Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: betogers ontevreden over akkoord: president moet weg

Nadat het geweld in Kiev de afgelopen dagen flink uit de hand liep, hebben de regering en de oppositie vandaag een politiek akkoord gesloten. Voor de betogers is het niet genoeg. De oppositieleiders werden vanavond uitgejoeld op het plein. De betogers eisen het aftreden van Janoekovitsj. De radicalen wensen ook zijn vervolging.

Livestream:

De belangrijkste gebeurtenissen op een rij

We gaan dit liveblog voor vandaag afsluiten. De belangrijkste onderwerpen van vandaag:

  • President Janoekovitsj en de drie parlementaire oppositieleiders sloten vanochtend een politiek akkoord. Janoekovitsj treedt niet af, maar is wel bereid zijn grondwettelijke macht te beperken. Later dit jaar worden dan een referendum en presidentsverkiezingen in Oekraïne gehouden.
  • De betogers zijn niet blij met het vandaag gesloten akkoord. De oppositieleiders die het akkoord tekenden, Arseni Jatsenjoek en Vitali Klitsjko, werden vanavond uitgejoeld op het plein. De betogers eisen het aftreden van Janoekovitsj. De radicalen wensen ook zijn vervolging.
  • Het Oekraïense parlement stemde vanavond voor een wetswijziging die de vrijlating van Timosjenko mogelijk moet maken. Het is nu afwachten of vrijlating daadwerkelijk volgt.
  • Het parlement stemde vandaag met grote meerderheid in met het vertrek van de gehate minister van Binnenlandse Zaken, Vitali Zachartsjenko. Hij zou opdracht hebben gegeven aan een deel van de geweldplegers in Kiev.
  • Morgen komt NRC Handelsblad met een special over Oekraïne.

Oekraïne

'Janoekovitsj gevlucht naar Charkov'

Een onbevestigd bericht: Janoekovitsj zou naar Charkov zijn gevlucht, melden sommige Oekraïense media.

Twitter avatar JeroenAkkermans Jeroen Akkermans Vliegen is nog geen vluchten. Er staat morgen ook een bijeenkomst van regionale gedeputeerden op de agenda. Afwachten.

Janoekovitsj

'Lichaam jonge betoger gedragen over de Maidan'

Twitter avatar fedescher federico escher Body of young protester carried through #euromaidan. This is why the deal does not go down well. Very sad http://t.co/7bNhgqzEdx

maidan

Klitsjko en Janoekovitsj

Eerder vandaag schudden oppositieleider Klitsjko en president Janoekovitsj elkaar de hand, na ondertekening van het akkoord. In het akkoord is afgesproken dat er vervroegde verkiezingen aankomen en dat er wordt teruggekeerd naar de grondwet van 2004. Dat betekent dat de macht van de president beperkter zal worden. Ook zal het proces gestart worden om binnen tien dagen een regering van nationale eenheid te vormen.

Foto AFP / Sergei Supinsky

Janoekovitsj

Betogers veroveren waterkanon

Ondertussen in Kiev: betogers veroveren een waterkanon van de politie. Een verslaggever van Sky News:

Twitter avatar YuliaSkyNews Yulia Bragina Protesters seized police water cannon in Kiev tonight, said they want to support barricades with this "filth". http://t.co/XIs5nvE7Eq
Twitter avatar YuliaSkyNews Yulia Bragina Protester interrupts Klitchko on stage in Kiev, says that deal is not enough. Protester put an ultimatum for Yanukovich to resign tmr.

waterkanon

Mogelijke vrijlating van Timosjenko

Eerder vanavond kwamen verschillende media met het nieuws dat de voormalige premier Julia Timosjenko mogelijk zou worden vrijgelaten. Het Oekraïense parlement stemde vanavond voor een wetswijziging die de vrijlating van Timosjenko mogelijk moet maken.

Toch is het nog onzeker of ze daadwerkelijk wordt vrijgelaten. Volgens onze verslaggever ter plaatse, Tijn Sadée, is het goed om officiële berichten af te wachten.

