Dikke arts stuurt minder door

Foto Thinkstock

Dikke huisartsen verwijzen patiënten met overgewicht minder vaak door naar een diëtist dan hun slankere collega’s. Die conclusie trekken het VU medisch centrum en onderzoeksorganisatie Nivel na een enquête onder meer dan driehonderd huisartsen. Mensen met overgewicht worden door slanke huisartsen 12 procent vaker doorgestuurd. Volgens Nivel-onderzoekster Cindy Veenhof vinden zwaardere artsen het lastiger patiënten op hun overgewicht aan te spreken. Overgewicht is een groeiend probleem in Nederland. In 1981 had 28 procent van de Nederlanders te maken met overgewicht; volgens de laatste meting in 2011 was dat 37 procent. Onder hen heeft 11 procent obesitas; personen met een zogeheten body mass index boven de dertig. Een kwart van de ondervraagde huisartsen was zelf te zwaar. (NRC)