn hoofd in een boek over poep’ en bespreekt het. ‘De drol staat (of ligt, of drijft) niet op zichzelf. Daar zit een hele wereld aan vast.’ Lees hier meer.

Chinese expansie

De Zuid-Chinese Zee is de belangrijkste geopolitieke zee ter wereld. Geen wonder dat in de boeken over de nieuwe wereldorde de ambities van de Chinese marine prominent figureren, zo ondervond Oscar Garschagen. Lees hier meer.

Man-achtige mannen

Met de carnavalsroman Naar de overkant van de nacht brak Jan van Mersbergen door naar het grote publiek. Ook Van Mersbergens nieuwe boek De laatste ontsnapping is volgens Arjen Fortuin van hoge kwaliteit.  ‘In de levensechte weergave van de hitsige dronkemanstochten grijpt Van Mersbergen terug op wat hij in Naar de overkant van de nacht al bewees te kunnen: zijn lezers meevoeren in de roes van de hoofdpersoon.’ Lees hier meer.

Verder in Boeken o.a. besprekingen van nieuw werk van Bernlef, Yannick Grannec, Rick Atkinson en een interview met Jung Chang.