"Bevrijd Joelia, bevrijd Joelia", scandeerden de parlementariërs na de stemming. De celstraf die Timosjenko uitzit wegens machtsmisbruik tijdens haar premierschap is een erg emotioneel onderwerp in Oekraïne.

Julia Timosjenko op archiefbeeld. Foto AFP

Timosjenko

Ondertussen op de Maidan

Twitter avatar EuromaidanPR Euromaidan PR Thousands of lights to commemorate killed protestors |PR News #Euromaidan #Ukraine #Kyiv http://t.co/Jl6sGP5erl

maidan
Ook persbureau AP meldt dat er nog veel woede is bij betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Oppositieleiders die het akkoord kwamen verdedigen werden uitgejouwd. Een radicale spreker op het podium waarschuwde dat hij desnoods de wapens zou oppakken als de oppositie niet tegen morgenochtend het aftreden van Janoekovitsj zou eisen.

Andere betogers op het plein schreeuwden in koren "dood aan de misdadiger!"

'Pravi Sektor niet tevreden over akkoord'

Vanaf het moment dat het akkoord door de parlementaire oppositie werd ondertekend, was het de vraag of alle activisten en demonstranten daar genoegen mee zouden nemen. We hebben het nog niet kunnen verifiëren, maar het lijkt erop dat de radicale oppositiegroep Pravi Sektor (Rechtse Sector) het niet bij deze deal wil laten:

Twitter avatar shustry Simon Shuster Oh shit. Right wing radicals of Pravy Sektor splinter off, declare "responsibility for the continuation of the revolution in Ukraine."

Is parlement nog niet klaar met Janoekovitsj?

Ondertussen doen geruchten de ronde dat het Oekraïense parlement een voorstel heeft ingediend om president Janoekovitsj af te zetten:

Twitter avatar dpeleschuk Dan Peleschuk Reports say #Ukraine parliament receives draft law on #Yanukovych impeachment. Needless to say, they're on a bit of a roll today.

Gejoel

De oppositieleiders die vandaag een akkoord tekenden met Janoekovitsj, Arseni Jatsenjoek en Vitali Klitsjko, zouden nu op het Onafhankelijkheidsplein zijn om de betogers daar toe te spreken. Uit een tweet van journalist Michiel Driebergen is op te maken dat de demonstranten hun ongenoegen luidkeels hebben laten horen. Zij lijken niet tevreden met een akkoord.

Twitter avatar 3Bergen Michiel Driebergen Ook Jatsjenjoek wordt uitgejouwd en houdt het maar kort. Nu probeert Klytsjko het. Gefluit, gejoel.

Obama en Poetin bellen

President Obama zal later vandaag spreken met zijn Russische ambtgenoot Poetin over het vandaag gesloten akkoord tussen de pro-Russische Janoekovitsj en de oppositie. Rusland heeft de deal vandaag niet ondertekend. De door Poetin gestuurde afgevaardigde Vladimir Loekin zei hij dat Rusland nog vraagtekens heeft bij het akkoord. "Het probleem is dat we onze rol hierin niet echt begrijpen." Rusland vindt dat Europa de bemiddeling van de afgelopen 24 uur heeft opgelegd aan Oekraïne.

Ban Ki-moon

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft vandaag gebeld met Janoekovitsj om hem op te roepen zo snel mogelijk aan alle eisen in het akkoord met de oppositie te voldoen. Dat meldt persbureau AFP. Het dodental staat inmiddels op 80, en zou volgens sommige bronnen kunnen oplopen tot 100.

Timosjenko

Joelia Timosjenko werd in 2011 veroordeeld tot zeven jaar cel wegens machtsmisbruik als premier in 2009. De EU beschouwde de veroordeling van Timosjenko als politieke afrekening door president Janoekovitsj. Ze is de oprichter van de oppositiepartij Batkivsjtsjina (Vaderland).

