Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Handel

Telegram lijkt opeens hét alternatief voor WhatsApp. Is de app echt veiliger?

Nadat Facebook woensdagavond bekendmaakte dat het WhatsApp gaat overnemen, kwam er een stroom aan reacties op gang van mensen die zich zorgen maakten over hun privacy. Een aantal andere berichtenapps sprong daar handig op in, door hun app – die veiliger zou zijn – in de picture te zetten. Zo ook de Russische app Telegram. Maar is deze app echt zoveel beter?

De opkomende berichtenapp 'Telegram'.
De opkomende berichtenapp 'Telegram'.

Nadat Facebook woensdagavond bekendmaakte dat het WhatsApp gaat overnemen, kwam er een stroom aan reacties op gang van mensen die zich zorgen maakten over hun privacy. Een aantal andere berichtenapps sprong daar handig op in, door hun app - die veiliger zou zijn - in de picture te zetten. Zo ook de Russische app Telegram. Maar is deze app echt zoveel beter?

Facebook verkoopt advertentieruimte aan bedrijven die aan de hand van zogenaamde sleutelwoorden, gebaseerd op gebruikersdata (statusupdates, likes, foto’s, relatiestatus), advertenties kunnen plaatsen. Dat is hun verdienmodel. Na het bericht over de verkoop van WhatsApp rees de vraag wat Facebook met de data van de app gaat doen. WhatsApp bezit inmiddels van 450 miljoen gebruikers een telefoonnummer, weet vaak ook hun locatie én niet onbelangrijk: de app heeft veel informatie over het leven van de gebruiker dankzij de chatgesprekken.

De waardevolle data van WhatsApp

Nu weten we nog niet wat Facebook met deze informatie gaat doen, simpelweg omdat het bedrijf daar nog weinig over naar buiten heeft gebracht. En dat is precies waar gebruikers zich zorgen over maken. Want Facebook heeft WhatsApp waarschijnlijk onder meer gekocht vanwege de waardevolle informatie die de applicatie in zich heeft.

Net zoals bij Instagram, dat het sociale netwerk in 2011 kocht, wordt hier gemengd op gereageerd. De algemene tendens is inmiddels dat veel mensen zich, opnieuw, afvragen hoe fijn ze het vinden dat Facebook zoveel van hen weet. Dus dan is de vraag: stap je over op een andere app? Een andere optie, die de Nederlandse appwinkels in een hoog tempo verovert, is Telegram; een Russisch alternatief dat inmiddels op nummer één staat in de hitlijst van meest gedownloade gratis app.

Telegram heeft geen verdienmodel. Eén van de medeoprichters, Pavel Durov, - die eerder Vkontakte, het Russische Facebook, begon - zorgt voor de financiën. Geld heeft hij door de verkoop van Vkontakte aan een Russische zakenman. Als het geld op is, dan wil Telegram aan zijn gebruikers vrijwillige donaties vragen.

Hoe betrouwbaar is Telegram?

De app lijkt vrij veel op WhatsApp. De uitstraling is bijna identiek en ook Telegram werkt door middel van een telefoonnummer. Toch lijkt er wel een verschil te zitten in de mate van beveiliging. De makers van Telegram leggen op hun website uit dat de applicatie met “betrouwbare” encryptieprotocollen werkt. Dat klinkt mooi, maar er is veel kritiek op deze werkwijze.

Zo bekritiseert PCMweb de beveiliging van de applicatie. Het zelf opzetten van een encyptiemodel zou zeer gevaarlijk zijn én de app zou het voor inlichtingendiensten juist makkelijk maken om berichten op te vangen.

“En dan is er nog de discussie over de encryptie van Telegram. Het bedrijf heeft namelijk een eigen beveiligingsprotocol opgebouwd. Volgens cryptografie-experts is het extreem onveilig om je eigen protocol te bouwen in plaats van de bestaande te gebruiken.”

“Er is wel de “beveiligde chat”, die de berichten wel van eind tot eind versleutelt, maar in die berichten wordt volgens het zelfgemaakte protocol geen authenticatie voor de eindgebruiker gebruikt. Dat betekent dat het heel makkelijk is om op de server een ‘Man In The Middle’-attack te plaatsen, waarmee het verkeer kan worden afgeluisterd door hackers of overheidsorganisaties (zoals de NSA). Erger nog, het protocol maakt het mogelijk dat een dergelijke attack niet op te merken is.”

Een uitgebreide analyse van de encryptie van Telegram is te vinden bij unhandledexpresion.com.

Veel alternatieven

Kort samengevat: Telegram is niet zonder meer hét alternatief voor WhatsApp. Er bestaat twijfel of de encryptie veilig genoeg is. Bovendien werkt het natuurlijk pas als genoeg van je vrienden en bekenden het ook gebruiken.

Daar komt bij dat er veel meer alternatieven voor WhatsApp zijn. Zo kun je gebruikmaken van Googles Hangouts, Skype, iMessage van Apple (enkel geschikt voor OS X en iOS), Facebook Messenger, WeChat, Kik Messenger en BlackBerry Messenger. Elk van deze applicaties heeft zo zijn voor- en nadelen op het gebied van encryptie en verdienmodellen.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Facebook de gegevens van zijn gebruikers verkoopt aan adverteerders. Dat is onjuist. Facebook verkoopt advertentieruimte aan bedrijven, die op basis van gebruikersdata gerichte advertenties kunnen plaatsen.