De echte Cruijff is niet blij met tv-serie

Cruijff verschijnt deze week drie keer in de kunsten. Twee keer met, en één keer zonder zijn zegen.

Johan, het stripboek

Rudi Jonker maakte Johan Cruijff: van straatjochie tot voetballegende in nauwe samenwerking met de echte ‘Jopie’ en diens Cruyff Foundation, die deelt in de opbrengst. Cruijff verscheen zelf op de presentatie, woensdag in het Amsterdamse Burgerziekenhuis, waar hij in 1947 werd geboren.

Johan, het toneelstuk

Als je niet leeft kun je niet scoren ging gisteravond in première. Het stuk van Raoul Heertje gaat over mannenvriendschap, en slechts zijdelings over Cruijff. De opbrengst gaat deels naar de Cruijff Foundation en wordt gesponsord door De Telegraaf, het huisorgaan van de Verlosser.

Johan, de tv-serie

Cruijff zegt dat hij niet blij is met de tv-serie, ook al heeft hij hem nog niet gezien. In zijn column in De Telegraaf schreef hij: „Dat er straks over mijn privéleven een beeld wordt geschetst dat niet klopt en mijn gezin zou kunnen schaden. Want de makers kunnen gewoon niet weten hoe het zit, omdat ik mijn medewerking niet heb verleend.”