Partij van de Regio's krimpt

Steeds meer parlementariërs lijken de Partij van de Regio's van president Janoekovitsj te verlaten. Volgens deze journalist van de Kyiv Post staat de teller nu op 28:

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller At least 28 Party of Regions lawmakers were reported to have left the faction today, according to @interfaxua http://t.co/QQ35k7TLpz

Timosjenko vrij?

Volgens Volkskrant-verslaggever Olaf Koens heeft het Oekraïense parlement net ingestemd met de vrijlating van Joelia Timosjenko

Twitter avatar obk Olaf Koens Wow. Ukrainian parliament just voted to release former PM Yulia Timoshenko.

Amerikanen zijn ook blij

Het Witte Huis heeft laten weten tevreden te zijn met het akkoord tussen Janoekovitsj en de parlementaire oppositie, maar wil wel dat het zo snel mogelijk in werking treedt. Extra sancties van de Verenigde Staten tegen de mensen verantwoordelijk voor het bloedvergieten de afgelopen dagen blijven een optie. Dat meldt persbureau Reuters.

En zo ziet Zachartsjenko eruit.

In het parlement op 4 februari. Reuters / Gleb Garanich

En weer een overwinning van de oppositie

Het parlement in Oekraïne heeft zojuist ook ingestemd met een wijziging van de strafwet. Met de aanpassingen wordt mogelijk de weg bereid voor de vrijlating van de gevangen oud-premier Joelia Timosjenko.

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Looking tonight like ex-PM Yulia Tymoshenko could soon go free after more than 2 years behind bars for conviction widely seen as political.

Wie is Zachartsjenko?

De zojuist ontslagen Vitali Zachartsjenko zou als minister van Binnenlandse Zaken opdracht hebben gegeven aan een deel van de geweldplegers in Kiev. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor onder meer de Berkoet (letterlijk vertaald steenarend), de oproerpolitie. Ze gelden als elite-eenheden. Het ministerie stuurt daarnaast de zogeheten 'militsia' aan; de nationale politie.

Minister ontslagen

Het Oekraïense parlement heeft zojuist de minister van Binnenlandse Zaken Vitali Zachartsjenko ontslagen. Hij wordt uit zijn functie ontheven voor het geweld van de afgelopen dagen.

Demonstranten trekken weer op naar parlement

Volgens verschillende journalisten trekken demonstranten toch weer op naar het parlementsgebouw. En dat terwijl de oproerpolitie zich eerder in de middag terugtrok:

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Maidan not pleased with today's deal. Several hundred marching toward parliament and presidential admin now. And police have pulled out.

Twitter avatar RichardEngel Richard Engel Protesters in independence square tell us they wont accept deal "with a killer." #ukraine

Beelden spreken voor zich

Twitter avatar obk Olaf Koens The shield of a medic, courtecy of @Olevskiy It has two bulletholes http://t.co/SK5thn82lN

Twitter avatar obk Olaf Koens This one is for .@Brown_Moses, a little museum filled with all objects fired at demonstrators. http://t.co/DoT1R7lHkv

Ashton: deal is uiterst belangrijk

Catherine Ashton, EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, heeft gezegd dat de deal van cruciaal belang is. Ook zei ze dat de EU en Rusland het eens zijn dat een stabiele toekomst inhoudt dat het geweld in de Oekraïne moet stoppen. Het besluit of de sancties tegen het land worden voortgezet, is nog niet duidelijk. Ashton zei dat dit onder andere afhangt van welke indruk ze krijgt van haar EU-collega's die bij de onderhandelingen waren.

"We besluiten op basis van de informatie die we krijgen."

Reacties op Onafhankelijkheidsplein

Op het centrale plein van Kiev lijkt het voorstel van Janoekovitsj en de ondertekening van het akkoord met de oppositie nog niet bij iedereen aan te slaan of te zijn doorgesijpeld. Een leider van de rechts-radicale oppositiegroep Rechtse Sector, die niet bij de besprekingen betrokken was en ook de politie heeft aangevallen, zei dat hij niet geloofde dat Janoekovitsj het akkoord zal nakomen en dat "de nationale revolutie zal doorgaan".

