Matteo Renzi presenteert nieuwe kabinetsploeg en ‘zet hoog in’

Matteo Renzi staat de pers te woord.
Matteo Renzi staat de pers te woord. AP / Alessandra Tarantino

In Italië heeft Matteo Renzi vanavond zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. Met zijn 39 jaar wordt de centrumlinkse partijleider de jongste premier van Italië ooit.

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Renzi presenteert kabinet #Ialië: 16 ministers helft vrouwen, op Economie Pier Carlo Padoan, internationaal zeer ervaren econoom.

Renzi sprak vanavond lang, ruim twee uur, met president Giorgio Napolitano. Dat was naar eigen zeggen omdat hij wil dat dit kabinet de vier jaar gaat uitzitten. Dus geen overgangskabinet dat hervormingen doorvoert en dan vervroegde verkiezingen uitschrijft.

Renzi, sinds vijf jaar burgemeester van Florence, heeft geen ervaring in de nationale politiek. Zijn kabinetsploeg wordt morgen beëdigd.

Renzi leidde vorige week het vertrek van premier en partijgenoot Enrico Letta in om zelf de kans te krijgen een coalitieregering te leiden. Renzi zet de bestaande coalitie met centrumrechtse- en centrumpartijen voort, omdat zijn partij zelf geen betrouwbare meerderheid heeft in de Senaat. Renzi zal als premier ook de kritiek moeten doen verstommen op de agressieve manier waarop hij de macht greep.

‘Renzi zet hoog in en heeft haast met hervormingen’

Onze Italië-redacteur Marc Leijendekker in een reactie:

“In deze ministersploeg zitten veel volledig nieuwe gezichten. Het zijn geen grote namen, dus zij zullen zich in alle opzichten moeten gaan bewijzen.

Renzi zet hoog in. De ‘de Speedy Gonzales van de nieuwe politiek’ wil in vier maanden tijd vier essentiële hervormingen doorvoeren. Hij beloofde nog deze maand te komen met een uitgewerkt voorstel voor hervorming van de kieswet en het parlementaire tweekamerstelsel. En dan: in maart maatregelen om de werkgelegenheid te bevorderen, in april hervorming van de stroperige en inefficiënte overheidsbureaucratie, en in mei hervorming van het belastingstelsel.

Dat is zeer ambitieus. Hij wil in vier maanden problemen oplossen die in Italië al járen spelen. Daar is scepsis over in Italië, maar tegelijkertijd krijgt hij veel krediet vanwege zijn opgestroopte mouwenmentaliteit. Hij wil aanpakken.

Waarom wil hij zo snel gaan? Nou, in juli wordt Italië voorzitter van de Europese Raad en Italië hecht eraan om te laten zien dat het volwaardig meedoet. Renzi hoopt dat met het ingangzetten van structurele hervormingen de Europese Commissie soepeler omgaat met de drieprocentsnorm, zodat er ruimte komt voor stimulerende maatregelen.”