Skrillex’ minitactiek

Wat kun je dit weekend doen? Rolinde Hoorntje spot trends en tipt

Fotografeer nooit een zwarte hond, leerde ik deze week van reclameman Erik Kessels. Op de foto zie je hem namelijk niet. Tegen de achtergrond van zijn zwarte haren verworden de contouren van zijn snuit tot een grote vlek. De enige manier waarop het lukt is met licht. Heel veel licht. Andere tactieken werken niet.

Ook Skrillex heeft zich jaren geprofileerd met licht. De man die dubstep verbouwde tot elektrorock groeide groot op een dieet van lasers en geluidseffecten. Ja, dat was tof, op Lowlands in 2011. ‘Call 911 now’ gilde een huismoeder door de speakers en dan beukten de bronstige tieners tegen elkaar in de Alfa-tent. Een muziekjournalist noemde zijn ‘bro step’ ooit het muzikale equivalent van een blikje energydrink. Een paar slokken opbouw en dan ontploft het in een ‘wop wop’-bas met scheurende synths.

Is het ook nog leuk in 2014? Dat is de vraag waar Mojo nu voor staat. Mojo is boeker van de 26-jarige Sonny Moore, ofwel Skrillex, maar ook organisator van Lowlands. Dit jaar staat de artiest uit eigen stal voor de derde keer op het festival – één van de vier redenen die liefhebbersblog Lowlove.nl noemt om niet te gaan. Skrillex, die kennen we nu wel. Skrillex is zo mainstream dat iedere huismoeder in Iowa hem inmiddels kent.

Deze week probeert Skrillex een stapje terug te doen. Hij treedt op in vijf kleinere clubs in Amsterdam. DJ Broadcast, Resident Advisor, Thump: de muziekblogs reppen niet over de minitour van de Grammywinnaar. Niet interessant? Niet gezien? Of gewoon te geweest?

Het gerucht dat Skrillex geen Ziggo Dome meer vol krijgt en daarom voor kleinere zalen kiest, ontkracht Mojo. Nee, zegt financiële man Leon Ramakers, „hij staat dit jaar toch ook gewoon weer op Lowlands”.

Skrillex wil „gewoon leuk contact met het publiek”, is de officiële verklaring. Dat zal heus een deel van de reden zijn. Sonny Moore is naar het schijnt een gevoelige jongen. Na drie jaar tieneroren elektrocuteren wil ‘coupe troep’ – hij draagt zijn zwarte sliertenhaar opgeschoren aan een kant – vast ook iets anders.

Maar Skrillex is ook een merk. Hij heeft een zakenteam ter grootte van een klein bedrijf achter zich. Waarschijnlijker is dat Mojo een fee ontvangt om de man weg te zetten op events, waaronder Lowlands.

Op zijn 27ste vindt Skrillex het simpelweg te vroeg voor pensioen, al heeft hij zijn schaapjes op het droge. Daarom zoekt hij aansluiting en erkenning bij lokale scenes. Je vraagt je af of een optreden in een kleine club hem dat brengt. Het optreden is geen deel van het Studio 80-programma, maar een „verhuurkwestie”, zoals de club ook voor bedrijfsevenementen of schoolfeesten wordt verhuurd, vertelt de programmeur. Zo verdient de club geld aan een anders lege zondagavond; geld waarmee jong draaitalent kan worden uitbetaald.

Vraag is of Skrillex’ minitactiek werkt. Want wat blijft er over in een kleine club zonder groot licht? Een hele hoop herrie. Skrillex maakt muziek die geschikt is voor de grote massa en de grote zaal. Andere tactieken werken niet.