RTL-correspondent Jeroen Akkermans:

Twitter avatar JeroenAkkermans Jeroen Akkermans Er schijnt een akkoord te zijn tussen partijen die elkaar niet vertrouwen. En aan de barrikades geloven ze er al helemaal niet in.

Twitter avatar JeroenAkkermans Jeroen Akkermans Ik maakte hem wakker voor een reactie over het akkoord. 'Welk akkoord? De president moet nú opdonderen.' http://t.co/d9eLC0rSfv

Parlement Oekraïne stemt over 'grondwet 2004'

Het parlement heeft met een grote meerderheid van 386 stemmen ingestemd met het voorstel van Janoekovitsj om terug te gaan naar de situatie van 2004 en de grondwet uit dat jaar te gebruiken. De volledige tekst van het akkoord is hier te lezen.

Twitter avatar sanwaldinjo Fabian Burkhardt There you go, the signed agreement. Lukin as representative of the Russian Federation missing. via @mefimus http://t.co/GOFxz8SmW9

Felicitaties van Carl Bildt

Ook de EU-afgevaardigden, de Duitse en Poolse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeijer en Sikorski hebben het akkoord medeondertekend, zo laat het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken weten:

Twitter avatar GermanyDiplo GermanForeignOffice #Ukraine: FMs #Steinmeier + @sikorskiradek have just co-signed the agreement between Government + Opposition in #Kyiv.

En ook zij konden rekenen op felicitaties van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt:

Twitter avatar carlbildt Carl Bildt Congratulations also to @sikorskiradek @LaurentFabius and FM Steinmeier for successful and important diplomatic effort in Kiev.

Herman van Rompuy: nu woorden omzetten in daden

De voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, verwelkomt de ondertekening van het akkoord:

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy #Ukraine: welcome the agreement; necessary compromise, launch of indispensable political dialogue for democratic, peaceful way out of crisis

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy It is now the responsibility of all parties to be courageous & turn words into deeds for sake of #Ukraine's future: http://t.co/miaWvoGG4r.

Oproerpolitie trekt zich terug van plein

Volgens verschillende correspondenten trekt de oproerpolitie zich nu terug uit het parlementsgebouw en van het plein:

Twitter avatar djmoskou David Jan Godfroid Oproerpolitie trekt zich terug van parlementsgebouw.

De oproerpolitie zou zich terugtrekken uit het parlementsgebouw vanmiddag. Foto Reuters / Viktor Gurniak

Twitter avatar obk Olaf Koens Busses of riot-police moving through Kiev, seem to be retreating. People shout at them. 'Send 'em to fucking prison!'

Akkoord getekend

President Janoekovitjs en de oppositie hebben het akkoord getekend, zo meldt persbureau Reuters. Volgens een correspondent van Reuters kon er bij Janoekovitsj geen lachje af tijdens de ondertekening.

Twitter avatar GermanyDiplo GermanForeignOffice #Ukraine: After difficult negotiations President+Opposition sign agreement. #Steinmeier + @sikorskiradek co-sign. http://t.co/XnXzyhEqny

Rutte: hopelijk snel eind aan barbarij

Premier Rutte hoopt dat er snel een einde komt aan het geweld in Oekraïne, zo zei hij op zijn wekelijkse persconferentie:

"Het is van het allergrootste belang dat deze barbarij stopt. "

Over het akkoord dat zou zijn gesloten, houdt Rutte een slag om de arm.

"Het zou een stap in de goede richting zijn. Er moet nog veel gebeuren voordat de rust en het vertrouwen duurzaam terugkeren."

Nederland heeft overigens initiatief genomen in de EU om medische hulp en materialen te sturen.

