Personeel wil Polare Rotterdam voortzetten als Donner

Foto ANP/Bas Czerwinski

Vijf personeelsleden van Polare Rotterdam hopen via crowdfunding voldoende kapitaal te verzamelen om hun boekhandel voort te kunnen zetten onder de naam Donner, zo meldt Boekblad.

Ze proberen een half miljoen euro bij klanten en andere financiers bij elkaar te sprokkelen, zodat de winkel als coöperatie voort kan blijven bestaan. De landelijke boekwinkelketen Polare belandde de afgelopen weken in de financiële problemen, waardoor het voortbestaan van de individuele winkels onzeker is.

Het is volgens de vijf initiatiefnemers van essentieel belang dat de naam Donner terugkeert op de pui. ‘De naam Polare heeft ons echt veel kwaad gedaan. Klanten dachten dat hun winkel verdwenen was’,  zo zegt in van hen in het tijdschrift.

Volgens een andere initiatiefnemer zijn er ook al ‘harde toezeggingen van bedragen’ voor de ondersteuning van het plan, al wordt een specifiek bedrag niet genoemd. Ook zouden ‘heel veel klanten’ al hebben geïnformeerd waar ze geld kunnen storten om de voortzetting mogelijk te maken.

Men koos voor de juridische vorm van de coöperatie, waarbij iedereen een aandeel van 20 euro  kan kopen, om de binding met de winkel te versterken. ‘Dan hebben de aandeelhouders zoveel belang bij de winkel, dat ze niet snel naar Bol.com zullen gaan om een boek te kopen. Het moet hun tweede huis worden.’ Aandeelhouders zullen bij ‘het reilen en zeilen’ van de winkel betrokken worden.

De Facebook-pagina van Polare Rotterdam/Donner is hier te vinden.

De NOS wijdde gisteren een item aan de stand van zaken bij Polare.