Militanten vallen presidentieel paleis in Somalië aan

Militanten die bomgordels om hadden en geweren en granaten bij zich droegen, hebben het presidentieel paleis in Mogadishu aangevallen. Dat meldt de Somalische politie. De aan Al-Qaeda gelieerde islamitische terreurgroep Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist, meldt Reuters. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers zijn gevallen. VN-vertegenwoordiger Nick Kay maakt wel melding van slachtoffers:

Twitter avatar Somalia111 Nick Kay President just called me to say he’s unharmed. Attack on Villa #Somalia had failed. Sadly some lives lost. I condemn strongly this terrorism

Een zelfmoordterrorist zou met een auto op de poort van het paleis zijn ingereden. Toen de auto ontplofte werd een gat in de ommuring van het paleis geslagen, waarna de aanvallers het paleis probeerden te betreden. Daarbij werd teruggeschoten door Afrikaanse vredesmilitairen. Volgens een andere agent vond tijdens de aanval ook een tweede ontploffing plaats.

De gevechten duren momenteel nog voort vlak bij het paleis, bij het huis van de legerleider van het land. Een hoge politie-officier verklaarde tegenover Reuters dat mensen “niet in de buurt moeten komen”:

“Een huis in de buurt van het paleis is onder vuur, de militanten zijn binnen en Afrikaanse vredesmilitairen beschieten ze.”

Update 13.15 uur: De Somalische minister van Veiligheid heeft laten weten dat alle militanten ondertussen zijn gearresteerd of gedood, en dat de aanval is afgeslagen. Hoeveel doden er zijn gevallen en om hoeveel aanvallers het ging, werd nog niet duidelijk.

Het paleis is de residentie van de president, de premier en de voorzitter van het parlement. De president zelf zou ongedeerd zijn.

Het paleis, dat bekendstaat als Villa Somalia, ligt hier:

De laatste paar weken is Mogadishu vaker getroffen door zelfmoordaanslagen door Al-Shabaab. De groepering, in 2011 uit grote delen van Somalië verdreven, zit vaak achter aanslagen in het land.

Somalië probeert al twee jaar een centrale regering te vestigen, na jarenlang geen functionerende regering te hebben gehad. De radicale islamistische beweging is echter nog altijd niet verslagen en de regering van president Hassan Sheikh Mohamud heeft slechts de controle over een klein deel van het land. Bovendien heeft zij grote moeite de veiligheid te handhaven en de corruptie in toom te houden.