Poolse minister Sikorski: ondertekening nabij

De Poolse minister Sikorski twittert dat de ondertekening van de overeenkomst elk moment kan plaatsvinden:

Twitter avatar sikorskiradek Radosław Sikorski We are about to sign. Good compromise for Ukraine. Gives peace a chance. Opens the way to reform and to Europe. Poland and EU support it.

Timmermans hoopt ook op een akkoord

Het voorstel van president Janoekovitsj lijkt alle elementen te bevatten die erin zouden moeten zitten, zei Timmermans, zo schrijft persbureau Novum.

"Maar er is pas een akkoord als het door iedereen is ondertekend en wordt nageleefd."

Oppositie: minister van Binnenlandse Zaken geen rol in interim-regering

Oppositieleider Tjanibok zegt dat de oppositie - de Maidanraad - de deal ondersteunt op voorwaarde dat de minister van Binnenlandse Zaken en de procureur-generaal geen functie zullen vervullen in een interim-regering. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Journalist Christopher Miller van de Kyiv Post plaatst nog wel kanttekening bij die vermeende instemming van de demonstranten:

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller On Maidan, people unwavering in tier demands - Yanukovych must go, they say. No other deal will get them to go home.

Er zijn duizenden mensen op het plein, het openbaar vervoer rijdt wel weer:

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Many 1000s on Maidan now, protesters and others who appear to be here for first time. Metro lines and bus routes open today.

Kiev herdenkt doden

Ondertussen worden ook vandaag al de vele doden her en der herdacht die de afgelopen dagen zijn gevallen:

Twitter avatar ngumenyuk Nataliya Gumenyuk many-many people head to #maidan to pay a tribune to the death. #ukraine http://t.co/Gl0ROQz94e

Een demonstrant heeft bloemen geplaatst op de plek waar gisteren een andere demonstrant omkwam. Foto AP / Darko Bandic

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Blaaskapel zet treurmars in bij begrafenis van Oekraïnse journalist die eergisteren op straat werd doodgeschoten. http://t.co/U4426vz2cY

Janoekovitsj: ik heb mijn plicht gedaan

Op zijn website schrijft Janoekovitsj over zijn aankondiging van vervroegde presidentsverkiezingen dat hij zijn "plicht heeft gedaan ter ere van de doden":

In deze tragische tijden op het moment dat de Oekraïne zulke zware verliezen heeft geleden aan beide zijden, is het mijn plicht om de doden te herdenken: er is niets belangrijkers dan een mensenleven en we moeten al het mogelijke doen om de vrede in dit land te herstellen. (...) Als president en de bewaker van de grondwet vervul ik mijn plicht aan de Oekraine, de mensen en God."

Schermafbeelding website Janoekovitsj


Politie van Llviv voegt zich bij demonstranten

De politie van Lviv heeft zich vanmorgen ondertussen bij de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein gevoegd. En ze worden onthaald als helden zo twittert Volkskrant-correspondent Olaf Koens:

Twitter avatar obk Olaf Koens These guys welcomed like heroes. They get tea and helmets. Oh, and they brought their guns too http://t.co/LPHWY0VtC3

Politieagenten van de Lviv voegen zich bij de demonstranten op de Maidan. Foto Reuter / David Mdzinarishvili

Twitter avatar obk Olaf Koens Police from Lviv joins the protests. 'We're just doing our jobs', they say http://t.co/dwWpF3wb8y

'Oppositieleider Klitsjko tekent overeenkomst'

De belangrijkste oppositieleider Klitsjko zou tegen de Duitse krant Bild hebben gezegd dat hij bereid de overeenkomst met Janoekovitsj te ondertekenen. Wel zijn er meer gesprekken nodig met de demonstranten:

We zijn bereid alles te doen voor een vredige oplossing. Ik heb de Duitse minister van Buitenlandse Zaken gezegd dat ik persoonlijk mij voor de ondertekening op de Maidan hard zal maken. Daarna zullen wij het ondertekenen.“

Poolse premier Tusk: dreiging is er nog - sancties hadden effect

En opnieuw tempert de Poolse premier Donald Tusk al te hooggespannen verwachtingen over de overeenstemming tussen Janoekovitjs en de oppositie, schrijft persbureau Reuters. Volgens Tusk is echte overeenstemming tussen de regering en de oppositie nog steeds ver weg en kunnen de demonstranten op het plein nog steeds het voorstel verwerpen:

"We kunnen niet met zekerheid zeggen dat het worst-case-scenario definitief verleden tijd is. De dreiging is er nog steeds."

Volgens Tusk zou een nieuwe conceptgrondwet tegen het einde van de zomer klaar kunnen zijn. De sancties die de EU gisteren tegen het land afkondigde hadden overigens een 'ontnuchterend effect' op de Oekraïense regering liet Tusk ook weten.

Neergeschoten verpleegster tweet: ik leef

De verpleegster die gisteren door een sluipschutter werd neergeschoten, vervolgens twitterde 'ik sterf', maar later nog bleek te leven, heeft nu zelf ook getwitterd dat ze leeft. Olesya Zhukovskaya twittert:

"Ik leef! Iedereen bedankt voor zijn steun en gebeden. Ik lig in het ziekenhuis en mijn toestand is stabiel.

Twitter avatar OlesyaZhukovska Olesya Zhukovskaya Я жива! Дякую всім,хто підтримує та молиться за мене! / Я в лікарні.стан поки що стабільний!

De angel eruit, of er juist dieper in?

De aangekondigde vervroegde presidentiële verkiezingen en een inperking van de macht van de president door een grondwetswijziging, zou volgens NRC-correspondent Tijn Sadée eventueel de angel uit het conflict halen. Maar het zou ook het tegenovergestelde effect kunnen hebben: betogers kunnen het ervaren als ongelooflijke belediging omdat het eigenlijk geen echte concessie is. Het naar voren halen van de verkiezingen betekent immers dat deze 'slechts' vier maanden eerder plaatsvinden.

Een correspondent van de Kyiv Post twittert:

Twitter avatar kgorchinskaya Katya Gorchinskaya here snipers killed people on #Euromaidan. when #Tiahnybok said prez wants elex in Dec, crowd roared in rage http://t.co/5e3GnFtkFg

Zijn concessies genoeg voor betogers? Waarschijnlijk niet.

Onze correspondent ter plaatse Tijn Sadée betwijfelt op basis van zijn gesprekken met betogers dat ze tevreden zijn met de concessies van Janoekovitsj.

"Na wat er de afgelopen dagen gebeurd is, ziet het ernaar uit dat ze pas weg gaan van Maidan als Janoekovitsj weg is."

De parlementaire oppositie heeft voor zover bekend nog niet gereageerd, maar zit in een lastig parket. Het vertrouwen in de oppositieleiders is al laag, als ze zeggen tevreden te zijn met de gedane toezeggingen kunnen ze hun geloofwaardigheid onder de demonstranten verder verliezen.

Gejuich in het oppositievak

Na de aankondiging van de vervroegde verkiezingen door Janoekovitjs steeg er gejuich op in het parlement zo twitterde een journalist van Euronews:

Twitter avatar jmsardo José Miguel Sardo #Ukraine: opposition mp's celebrate at parliament the decision of Yanukovych to call f/early elections, const reform http://t.co/tn0KEehVnJ

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski twitterde na de aankondiging van Janoekovitsj dat dit een delicaat moment is:

Twitter avatar sikorskiradek Radosław Sikorski Delicate moment over Agrmnt on the Settlement of the Crisis in UKR. All sides need to remember that compromise means getting less than 100%.

Janoekovitsj: vervroegde verkiezingen

President Janoekovitsj treedt niet af, maar heeft aangekondigd dat er vervroegde verkiezingen komen, meldt persbureau Reuters. Ook zal het land de grondwet van 2004 weer overnemen en wordt er begonnen met het vormen van een regering van nationale eenheid.

NRC-redacteur Hubert Smeets schrijft vanmiddag NRC Handelsblad:

"Conform die grondwet, die Janoekovitsj bij zijn aantreden in 2010 ongedaan maakte omdat hij de macht in eigen hand wilde centraliseren, hebben de ministers en het parlement, de Verchovna Rada, meer macht ten opzichte van de president. Binnen tien dagen moet er bovendien een nieuwe ministerraad aantreden.
Over de definitieve grondwet, die door de volksvertegenwoordigers in de Verchovna Rada wordt opgesteld, moet in september een constitutioneel referendum worden gehouden. Drie maanden later, in december, zullen er dan presidentsverkiezingen worden gehouden."

Oppositie praat vanmiddag met Janoekovitsj

Kondigde president Janoekovitsj vanmorgen aan dat er een akkoord zou worden getekend tussen de regering en de oppositie om 11.00 uur, het is inmiddels wel duidelijk dat dit kennelijk nog niet aan de hand is. Het tijdstip is ondertussen verstreken zonder nieuws. Een woordvoerder van de oppositie meldt aan persbureau AP dat de oppositie vanmiddag wel met Janoekovitsj weer zal praten.

Aanvoer autobanden

Freelancejournalist Fleur de Weerd is inmiddels ook op het centrale plein in Kiev aangekomen. Eerder meldde ze dat er veel mensen met haar onderweg waren naar het plein, en ook kinderen. Verder is het redelijk rustig, al gaan voorbereidingen door de demonstranten gewoon door:

Twitter avatar FleurdeWeerd Fleur de Weerd Het is rustig, maar er worden nog steeds veel autobanden aangevoerd http://t.co/Ee0aRlshd0

Vechtende parlementsleden

Volgens persbureau Reuters zou er in het parlement vanmorgen ruzie zijn uitgebroken toen de voorzitter het debat opschortte over een voorstel om de macht van president Janoekovitsj in te perken. Er was korte tijd chaos toen parlementsleden klappen uitdeelden.

Foto Reuters / Alex Kuzmi

Reuters / Maks Levin

Foto Reuters / Alex Kuzmin

Fans van Rotterdam Terror Corps in Kiev?

Volksrant-correspondent Olaf Koens retweet een foto van een demonstrant die een jas aan heeft van de Rotterdamse hardcoreformatie Rotterdam Terror Corps:

Twitter avatar Jandirkcom Jan-Dirk vd Burg Eerste buitenlandse strijder in Kiev gesignaleerd http://t.co/TDlWswKsjl

Politie: demonstranten hebben vuur geopend

De demonstranten zouden inmiddels het vuur hebben geopend op de politie tussen het Onafhankelijkheidsplein en het parlementsgebouw, zo meldt persbureaus Reuters. Volgens de politie zouden de demonstranten geprobeerd hebben om het parlementsgebouw in te komen, maar zou dat zijn mislukt. Ook een journalist van de Kyiv Post twittert hierover:

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller #Ukraine Interior Ministry says protesters trying to push toward parliament, have opened fire on police http://t.co/UDTwC32jFE #euromaidan

Een lokale journalist twittert een foto van de politie in het parlement:

Twitter avatar akymenko_o Oleksandr Akymenko Internal forces with firearms in parliament of Ukraine - @LesyaOrobets #euromaidan #Ukraine #Євромайдан http://t.co/4w53YDFVEd

Poolse premier Tusk: er is een conceptakkoord

De Poolse premier Donald Tusk, maant eveneens tot terughoudendheid met speculaties over het eind van de crisis. Volgens Tusk is er alleen een conceptakkoord, schrijft persbureau Reuters:

"Er is nog geen definitieve overeenstemming. Er is overeenstemming over een concept van een akkoord. Ondertekening hiervan zou het startpunt kunnen zijn van het eind van het conflict, maar ik zou voorzichtig zijn met speculaties over het eind van het conflict.

Fabius over onderhandelingen: moeilijke sfeer

Persbureau AP citeert uit een interview met Fabius op radio Europe-1 waarin hij iets vertelt over de onderhandelingen:

"We hebben allerlei onderwerpen besproken tijdens de onderhandelingen, die natuurlijk verliepen in zeer moeilijke omstandigheden gezien het geweld en de doden die zijn gevallen. De oppositie wil nu eerst met zijn achterban praten, dat is begrijpelijk."

Franse minister Fabius: er is nog niets definitief

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, die samen met zijn Duitse en Poolse collega bij de onderhandelingen vannacht betrokken was, waarschuwt voor al te veel optimisme over een mogelijk akkoord:

Twitter avatar LaurentFabius Laurent Fabius #Ukraine : On ne peut rien dire de définitif avant la fin de la matinée. Il faut rester très prudent

'Verkiezingen in december'

Volgens Yulia Bragina, een Russische producer van SkyNews zou het akkoord inhouden dat er vervroegde verkiezingen komen in december. Ook zou de oude grondwet van 2004 weer worden hersteld en binnen tien dagen zou er een coalitie kunnen worden gevormd, citeert ze een lokale krant:

Twitter avatar YuliaSkyNews Yulia Bragina Ukrainian Pravda newspaper citing sources says Yanukovich agreed for early elex in December 2014 and coming back to 2004 Constitution.

Twitter avatar YuliaSkyNews Yulia Bragina Yanukovich agreed for coalition government to be formed within 10 days in Ukraine - sources of local newspaper.

Het Maidan-plein vanmorgen

Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev vanmorgen met het kamp van de demonstranten. De rookwolken hangen er nog steeds van alles wat gisteren in brand is gestoken. Wel is bijna continu het geluid van sirenes te horen.

Reuters / Vasily Fedosenko

Aangescherpt reisadvies

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ondertussen het reisadvies voor Oekraïne weer aangescherpt naar aanleiding van de onrust. Alle niet-essentiële reizen naar Kiev en de steden Ternopil, Lviv, Rivne, Ivano-Frankivsk en Khemlnytsky worden ontraden. Eergisteren werd het reisadvies ook al aangescherpt, toen werden mensen die naar het land afreizen aangeraden waakzaam te zijn en grote menigten en samenscholing te vermijden.

Rustige nacht in Kiev

Het was vannacht relatief rustig op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Het Oekraïense parlement stemde gisteravond laat voor het intrekken van de strenge ‘antiterreuractie’ die Janoekovitsj had afgekondigd. Daarmee werd het verboden voor de veiligheidstroepen om nog geweld te gebruiken tegen de demonstranten.

Het ministerie van Gezondheid meldt dat er vannacht dringende medische hulp nodig was voor 132 personen, waarvan 82 naar het ziekenhuis zijn vervoerd. Eerder op de dag werden al 369 mensen opgenomen.

Werknemers van het ministerie van Binnenlandse Zaken worden door demonstranten vrijgelaten nadat ze werden vastgehouden op het plein vannacht. Reuters / Olga Yakimovich

Onafhankelijkheidsplein

Janoekovitsj: er is een akkoord

Volgens de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zou er vannacht een akkoord zijn bereikt tussen de regering en de oppositie. De oppositie heeft dat nog niet bevestigd alleen. Beide partijen hebben vannacht met enkele Europese ministers van Buitenlandse Zaken de hele nacht onderhandeld. De onderhandelingen zijn nu voor een paar uur opgeschort, vanmiddag worden de gesprekken hervat. In dit liveblog houden wij vandaag de ontwikkelingen bij.

Volgens Janoekovitsj zou om tien uur lokale tijd (elf uur Nederlandse tijd) het akkoord worden ondertekend. De afgelopen dagen zijn in Kiev zeker 77 mensen om het leven gekomen en vielen er honderden gewonden toen er geweld uitbrak tussen de protestanten en de politie.

Viktor Janoekovitsj